Namens Uitgeverij Hamley Books mochten wij een leesclub houden met het boek De Perfecte Moeder van Esther Boek. Aan deze leesclub deden mee: Marion Könings, Anita Schroeyers, Caro Vu, Sophia Amesz-Grootjans, Erna Eikhoudt en Janine Gijzel-de Laat.
Namens Thrillers and More nam Bianca Maartense deel aan de leesclub. De coördinatie was in handen van Alexander Roessen. Esther Boek was zelf ook aanwezig in de groep om de nodige vragen te beantwoorden en de reacties op haar boek te zien. Ann maakte de plaatjes bij de leesclub.

Het verhaal

Nelleke en Helena zijn vrouwen die elk op hun eigen manier trachten te ontsnappen aan hun verstikkende verleden.
Nelleke wil vluchten uit het armoedige bestaan dat ze van haar ouders erfde en zal daarvoor tot het uiterste gaan. Rijkeluiszoon Jacob lijkt de perfecte man om te manipuleren in een huwelijk dat haar rijkdom zal verzekeren. Alleen: maakt geld alles goed?
Helena groeit op in een, voor de buitenwereld, perfect gezin. Maar is dat wel zo? Wat er achter gesloten deuren gebeurt, blijft lang verborgen.
Wanneer haar moeder plots overlijdt, stort Helena’s zorgvuldig gecreëerde wereldje in. De verstrekkende gevolgen van haar moeders dood, blijven haar voor de rest van haar leven achtervolgen. Hoe ontloop je immers het systeem waarin je opgroeide, als dat je nooit meer loslaat?
De Perfecte Moeder is een aangrijpende roman over twee sterke vrouwen die niet kunnen ontsnappen uit de wereld waarin ze opgroeiden.

Over de auteur

Esther Boek (1967) is een Nederlandse auteur, geboren in de Brabantse gemeente Uden. Na een aangifte tegen haar zoon en zijn veroordeling, die later onterecht bleek te zijn, besloot ze hier een boek over te schrijven. Ze volgde opleidingen aan De Schrijversacademie en de Queridoacademie en in maart 2017 debuteerde ze met ‘Geen kind meer’, waarin ze alle kanten belicht in een zedenzaak. Die van de, onterechte, verdachte en diens familie, maar ook de kant van de vermeende slachtoffers.
Van ‘Geen kind meer’ zijn al duizenden exemplaren verkocht en is inmiddels de vierde druk verschenen.
Haar debuut werd overladen met lovende kritieken en werd door diverse blogsites uitgeroepen tot het beste of één van de beste boeken van 2017.

Esther woont samen met man en drie zonen in De Betuwe. Naast schrijven, werkt ze in de zorg rondom kinderen.

Je kan Esther ook ontdekken op estherboek.nl

Onze leesclubs zijn altijd in een aantal blokken verdeeld. Voor het lezen, gaven de deelnemers hun mening over de cover, de achterflap en geven ze hun verwachtingen over het boek.

Marion Königs
De cover laat twee gezichten zien! Ik heb het e-book dus kan niet echt “voelen” of de cover me aanspreekt.
Dus of ik het zou oppakken in de boekhandel ligt aan de kleur en uitstraling. Op titel wellicht. Op schrijfster? Ik ken Esther (nog) niet en dat kan zowel positief als negatief zijn. Het ligt ook aan m’n bui wat ik ga zoeken … veel kies ik op tips van vriendinnen en of leesgroepen of TV. Ik heb geen verwachtingen en laat me verrassen!

Caro Vu
De cover vind ik mooi. Dat was ook een van de redenen waarom ik me ingeschreven heb omdat hij me aansprak en dan had ik nog niet de korte inhoud gelezen. Dus nadat ik de korte inhoud had gelezen wou ik zeker dit boek lezen, ik ben zeer benieuwd. Ik had nog niet gehoord van deze schrijfster dus voor mij zal het een eerste kennismaking zijn en hopelijk ook een aangename, ik ben er wel redelijk van overtuigd eigenlijk.

Sophia Amesz-Grootjans
De cover laat duidelijk zien dat we met twee verschillende personages kennis gaan maken. Ik zou dit boek zeker oppakken. De titel spreekt me ontzettend aan. Ook de tekst achterop is heel interessant. Twee verhalen … met een vergelijkbaar maar toch heel ander verleden.

Erna Eikhoudt
Ik heb het vorige boek van Esther gelezen en zou ongeacht de cover het boek oppakken, op basis van de naam.
De titel in combinatie met het meisje en de moeder op de cover vormen wel één geheel en maken me nieuwsgierig.
De flaptekst spreekt me ook aan.
Al met al wel een compleet plaatje op basis waarvan ik het boek zou kopen.
Ik verwacht een verhaal met de mooie en minder mooie kanten van het leven.

Anita Schroeyers
Wat een mooie stijlvolle cover! Het boek zou zeker mijn aandacht trekken in de boekhandel. De schrijfster ken ik nog niet, dus het zijn de titel en vooral de afbeelding van de twee vrouwen die mij onmiddellijk fascineren: twee vrouwengezichten, het ene in grijze tonen op een lichte achtergrond, in haar zwarte haren, een tweede vrouwengezicht, grotendeels in zwarte tinten, maar met zeer intens kijkende ogen. Zijn dit moeder en dochter, vraag ik me dan af. De titel in roze, waarbij ‘perfecte’ verschilt in lettertype van de andere twee woorden. Voeg daar de intrigerende flaptekst aan toe en ik ben helemaal gemotiveerd om dit boek te verslinden. Ik verwacht een mooi verhaal over moeders, dochters en de impact van het leven op hun relatie.

Janine Gijzel-de Laat
In de boekhandel zou ik dit boek zeker gepakt hebben om de achterflap te lezen. Allereerst vanwege de mooie cover, met de afbeelding van 2 gezichten erop. In eerste instantie zag ik vooral het duidelijke eerste gezicht dat naar links kijkt, toen ik de cover wat beter bekeek vielen de verdrietige ogen van de andere persoon mij. Die ogen, de uitdrukking, ze blijven mij fascineren.
Daarnaast omdat Esther Boek mij de vorige keer gegrepen heeft door haar schrijfstijl en mooie boek. Als ik de achterflap dan lees, dan ben ik verkocht!

Bianca Maartense
Ik vind het een bijzondere cover en omdat ik het boek inmiddels gelezen heb vind ik hem geweldig bij het verhaal passen, het verhaal heeft zeker mooie en donkere kanten, er is goed over nagedacht.

 

Wat waren de ervaringen tijdens het lezen van De Perfecte Moeder?

Marion Königs
Het verhaal, met name de schrijfstijl, pakt meteen. Ik word gelijk in het boek getrokken. Het leest vlot, maar niet te simpel. Dat vind ik fijn. De hoofdstukken zijn kort en switchen tussen de verschillende levens. Wel even puzzelen wie bij wie hoort en wanneer wat gebeurt. Maar je zit daar snel in.
Esther gebruikt mooie metaforen.
Ik kan me niet echt met een van de personages identificeren omdat ik in real life niet in een van die schoenen heb gestaan. Op een gegeven moment vroeg ik me af wat er nog zou komen en op dat moment bij doorlezen ontdek je de prachtige gelaagdheid van het verhaal. Vanuit divers perspectief belicht Esther de levens van de hoofdpersonen. Geweldig talent! Verveelt geen seconde en de mooie zinnen, metaforen, woordgebruik, daar houd ik zo van.

Caro Vu
Ik ben pas begonnen nu met het lezen, moest eerst nog een andere kanjer uitlezen. Zit nog niet zo ver maar wil toch al een eerste indruk neerschrijven en die valt tot nu goed mee. De kennismaking met de twee meisjes is in het begin een beetje verwarrend, van wie is wie maar naarmate ik verder las was ik toch mee met het verhaal en begint het echt een verhaal te worden waar je steeds meer van wil weten hoe het hun verdere leven zal beïnvloeden

Erna Eikhoudt
Het boek leest snel weg. Makkelijke schrijfstijl. Korte hoofdstukken en wisselende perspectieven. Soms ineens boeiend, soms iets traag, soms betrokken en soms afstandelijk, soms voorspelbaar en soms verrassend. Daardoor is de trigger om door te lezen er niet constant terwijl je anderzijds toch wel wilt weten hoe het verder gaat.
Af en toe een klein vraagteken (avonden die korter worden in de winter?). Maar zeker een goed boek om te lezen.

Anita Schroeyers
Het boek is bijna uit. Zo heftig! Ik moet mezelf telkens dwingen om het toch maar aan de kant te leggen en te gaan slapen. Het heeft me al menig nachtelijk uur gekost en dat is echt een compliment! Het is een prachtig opgebouwd verhaal en het wisselende perspectief maakt dat we het karakter van alle hoofdpersonages heel goed leren kennen, telkens vanuit het standpunt waaruit zij de feiten beleven. Ik heb er ‘een te volgen auteur’ bij!

Janine Gijzel-de Laat
Een donderdagavond in geweldige boek begonnen en eerlijk is eerlijk, ik kan het maar met moeite wegleggen. Inmiddels dik over de helft. Het liefst zou ik een paar uurtjes tijdblokken om het in 1x uit te lezen.
Het boek leest heerlijk. De korte hoofdstukken, de wisselende personages. Steeds word je een stukje verder in het leven van Helena en Nelleke meegesleurd.

Bianca Maartense
Het verhaal is heftig, in het begin moet je er even inkomen, de lintjes zijn nog niet helemaal duidelijk maar zodra dat wel zo is krijg ik het ooohhh gevoel. De schrijfstijl van Esther ligt mij enorm, zij brengt gevoelens goed over, maar dat was mij al bekend door het lezen van haar eerste boek. Ik vind het lastig mezelf met een personage te identificeren, ieder mens is uniek.

Wat was de conclusie van de deelnemers na het lezen van De Perfecte Moeder?

Wat vind je van de cover? Welke gevoelens roept de cover bij je op?

Marion: De cover kan ik niet goed beoordelen want ik lees digitaal. Voor zover ik het kan beoordelen vind ik hem neutraal. Het roept niet echt een specifiek gevoel in me op.
Caro: De cover vind ik mooi gekozen met het roos en zwart. Ik heb niet zo vlug een gevoel over een cover en zeker niet als het om de inhoud van het boek gaat. De foto op zich doet vermoeden dat het moeder en dochter zijn natuurlijk zij staan tegen elkaar met de rug wat ook al iets wil zeggen over hun relatie vind ik.
Sophia: Ik zou dit boek zeker hebben opgepakt in de winkel. Zowel de cover als de titel spreken me erg aan.
Erna: De cover is opvallend en mooi en een mooie weergave van het boek … Het gaat voornamelijk over de relatie moeder-kind, maar ook wat neemt een kind over van de moeder, kruipt het in het hoofd.
Anita: De cover is heel verfijnd en stijlvol en zal ongetwijfeld vele boekenliefhebbers uitnodigen tot het oppakken van het boek en hen nieuwsgierig maken naar de inhoud. Mij zette hij alvast onmiddellijk aan tot fantaseren over de inhoud van het boek: zou het een thriller zijn? Wie is de moeder? En bijgevolg… Wie is de dochter?

De cover zal je een bepaald idee/gevoel gegeven hebben over de inhoud van het boek, klopt dit nog na het lezen van het boek?

Erna: De inhoud van het boek maakt de verwachtingen van de cover waar. Het is een goed gekozen cover. Al had ik de vaderrol ook een plekje gegeven, die heeft toch ook een belangrijke rol.
Janine:  Na het zien van de cover had ik niet direct een beeld over de inhoud van het boek.

Kun jij je identificeren met de hoofdpersoon? Wat zou jij hebben gedaan als je in de situatie van de hoofdpersoon zat?

Caro: Ik kan mij niet echt identificeren in deze situatie. Gelukkig niet zoiets meegemaakt in mijn jeugd alhoewel ik ook herinneringen heb met vader die drinkt, maar nooit echt in die mate dat wij eronder lijden.
Sophia: Ik herkende veel van de scenes. Het maakte het dan ook een zwaarder boek dan ik in eerste instantie had verwacht. Het enige wat je als kind kunt doen is met mensen erover praten. Maar je vertrouwen is zo ontzettend klein, dat dit makkelijke gezegd dan gedaan is.
Bianca: Ik kan me gelukkig niet identificeren met de hoofdpersoon, vooralsnog denk ik dat ik het niet zover zou laten komen, maar helaas weet ik vanuit mijn werkveld dat dat zo niet werkt.

Kun je de titel van het boek verklaren? Dekt de titel de inhoud van het verhaal? Weet jij zelf een andere titel die bij het boek past?

Marion: Of de titel zo scherp gekozen is weet ik niet. De moeders waren beide verre van perfect en ook de schoonmoeder niet. De stiefmoeder evenzeer met goede bedoelingen, maar nope. Volwassenen maken er een potje van. Zo ook in real life. “Moeders” had misschien volstaan? Er schiet me nu niets passends te binnen, en ik ben geen schrijver.
Sophia: De titel past goed bij het boek. Vaak lijken ouders voor de buitenwereld “perfect” maar is dat achter gesloten deuren een heel ander verhaal.
Janine: De titel past bij het verhaal, door de positieve titel, grijpt het boek je nog meer aan! Als je naar je eigen gezin kijkt, waarvan ik dan de moeder ben, ben je bezig met perfectie, we willen allemaal denk ik perfect zijn in de ogen van je kinderen, ook al weet je dat je hier en daar een steekje laat vallen.
Caro: De titel past bij het boek omwille van dat de moeder perfect WIL zijn maar het haar niet echt lukt. Iedere moeder wil dat wel, denk ik dan. Kon ook evengoed zijn de perfecte vader of het perfecte gezin wat het ook niet is.

Wat kun je zeggen over de schrijfstijl? Wat vind je van de opbouw van het verhaal? Hoe ontwikkelt het plot zich?

Marion: De schrijfstijl vond ik prettig. Las heerlijk weg. Het sfeertje was wel beklemmend over de hele linie, dus geen supervrolijk boek maar dat geeft de inhoud en strekking ook mee. De plot/opbouw is goed, hoewel al eerder en door meerderen gezegd is dat het in het begin even zoeken was naar de connecties. Dat gebeurt wel meer in boeken maar deze was wat lastig.
Caro: De schrijfstijl is vlot en makkelijk om te lezen geen moeilijke zinsconstructie of woorden. In het begin moet je even zeer goed bij de pinken zijn om te volgen om al de personages te leren kennen en hun relatie met elkaar. Maar naarmate je dit weet leest het vlotter. Het verhaal is zeer opbouwend en je raast door het leven van elk van de personages wat maakt dat je ook begrijpt waarom ze op deze manier reageren of handelen in bepaalde situaties.
Erna: De opbouw van het verhaal vind ik wat verwarrend. De twee verhaallijnen die zich in de korte hoofdstukken afwisselen maken het minder makkelijk leesbaar. Je moet als lezer veel schakelen.
Anita: Het boek leest heel vlot en het verhaal wordt realistisch neergezet. Geen ingewikkeld hoogdravend woordgebruik, maar wat een mooie treffende beeldspraken! Zij geven het boek echt een meerwaarde! Het verhaal wordt verteld vanuit wisselend perspectief met sprongen in de tijd tussen 1968 en 2018. In het begin is het even afwachten hoe de personages zich tot elkaar verhouden en dat vond ik een leuke vondst.
Bianca: De schrijfstijl van Esther Boek spreekt mij enorm aan, ze schrijft elke zin met gevoel, besteedt veel aandacht aan de uitwerking van de personages, het maakt iets los. De opbouw van het verhaal is in het begin wat warrig, het verspringen in de tijd in combinatie met de beide namen die verspringen vragen erom om af en toe even terug te lezen. Later als het kwartje valt, begrijp je precies waarom het op deze manier is geschreven en bevat het verhaal ook wat spannende elementen.

Heeft de auteur je kunnen raken? En op welke manier? In positieve of in negatieve zin?

Sophia: De schrijfster heeft me diep weten te raken met dit boek. Ik heb dan ook menige traan gelaten. Wat een heftig boek, waarin je zelf een klein stukje begrip krijgt voor de moeder.
Erna: De plot is wat voorspelbaar en soms ook wat vergezocht. Waarom het arme meisje en de rijke man? Voor mij te veel richting liefdesromannetje.
Anita: De auteur is erin geslaagd mij te raken. Lang nadat ik de laatste bladzijde heb omgeslagen blijft het verhaal in mijn hoofd nazinderen. Ik ben hier nog niet klaar mee. Esther Boek heeft met dit verhaal een zeer gevoelig onderwerp op zeer overtuigende wijze ter discussie aangeboden

Welke verwachtingen had je vooraf en over dit boek en zijn die wel of niet uitgekomen?
Marion: Ik ga nooit met verwachtingen een boek in. Hoop wel altijd op een goed, verrassend, niet afgeraffeld einde en daar heeft Esther zeker aan voldaan.
Caro: Ik dacht niet dat het zo een heftig verhaal ging zijn waar er een overlijden in voorkwam en het kind echt misbruikt wordt. Dat het geen perfecte moeder/dochter verhaal ging worden had ik wel voorzien.
Erna: Helaas heeft het boek mij niet geraakt. Daarvoor vond ik het te vlak en emotieloos en sommige dingen wat ver gezocht of te veel gestapeld. Met deze problematiek had ik meer emotie en diepgang verwacht. Dus zijn de, misschien wel te hoge, verwachtingen niet geheel uitgekomen.
Anita: Ik had vooraf niet het vermoeden dat achter deze titel Esther Boek zo’n pakkend verhaal zou brengen. Deze auteur staat vanaf nu op mijn ‘wil ik lezen’ lijstje.
Janine: De auteur heeft mij met dit verhaal zeker geraakt. Esther haar eerdere boek heb ik ook gelezen en vanaf toen was ik fan. Esther beschrijft in haar boek het leven van Helena en Nelleke, het lijkt of je erbij bent. Ik voelde een diep medelijden met Helena! Doordat er roman op het boek vermeld stond, dacht ik niet dat het zo’n heftig familieverhaal zou zijn. Een roman is in mijn ogen wat softer, dan het verhaal wat ik hier gelezen hebt! Ik hou van een spannend boek en ik vind het echt een topboek! Ik ga het zeker mensen aanraden om te lezen, al is het maar om niet onze ogen te sluiten voor onze omgeving.
Bianca: De auteur heeft mij zeker op een positieve manier kunnen raken. Na het lezen van Geen kind meer waren mijn verwachtingen best hoog, ik wist echter ook dat het deze keer geen autobiografisch verhaal was dus ik was reuze nieuwsgierig hoe Esther dit in het vat zou gieten? Dit heeft ze wat mij betreft prima gedaan en zal zeker haar volgende boek weer oppakken, daar hoef ik geen moment over na te denken.

 

Esther Boek nam ook deel aan de leesclub om vragen van de lezers te beantwoorden. Hoe heeft zij de leesclub ervaren?

Mijn De Perfecte Moeder mocht een boek zijn voor de leesclub van Thrillers and More. Leuk maar ook spannend. In een leesclub, zo verwachtte ik, geven mensen gewoon lekker ongezouten hun mening omdat er toch geen ‘vreemde’ ogen meelezen. En ja, dat kan een confrontatie zijn. Gelukkig gebeurde het wel, voelden de lezers zich vrij genoeg om gewoon te schrijven wat ze van het boek vonden. Natuurlijk was het fijn dat de reacties voornamelijk positief waren. Want eerlijk is eerlijk, dat leest toch prettiger.

Maar ik kreeg naast tops ook tips. En dat maakt het meedoen aan een leesclub, als auteur, zo fijn. Want schrijven doe je toch voor je lezers, dus hun tips wil ik zeker horen en kunnen meenemen in mijn volgende boeken. Ondanks dat ik me ook besef dat schrijven voor elke lezer een onmogelijke opgave is.

Een ander item dat ik erg leuk vond waren de vragen aan de auteur. Zo kon ik ingaan op de achtergrond van mijn boek, waarom ik het schreef en hoe ik op het idee kwam om juist het onderwerp, kindermishandeling, in een roman te verwerken. Het is leuk om op deze manier contact te hebben.

 

Voor mij was het een geslaagde ervaring. Met veel plezier kijk ik terug op deze leesclub. Ik wil dan ook de lezers bedanken voor het delen van hun tips en tops en voor het feit dat ze zich in hebben geschreven.

Daarnaast bedank ik natuurlijk Alexander Roessen, die met veel zorg de leesclub in goede banen heeft laten verlopen.

 

Het eindoordeel
Wat vonden de deelnemers een mooi aantal sterren voor De Perfecte Moeder van Esther Boek? 

Marion: – (mooi verhaal)
Caro: 4 sterren
Sophia: – (diep geraakt)
Erna: 3,5 sterren
Anita: 4 sterren
Janine: 5 sterren
Bianca: 4 sterren

Eindoordeel: 4 sterren. 

Met dit verslag is de leesclub officieel tot een einde gekomen. Bedankt allemaal voor jullie medewerking aan deze leesclub! Dank aan Esther Boek voor haar enthousiaste reacties en uitgeverij Hamley Books voor het beschikbaar stellen van de leesexemplaren. Graag tot een volgende leesclub.

Alexander

Ik ben Alexander, bouwjaar 1973. Ik lees graag thrillers en fantasyboeken. Zelf schrijf ik korte verhalen, doe mee aan schrijfwedstrijden en werk aan mijn eigen boek. Ook ben ik bouwkundig tekenaar en hou ik van Formule 1 en wielrennen.

Leave a Reply

  • (not be published)