Titel: Het oordeelHet oordeel
Auteur:
 Hjorth Rosenfeldt
Serie: Sebastian Bergman #6
Genre: Thriller
Uitgeverij: Cargo
Vertaling: Geri de Boer
Publicatiedatum: April 2019
Aantal bladzijdes: 448
Recensie: Bianca

Over de auteurs:
Michael Hjorth (Visby 1963) is een van de grootste Zweedse filmproducenten en schrijft voor televisie, film en theater. Hans Rosenfeldt (Boräs, 1964) is scenarioschrijver voor The Bridge en Marcella. Hjorth en Rosenfeldt bundelden hun kwaliteiten en schreven samen De Bergmankronieken, waarin de onuitstaanbare, egoïstische maar hartveroverende psycholoog Sebastian Bergman centraal staat.  

Achterflap:
Sebastian Bergman is teruggekeerd naar zijn oude leven en heeft nog slechts sporadisch contact met Ursula van de nationale recherche. Van zijn dochter Vanja heeft hij al vier maanden niets meer gehoord. Ze woont en werkt inmiddels in Uppsala, bij de plaatselijke politie. 
Dan wordt Uppsala opgeschrikt door een serieverkrachter die zijn slachtoffers verdooft vóór zijn daad. Een van hen komt daarbij te overlijden en een ander slachtoffer pleegt zelfmoord wanneer de aanval zich herhaalt. De politie roept de hulp in van de nationale recherche en ook Bergman sluit zich opnieuw bij het team aan.
De angst voor nieuwe verkrachtingen wordt steeds sterker. Vanja besluit zichzelf als lokaas in te zetten en brengt daarmee haar eigen leven in gevaar. Maar de dader heeft nog een ander doel… 

Mijn mening:
Het oordeel is het zesde deel in een serie die je mijns inziens vanaf deel één moet lezen omdat de achtergronden van de personages vrij complex zijn. Het is fijn als je het naadje van de kous weet, dat maakt het lezen een stuk fijner. De boeken van Hjort Rosenfeldt wijken af van andere populaire series omdat de personages hier meer aandacht krijgen dan de misdaad waar het om draait. Terwijl er aan een grote zaak van moord en verkrachting wordt gewerkt sluimert er langzaam een persoonlijk probleem naar boven wat nog niet door de anderen wordt gesignaleerd, een eng gevoel als je bedenkt dat dit gedrag zich zo dichtbij af kan spelen en niet opgemerkt wordt.  

De serie draait grotendeels om Sebastian Bergman, een irritante misdaad psycholoog die het bloed onder je nagels vandaan haalt. Toch voel je als lezer ook iets voor hem, er zit geen kwaad in en de man heeft een klein hartje. Het ontbreekt hem soms aan inlevingsvermogen wat zich uit in vrij bot reageren. Hij zal daarentegen altijd blijven vechten om de waarheid boven water te krijgen, wat dat betreft heeft hij voelsprieten voor kleine onopvallende details die ieder ander ontgaan.  

Heb je nooit overwogen om, in plaats van een klootzak te zijn en naderhand je excuses aan te bieden, op te houden een klootzak te zijn?

Bergman wordt steeds teruggehaald om het team te ondersteunen, net een parasiet waar men niet vanaf komt maar die ook onmisbaar blijkt te zijn. Zijn kwaliteiten op werkgebied overheersen ten opzichte van zijn gedrag. De relatie met zijn dochter Vanja is complex, het moeten samenwerken met familie heeft sowieso nergens de voorkeur maar in dit geval is het onmogelijk. Helaas is er geen andere keus en beiden zullen zich moeten schikken.   

Het oordeel omvat een verhaal waar je van gruwelt, de ware toedracht om tot moord en verkrachting over te gaan is hier op originele wijze uitgewerkt, er zit een reden achter die niemand van tevoren had kunnen bedenken. 

De misdaad in dit verhaal is echt bizar goed neergezet, vooral in het laatste gedeelte van het verhaal viel mijn mond open van verbazing. Vervolgens eindigt het boek wederom met een cliffhanger die je doet snakken naar een vervolg.  

Het oordeel is een originele psychologische thriller waarbij je als lezer gruwelt van de taferelen die zich in het voortraject om tot moord en verkrachting over te gaan afspelen.  

Originaliteit: 5
Schrijfstijl: 5
Spanning: 5
Psychologie: 5
Leesplezier: 5
Plot: 5  

Het oordeel krijgt van mij de dik verdiende 5 sterren.  

Bianca  

Leave a Reply

  • (not be published)