Titel: De stilte van de witte stad
Auteur: Eva García Sáenz de Urturi
Serie: Unai López de Ayala #1
Genre: Thriller
Uitgever: A.W. Bruna Uitgevers
Vertaling: Elvira Veenings
Publicatiedatum: Juli 2019
Aantal bladzijdes.: 487
Recensie: Bianca

De stilte van de witte stad

Over de auteur:
Eva García Sáenz de Urturi (1972) werd geboren in Vitoria en woont in Alicante, waar ze aan de universiteit werkt. Haar eerste boek heeft ze in eigen beheer uitgegeven en werd online een grote bestseller. De drie boeken in de trilogie van De witte stad verschenen bij een grote Spaanse uitgeverij en zijn fenomenale bestsellers. 

Achterflap:
Tasio Ortiz de Zárate is een briljante archeoloog die twintig jaar geleden werd veroordeeld voor een reeks bizarre moorden in het rustige stadje Vitoria. Hij staat op het punt voor het eerste de gevangenis te verlaten, als de misdaden weer beginnen: in de kathedraal van Vitoria wordt een jong stelletje gevonden, naakt en om het leven gekomen door bijensteken in hun keel. Niet veel later wordt er in de Casa del Cordón, een bekend middeleeuws gebouw in de stad, een ander koppel vermoord.

De jonge inspecteur en profiler Unai López de Ayala – beter bekend als Kraken – wil niets liever dan meer moorden voorkomen, maar een recente tragedie in zijn eigen leven maakt het hem moeilijk om deze zaak te behandelen als alle andere. Zijn onorthodoxe werkmethode wekt bovendien ergernis bij zijn baas. De tijd begint te dringen en de dreiging wordt alsmaar sterker: wie volgt?

Mijn mening:
De stilte van de witte stad is het eerste deel van een trilogie geschreven door Eva García Sáenz de Urturi, een Spaanse schrijfster die direct mijn hart weet te veroveren met haar fantastische schrijfstijl. Het is even warmdraaien met alle namen maar dat duurt echt maar kort, ik word direct mee gezogen in een bijzonder hartverwarmend, spannend verhaal.

In De stilte van de witte stad draait alles om een aantal dubbele moorden, deze zijn prachtig verwerkt in een verhaal waarin opvallend niet alleen de spanning de boventoon voert. De personages zijn op een bijzondere manier uitgewerkt, er zit diepgang in en ze dragen een verleden met zich mee waar ook volop, maar in de juiste proporties, aandacht aan is besteed.

De collega inspecteurs Ayala en Esti  zijn goed op elkaar ingewerkt, ze zijn beiden verrekte goed in het oplossen van zaken, maar minder goed in het naleven van de voorschriften. Na menige berispingen van ongehoorzaamheid hadden ze geleerd elkaar te dekken, wat betreft het naleven van de voorschriften, daar werd door beiden nog hard aan gewerkt. Twee personages die blijven hangen en je doen snakken naar het vervolg omdat je wilt weten hoe het hen verder zal vergaan.

Eva García Sáenz de Urturi heeft met het schrijven van haar boek een spannend thema gekozen wat betreft de rituele moorden, toch is het hele verhaal eromheen zeker zo interessant, het verhaal weet mij van de eerste tot de laatste bladzijde te boeien. De beschrijvingen van de randzaken hebben allemaal een doel om tot de ontknoping van een geweldig doordacht plot te komen. Een deel van de hoofdstukken speelt zich af in het verleden, startend met gebeurtenissen in 1969.Hierin speelt zich een verhaal af wat langzaamaan invoegt in het heden en een belangrijke rol speelt in het totaalplaatje van de ontknoping. De schrijfster heeft van allerlei aspecten gebruik gemaakt, denk hierbij onder andere aan riten, cultuur, misbruik en social media.

Je zult de moordenaar pas vinden als je weet wat zijn motief is.

De ontknoping is bizar, triest en bevat alle elementen om je als lezer met open mond achter te laten, gelukkig al wetende dat er nog twee delen van deze geweldige schrijfster gaan verschijnen.

Originaliteit: 5
Schrijfstijl: 5
Spanning: 5
Psychologie: 5
Plot: 5
Leesplezier: 5

De stilte van de witte stad is een geweldig boek en verdient wat mij betreft 5 dikke sterren.

Bianca

Ik ben Alexander, bouwjaar 1973. Ik lees graag thrillers en fantasyboeken. Zelf schrijf ik korte verhalen, doe mee aan schrijfwedstrijden en werk aan mijn eigen boek. Ook ben ik bouwkundig tekenaar en hou ik van Formule 1 en wielrennen.

Leave a Reply

  • (not be published)