Titel: De Veluwse verdwijning
Auteur: Bertina Mulder
Genre: Thriller
Uitgeverij: Paris Books
Publicatiedatum: September 2019
Aantal bladzijdes: 252
Recensie: Alexander

Het verhaal:
Als je een rouwadvertentie leest, twijfel je er niet aan dat die persoon overleden is. Zelfs niet als de datum van de krant gelijk is aan diens overlijdensdatum. Maar stel dat je de enige nabestaande bent en niemand je heeft ingelicht? En stel dat er staat dat je overleden tante weduwe was, terwijl haar man een paar weken geleden nog springlevend was? Het overkomt Teus. Samen met zijn vriendin Babs gaat hij op zoek naar de waarheid achter de mysterieuze verdwijning van zijn oom en tante.

Over de auteur:
Bertina Mulder (1962) heeft een achtergrond in de onlinecommunicatie. In 2016 verscheen haar debuutroman Wisselwerking. De rode magneet, een psychologische thriller over de eerste bemande missie naar Mars, verscheen in 2018. Voor haar misdaadroman De Veluwse verdwijning liet ze zich inspireren door een opvallend rouwbericht in dagblad de Stentor.

Mijn mening:
We maken kennis met Teus Vliessen, die bij beveiligingsbedrijf SECU werkt, en Babs Verbeek, zijn vriendin die bij hetzelfde bedrijf werkt. Teus komt na zes weken thuis van een wandeltocht over het Pieterpad en vindt een krant op de mat met daarin een rouwadvertentie dat vertelt dat Almina Saffira de Wit, zijn tante en tweelingzus van zijn moeder, is overleden in zijn afwezigheid. Uit de rouwadvertentie blijkt ook dat zijn oom, drs. Elias Luzac le Pineau, twee weken daarvoor is overleden, de dag nadat Teus vertrok voor zijn wandeling over het Pieterpad. In de advertentie staan ook de namen van de katten, met een datum van overlijden: de dag voordat zijn oom overleed.

De Veluwse verdwijning vertelt de speurtocht van Teus naar de ware toedracht van het overlijden van zijn oom, tante en hun katten dat in mysterie is gehuld, zodat Teus een familietraditie kan nakomen. Waarom is er geen contact met hem opgenomen? Hoe kan het dat zijn oom en tante allebei in zo’n kort tijdsbestek zijn overleden? En waar zijn ze begraven of gecremeerd? Het lijkt wel of ze in het niets zijn opgelost. Een vlot geschreven whodunit volgt.

De hoofdstukken worden duidelijk gemarkeerd door een datum en een steekwoord of zin dat als samenvatting van het hoofdstuk dient. De schrijfstijl is erg prettig en versterkt de drang om verder te lezen. De Veluwse verdwijning is niet noodzakelijkerwijs een erg spannend verhaal maar wel een erg fijn verhaal om te lezen. Je wilt gewoon weten wat er aan de hand is en hoe het verhaal afloopt.

De weg die Teus bewandelt naar de uiteindelijke climax boet voor mij naar het einde toe iets aan geloofwaardigheid in en onderweg lijk je te weten waar het naartoe gaat om toch alsnog met een twist te eindigen.

Ik heb veel plezier beleefd aan De Veluwse verdwijning en bedank Bertina Mulder en Paris Books voor het beschikbaar stellen van het recensie-exemplaar.

Spanning: 3,5
Plot: 3,5
Leesplezier: 4
Schrijfstijl: 4
Originaliteit: 4
Psychologie: 3,5

Ik geef De Veluwse verdwijning 4 sterren.

Alexander


Bestel dit boek bij Bol.com

Bestel dit boek bij Libris.nl

Ik ben Alexander, bouwjaar 1973. Ik lees graag thrillers en fantasyboeken. Zelf schrijf ik korte verhalen, doe mee aan schrijfwedstrijden en werk aan mijn eigen boek. Ook ben ik bouwkundig tekenaar en hou ik van Formule 1 en wielrennen.

Leave a Reply

  • (not be published)