Titel: Nomade Nomade
Auteur: James Swallow
Genre: Thriller
Uitgever: The House of Books
Vertaling: Caspar Wijers
Publicatiedatum: April 2019
Aantal bladzijdes: 509
Recensie: Bianca

Over de auteur:
James Swallow is scriptschrijver en auteur. Hij schrijft scripts voor videogames, radio en televisie. Voor een van zijn scripts werd hij genomineerd voor een BAFTA. Nomade is het eerste deel van de serie rond M16-agent Marc Dane. In de UK zijn er al 210.000 exemplaren verkocht.

Achterflap:
Marc Dane werkt als geheim agent voor M16 vanachter een computer, en heeft op afstand contact met zijn team. Wanneer Marc als enige een brute aanslag overleeft en tot de schokkende ontdekking komt dat er zich verraders bevinden binnen M16, wordt hij gedwongen zich naar de frontlinie te begeven. Alles lijkt er echter op te wijzen dat Marc achter de aanslag zit. Wanneer hij beschuldigd wordt van landverraad volgt er een race tegen de klok om zijn naam te zuiveren. Nu hij nergens meer terecht kan voor hulp en niemand meer kan vertrouwen, moet Marc een beroep doen op de ongrijpbare Rubicongroep en hun leider Lucy Keyes. Als ex-militair weet Lucy hoe het is om een buitenstaander te zijn, en zij beschikt over de vaardigheden die Marc dringend nodig heeft. Er dreigt een terroristische aanslag, een die groter en dodelijker zal zijn dan ooit tevoren. Nu de veiligheidsdiensten zijn afgeleid, kunnen alleen Lucy en Marc de aanslag tegenhouden voor het te laat is.

Mijn mening:
Nomade is een boek wat ik zelf niet snel op zou pakken. De sticker op de cover waarop staat ‘Voor fans van Ik ben pelgrim’, trok mij toch over de streep. Helaas kan Nomade mij lang niet zo boeien als Ik ben pelgrim. Als fan van psychologische thrillers kan ik ook best genieten van een stevige actiethriller, als de personages maar goed uitgewerkt zijn. Helaas krijg ik geen klik met Marc Dane en ook de binding met Lucy Keyes komt wat mij betreft niet tot stand. Om de schrijfstijl van Terry Hayes te evenaren moet je wel van hele goede huize komen en James Swallow lukt dat in mijn ogen niet. Het enige deel van het verhaal wat mij wel raakte was de jongen Halil, als zijn rol groter was geweest had het verhaal mij zeker meer weten te bekoren.

Omdat Nomade dus een actiethriller is die ik op verzoek heb gelezen (zelf zou ik hem niet kiezen) vind ik het lastig om hem te beoordelen. Het boek is gewoon mijn smaak niet, maar dat betekent niet dat het geen goed boek is. Voor mij houdt de Marc Dane-serie hier op maar ik denk zeker dat er een doelgroep is die zullen smullen van deze thriller boordevol actie. Ik moet dan ook besluiten dit boek geen sterren toe te kennen, het lukt mij niet een eerlijke mening te geven over een genre waar ik sowieso geen fan van ben.

Bianca

Leave a Reply

  • (not be published)