Titel: Volg meVolg me
Auteur: Joyce Spijker
Genre: Thriller
Uitgeverij: Ambo|Anthos
Publicatiedatum: Oktober 2019
Aantal bladzijdes: 310
Recensie: Danielle

Over de auteur:
Joyce Spijker (1984) werkte als communicatieadviseur en persvoorlichter. Ze schreef Spotlight naast haar fulltimebaan, en wil zich het liefst volledig op het schrijven richten. In 2016 volgde de thriller In de familie, waarna ze in 2019 haar eerste non-fictie boek Ruimte voor liefde uitbracht.

Achterflap/samenvatting:
Claire Kant is in een hardwerkende influencer en bouwde dankzij manager Thomas in korte tijd een droomcarrière op. Op beeld lijkt haar leven een sprookje, maar achter de schermen gaat een schrijnende werkelijkheid schuil en legt haar verslechterende gezondheid een bom onder haar succes. Thomas de Bruijne ontwikkelde dankzij paradepaardje Claire en de dubieuze financiële hulp van zakenpartner Reinier zijn talent agency tot het meest gewilde influencersbureau van Nederland. Maar nu Claires gezondheid opspeelt, moet hij verder gaan dan ooit om de droom te blijven verkopen. Joelle Lammerstee is een documentairemaker en stelt de waarheid boven alles. Ze keurt de bewerkte wereld van influencers geen blik waardig tot haar baan op het spel staat en een docu over Claire haar kan redden. En niet alleen dat. In haar zoektocht naar de waarheid heeft ze een verborgen agenda. Hoe goed kennen we onze naasten? Wat is de echte waarheid in de wereld van influencers en filters?

Mijn mening
In Volg me stappen we in een wereld die vanaf de buitenkant allemaal luxueus en schitterend lijkt te zijn. Maar zodra je je gaat realiseren wat er zich werkelijk allemaal achter de schermen afspeelt, kom je al snel tot de conclusie dat dit waarschijnlijk zwaar overtrokken is.

Claire, die als influencer door het leven gaat, heeft weinig tot geen inbreng in haar dagelijks doen en laten. Alles wordt voor haar geregeld en haar leven wordt op de automatische piloot ingesteld.

Joelle heeft als doel om een mooie documentaire te maken over het daadwerkelijke leven van een influencer. Hierin gaat ze heel ver aangezien ze zeker weet dat er ook onrechtmatige dingen gebeuren bij zo’n influencersbureau. Vastberaden gaat Joelle aan de slag om de onderste steen boven te krijgen.

Joyce maakt op een slimme manier gebruik van het feit dat mensen allemaal wel bekend zijn met de social mediahypes van vandaag de dag. Velen zijn reeds in het bezit van de nodige apps die het mogelijk maken om wereldwijd contact te leggen tussen mensen. Hierin heb je natuurlijk nog steeds zelf invloed op hoeveel je hiervan gebruik maakt. Helaas zijn de reeds beroemde influencers niet meer zo vrijblijvend actief op social media en worden deze dan ook onder ‘dwang’ toegesproken om iedere dag in beeld te komen via deze media.

Het leven is simpel. Vind liefde in wat je doet en je zult gelukkig zijn.

Volg me geeft ons een kijkje achter de schermen, maar ik denk dat de wereld ondertussen wel weet wat er zich in werkelijkheid afspeelt. Jammer is het wel dat er nog steeds mensen zijn die naïef blijven en zich storten in deze toch wel harde, onnatuurlijke wereld.

Claire heeft een sterk personage en je voelt zeker mee met haar worsteling die ze elke dag voert met haar opgelegde leven.

Het “thriller’ aspect is een beetje over de top en heeft niet echt de toegevoegde waarde in dit verhaal. Hierdoor valt de afronding van het verhaal iets tegen maar de boodschap is wel duidelijk geweest.

Ik geef Volg me 3,5 ster.

Danielle

Leave a Reply

  • (not be published)