Titel: Mama is hierMama is hier
Auteur: Mariette Zweers
Genre: Thriller
Uitgeverij: Ambo|Anthos
Publicatiedatum: April 2019
Aantal bladzijdes: 280
Recensie: Heidi

Cover
Op de cover zien we een vrouw die enigszins verbaasd voor zich uit staart. De omslag is in een blauwtint gedrukt met de titel in mosterdgeel, dit steekt mooi af en zorgt voor een passend geheel.

Auteur
Mariette Zweers
(1968) groeide op in Alkmaar en Bergen, en studeerde Bedrijfskunde in Groningen. Na haar studie werkte ze als manager in het bedrijfsleven, tot ze besloot iets echt helemaal van zichzelf te willen maken en ze is gaan schrijven. In 2016 verscheen Maakbaar bij uitgeverij Ambo | Anthos, waarmee ze genomineerd werd voor de Schaduwprijs 2017 voor beste thrillerdebuut.
Tegenwoordig combineert ze het schrijven met een baan als docent aan de Rijksuniversiteit Groningen. Mariette woont met haar man en drie kinderen in Haren. Mama is hier is haar tweede boek.

Achterflap/samenvatting
Voor de buitenwereld zijn ze een koppel dat het goed voor elkaar heeft: Matthijs zorgt voor het inkomen, Olga regelt het huishouden en hun dochter Juliette is “haar project’. Als Matthijs gechanteerd wordt en Juliette onder onduidelijke omstandigheden een ongeluk krijgt, meent Olga te weten wie haar gezin bedreigt. Ze neemt het heft in eigen hand om te voorkomen dat ze alles kwijtraakt. Overlevingsinstincten uit een ver verleden komen boven…

Mijn mening
De quote van de Telegraaf die op de voorkant van de cover prijkt trok mijn aandacht: ‘Een spannende pageturner, in de stijl van Saskia Noort en Simone van der Vlugt’. Dit zorgde ervoor dat ik nieuwsgierig werd naar het hele verhaal, omdat ik de boeken van de twee genoemde auteurs altijd wel leuk vind om te lezen.

Ik voelde een dreiging, zo sterk, dat het me moeite kostte om adem te halen.

Als ik begin met lezen maken we al gauw kennis met Olga, een jonge vrouw, die met de kraan open aan het dweilen is om thuis alles maar goed te laten verlopen. Samen met Matthijs vormt ze voor de buitenwereld een droompaar, maar of dit echt zo is kun je je afvragen. De problemen stapelen zich al snel op en zorgen voor een domino-effect en komen Olga en Matthijs steeds verder van elkaar af te staan. De emoties die daarbij loskomen zijn voelbaar, de onmacht die Olga ervaart, daar kun je je als lezer goed in inleven. Het verhaal steekt goed in elkaar en is met een vlotte schrijfstijl geschreven, waardoor je door het verhaal heen vliegt. Toch hadden de personages wel wat verder uitgediept mogen worden, dat had het verhaal net een beetje extra gegeven. Maar al met al vond ik het een leuk, spannend verhaal die voor een aantal uren leesplezier hebben gezorgd.

Spanning: 3,5
Plot: 3,5
Leesplezier: 4
Schrijfstijl: 4
Originaliteit: 3
Psychologie: 3

Mama is hier krijgt van mij 3,5 ster.

Heidi

Leave a Reply

  • (not be published)