Titel: Onderschat
Auteur: Marijke Verhoeven
Genre: Thriller
Uitgever: De Crime Companie (eerder in 2013 verschenen bij Elikser)
Publicatiedatum: Januari 2020
Aantal bladzijdes: 457
Recensie: Bianca

Over de auteur:
Marijke Verhoeven werkte in de evenementenorganisatie voordat ze zich in 2011 volledig op het schrijven stortte. Een jaar later debuteerde ze met de thriller Onder invloed. In 2015 won Marijke een schrijfwedstrijd met de erotische thriller Zomerhitte. Hierna schreef ze drie delen in de Kenning-serie, boeken die zich afspelen op het fictieve Deense eiland Kenning. Marijke schrijft thrillers waarin ook een rol is weggelegd voor de nodige romantiek en, zoals in de Kenning-serie, een vleugje fantasy

Achterflap:
Het huwelijk met haar tweede echtgenoot heeft Marcia niet gebracht wat ze ervan had verwacht. In het Groningse villadorp Haren leiden zij en haar man beiden een eigen leven. Als Marcia plots op onaangename wijze wordt gechanteerd en haar echtgenoot van fraude wordt beschuldigd, komt Marcia’s leven in stroomversnelling. Wie is er nog te vertrouwen? En wie juist niet?

Mijn mening:
Onderschat is een thriller die al een keer eerder (2013) bij een andere uitgever is verschenen. Inmiddels is Marijke Verhoeven over gestapt naar De Crime Companie en heeft ze Onderschat herschreven en opnieuw uitgebracht. Het eerder verschenen boek heb ik nooit gelezen maar in de recensies die er toentertijd online zijn gekomen kan ik me niet vinden. Er wordt vooral genoemd dat het boek voorspelbaar was, maar dat was nu wat mij betreft zeker niet het geval. Ik hoop dat de heruitgave de oorzaak is van deze verbetering.

Marcia raakt in de problemen als haar tweede echtgenoot zich in lounge zaakjes heeft gestort waardoor het hele gezin onder zware druk komt te staan. Het huwelijk stelt niet veel meer voor maar de gevolgen van Norberts handelen maken de situatie thuis alleen maar ingewikkelder. Hannah, de puberdochter van Marcia en haar eerste man Oscar lijdt onder de druk die haar moeder ervaart, en ze trekt haar eigen plan. De relatie tussen Marcia en Oscar is altijd goed gebleven, geen vechtscheiding, goede afspraken over de opvoeding van Hannah maar toch lijkt Hannah het verkeerde pad op te gaan. Beiden verliezen ze de grip op hun dochter.

Het villadorp Haren is bekend van Project X, dit thema heeft Verhoeven leuk weten te infiltreren in het verhaal. Dit maakt het verhaal realistisch en ook de zorgen om Hannah zullen vele ouders herkennen. De grip op je kind verliezen maar niet de vinger op de zere plek kunnen leggen. De fraudezaak waar Norbert in verzeild is geraakt drukt een zware stempel op het hele verhaal, dat is het hoofdthema waaromheen een verhaal is gebreid met veel, belangrijke bijzaken die op het eind ontrafeld worden. Een verhaal waarin verschillende maatschappelijke thema’s aan de orde komen, fraude, criminaliteit, misbruik, scheiden, agressie, moord enz.

De personages zijn mensen zoals jij en ik, alsof het je buren of vrienden betreft. De belevingen, emoties en hun karakters zijn realistisch neergezet.

Ik ijsbeerde door het paviljoen, van kamer naar kamer, maar niets maakt me rustig. Alleen met het bewegen van mijn lichaam leek ik een complete chaos in mijn hoofd te kunnen afweten.

Je voelt de angst, de onrust en de machteloosheid als je als ouders je kind dreigt kwijt te raken door verkeerde keuzes. Qua liefdesleven vind ik Marcia wel wat over de top, maar het is wel passend bij het verhaal. De ontknoping zit goed doordacht in elkaar, alle losse eindjes komen aan het eind tot een tevreden einde. De gekozen thema’s wijzen terug op het feit dat het verhaal al jaren geleden is geschreven, maar deze heruitgave heeft mij zeker verrast.

Originaliteit: 3
Schrijfstijl: 4
Leesplezier: 4
Spanning: 4
Psychologie: 3
Plot: 4

Onderschat krijgt hiermee een mooie 3,5 ster.

Bianca

Leave a Reply

  • (not be published)