Afgeschreven

Titel: Afgeschreven
Auteur: Angelique Haak
Genre: Thriller
Uitgeverij: De Crime Compagnie
Publicatiedatum: december 2023
Aantal bladzijdes: 336
Recensie: Leontine

Cover
Een mooie donkere cover waar de nadruk gelegd is op een stuk van een boek. Geschreven door Copycat? Na het lezen van het verhaal valt de cover helemaal op zijn plaats.

Auteur
Angelique Haak (1978) heeft al sinds haar jeugd een passie voor lezen en schrijven. Na het winnen van een regionale schrijfwedstrijd, besloot zij haar liefde voor spannende verhalen te combineren met de liefde voor haar geboortestad Rotterdam. Daaruit kwam haar debuutthriller Een nieuw begin, die werd genomineerd voor de Schaduwprijs. Daarna volgden in 2018 Uitgeschakeld en in 2019 Zwarte ziel, eveneens met de Rotterdamse rechercheur Jennifer Brugman in de hoofdrol. In september 2020 verscheen de eerste stand alone van de hand van Angelique: Nooit meer alleen. Lezers noemen dit een aangrijpende pageturner met een verbijsterend plot. Nooit meer alleen won bovendien de prijs voor beste Nederlandstalige Thriller 2020 bij Thrillers and More. In juni 2022 verscheen haar vijfde boek, Het verkeerde meisje. Deze superspannend thriller domineerde de hele zomer de Hebban meestgelezen rank, en won in 2023 de prijs voor Beste Vrouwenthriller bij Vrouwenthrillers.nl. Haar nieuwste boek, Afgeschreven verschijnt in december 2023. Angelique woont samen met haar man, kinderen en hun Ragdollkater in Spijkenisse. Op haar website kun je meer over haar te weten komen en een aantal andere korte verhalen van haar lezen. En wil je echt alles van Angelique weten, volg haar dan op Facebook.

Achterflap/samenvatting
De populaire Maasstadmoorden-reeks van thrillerschrijfster Sasja Winters is in de vergetelheid geraakt, net als zijzelf. Nadat Sasja een aantal jaren eerder in opspraak kwam door een incident met haar uitgever, brak ze met de schrijfwereld en alles wat daarmee samenhing. Maar dan klopt de politie op haar deur. Er is een jonge vrouw vermoord en de manier waarop is Sasja maar al te bekend. De moordenaar heeft een boodschap voor haar: Voltooi de serie, of er zullen meer slachtoffers vallen!

Mijn mening
Het is alweer een tijdje geleden dat ik iets van Angelique Haak gelezen heb. Maar al haar boeken heb ik verslonden. Afgeschreven is ook weer een boek dat binnen no-time uitgelezen had. Het zijn wat late avondjes geworden.

Sasja Winters was al een tijdje helemaal klaar met schrijven. Tijdens het schrijven van haar succesvolle reeks over de Maasstadmoorden verloor ze zichzelf in alle opzichten en ze is dan ook vastbesloten dat dit nooit meer zal gebeuren. Maar dan is er een moord gepleegd, op exact dezelfde wijze als in deel 1 van haar reeks. Alle problemen van toen keren in alle hevigheid terug. De moordenaar meldt zich: schrijf deel 6 van de reeks of er zullen meer moorden volgen. Sasja krijgt het steeds moeilijker. Wie zit hier toch achter? En vooral waarom?

Angelique Haak is niet vies van een klein beetje luguber in haar boeken. De details die voorbijkomen over de moorden in de Maasstadmoorden-reeks blijven behoorlijk op je netvlies branden. De schrijfster voert de spanning vanaf het begin behoorlijk op en eigenlijk wil je het boek nergens wegleggen. De hoofdstukken zijn lang, maar zijn onderling opgedeeld in de verschillende perspectieven: die van Sasja, die van de rechercheurs én die van de Copycat. Op deze manier zijn de hoofdstukken prima te behappen.

Het plot is natuurlijk fantastisch. Een schrijfster van thrillerboeken die wordt gechanteerd en gestraft als ze niet verder schrijft. De boeken worden nagespeeld en dat heeft verstrekkende gevolgen. Het ontgaat me niet dat een (klein) deel van de gevoelens van Sasja misschien wel autobiografisch zijn. Waar ik wel enorm lang naar op zoek ben geweest, is de dader. Diverse keren weet ik het zeker om vervolgens drie bladzijden verder tot de conclusie te komen dat mijn zekerheid alles behalve de waarheid is. De ontknoping van het verhaal is zo spannend dat het een echt latertje wordt voor mij.

Als ik twee kritiekpuntjes mag aankaarten zonder te veel weg te geven, is dat de lead naar één verdachte heel duidelijk bleek maar uiteindelijk dat stuk van het verhaal een beetje onbeantwoord werd. Ook de epiloog had voor mij eerder kunnen ophouden. Als je het verhaal leest, begrijp je precies het moment waar voor mij de punt had kunnen staan. Maar dit heeft uiteindelijk niets afgedaan aan het verhaal voor mij.

Spanning: 5
Plot: 5
Leesplezier: 5
Schrijfstijl: 5
Originaliteit: 5
Psychologie: 5

Ik vond Afgeschreven echt een fantastisch verhaal. Ik denk wel vaker dat thrillerschrijvers die lugubere details verwerken een zieke geest moeten hebben (onzin natuurlijk, maar je denkt het toch). Toch wordt die gedachte in Afgeschreven wel enorm onderstreept.

Afgeschreven krijgt van mij echt de volle 5 sterren.

Leontine

Waardering: 5 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)