Titel: Geen slechte daad
Auteur: Heather Chavez
Genre: Thriller
Uitgeverij: Karakter Uitgevers. B.V.
Verschijningsdatum: Maart 2020
Vertaling: Corry van Bree
Aantal bladzijdes.: 367
Recensie: Bianca

Over de auteur:
Heather Chavez studeerde Engelse literatuur en werkte als journalist, redacteur en auteur voor onder meer thriller- en televisieblogs. Ze woont met haar gezin in Santa Rosa, Californië, waar zij schrijft aan haar volgende boek.

Achterflap:
Op weg naar huis is Cassie ’s nachts getuige van een gruwelijke aanval. Een man slaat een vrouw in elkaar. Cassie besluit het alarmnummer te bellen, maar dan doet ze precies waarvoor de meldkamer haar had gewaarschuwd: ze stapt uit de auto. Direct raakt ze betrokken bij een gevecht. Ze loopt een paar blauwe plekken op, maar wat vooral indruk maakt is het dreigement van de aanvaller: hij laat Cassie alleen leven als zij zijn slachtoffer laat sterven. Terwijl Cassie toch besluit om de vrouw te helpen, gaat de man er met haar auto vandoor. Hij weet nu hoe ze heet, waar ze woont, en dat ze kinderen heeft.

De politie adviseert Cassie om voorzichtig te zijn. Maar de volgende dag verdwijnt haar man met hun 6-jarige dochter. Heeft het voorval van de vorige avond iets met de verdwijning te maken? Of is er toch iets anders aan de hand?

Mijn mening:
Geen slechte daad is wat mij betreft een prima debuut. Een verhaal waar je even in moet komen, maar wel een met een spetterende ontknoping.

Cassie brengt haar gezin in gevaar wanneer ze op de terugweg van haar werk een vrouw te hulp schiet die mishandeld wordt. Wanneer ik het boek dichtsla, merk ik dat deze actie echt van onderliggend belang is geweest voor de uitwerking van dit verhaal. Het verloop van het verhaal is totaal anders dan de daad waar het allemaal mee begon. Het is hier geen oorzaak-gevolg maar een detail wat gebruikt is om een verhaal te starten.

De schrijfstijl van Chavez is even wennen, het leest plezierig maar toch moet ik af en toe wat zinnen teruglezen om te begrijpen wat er precies bedoeld wordt.

In het begin kruipt er een vies beestje door het verhaal, dit bezorgt mij echt de kriebels, bijzonder hoe de auteur dit beestje toch een bepaalde rol toebedeeld heeft, het zorgt voor onderhuidse spanning, het kriebelt letterlijk over je huid, bbbrrr.

Ik ervaar het verhaal tijdens het lezen af en toe wat vreemd, alsof ik er de vinger niet achter kan krijgen wat de auteur precies bedoelt. Toch is de strekking van het verhaal goed doordacht, zeker in het laatste gedeelte vallen alle gebeurtenissen op zijn plaats en is elk detail met een doel in het verhaal verwerkt, dat is knap gedaan.

Qua personages had ik wel wat meer uitwerking willen zien, Cassie komt op mij soms wat onwerkelijk over, hierin mis ik wat diepgang die dit gevoel weg zouden kunnen nemen.

Heather Chavez heeft met Geen slechte daad een prima start gemaakt als beginnend auteur, het verhaal is veelbelovend en ik hoop dat de kwaliteiten van de auteur zich nog ontwikkelen zodat bij een volgend boek de kinderziektes eruit zijn.

Originaliteit: 4
Schrijfstijl: 3
Leesplezier: 3
Spanning: 4
Psychologie: 3
Plot: 3

Geen slechte daad krijgt van mij 3,5 ster.

Bianca

Leave a Reply

  • (not be published)