Titel: Het geheim van de goudenregen
Auteur: Chris Houtman
Genre: Jeugdboek
Uitgever: Karakter Uitgeverij
Publicatiedatum: Mei 2019
Aantal bladzijdes: 320
Recensie: Alexander

Het geheim van de goudenregen

Over de auteur

Chris Houtman was jarenlang als eindredacteur en scenarioschrijver werkzaam bij IDTV. Daarnaast schreef en regisseerde hij tal van theaterproducties. Sinds 2016 legt hij zich volledig toe op het schrijverschap en verschenen er drie thrillers waarvan er twee werden genomineerd voor de Gouden Strop. In 2018 won hij de Hebban Thriller Clubprijs. Het geheim van de goudenregen is zijn eerste jeugdboek.

Het verhaal

Leiden, 1629. De tranen biggelen over haar wangen. De negenjarige Elizabeth (Betsy) Blossom vertrekt binnenkort met haar vader, moeder en kleine broertjes naar Amerika. Maar ze wil helemaal niet weg. Ze wil in Leiden blijven, de stad waar ze is geboren. Maar ze moet mee naar het ‘Beloofde Land’. Het is eng, ze vindt het geloof van haar ouders verstikkend.

New Jersey, 1712. Als Betsy’s achterkleindochter Prudence nieuwsgierig vraagt naar het land waar haar overgrootmoeder vandaan komt, wordt Betsy overmand door herinneringen en vertelt ze haar levensverhaal. Prudence komt erachter dat de oude vrouw een avontuurlijk leven heeft geleid. Ze raakt betrokken bij een riskante poging om een paar ontsnapte slaven te helpen, na de beruchte slavenopstand in New York van 1712.

Elizabeth FitzRandolph-Blossom heeft echt bestaan. Ze voer in 1629 met een tweede groep pilgrims vanuit Leiden naar Amerika. Ze werd 93 jaar en kreeg vele kinderen, die op hun beurt ook weer grote gezinnen hadden, waardoor Elizabeth en haar man vele duizenden nazaten kregen, onder wie oud-president Barack Obama.

Mijn mening

Kun je gesteld raken op een boek, op de karakters, het verhaal? Met volle overtuiging, ja dat kan!

Het geheim van de goudenregen vertelt het verhaal van Prudence en haar oma Betsy. Het boek zelf is voorzien van een prachtige hardcover, aan de binnenkant van de omslag vind je een kaart van Leyden omstreeks 1629 waar de Pieterskerk, Hooglandse Kerk en de Burcht duidelijk te herkennen zijn, het binnenwerk is voorzien van diverse foto’s, korte uitleg of historische feitjes. Als geschiedenisliefhebber heb je mij dan al te pakken.

“Het wordt erop of eronder, Manuel, maar alles is beter dan voor de rest van ons leven slaaf te zijn.”

Het geheim van de goudenregen begint met een scene die zich afspeelt in New York en begint al gelijk met wat historische feitjes over het ontstaan van New York en het verloop ervan tot dan toe. Met namen als Van Tilburgh, De Gerrit en Nassau street merk je de Hollandse invloeden nog, ondanks de Engelse overname. Het tafereel waarmee het boek opent is uiteindelijk ook het gevolg van Hollands handelen: twee Afrikaanse mannen staan samenzweerderig in een steegje aan de vooravond van de slavenopstand van 1712.

‘De Hollanders waren destijds met deze trieste maar wel winstgevende business begonnen en ook in 1712, bijna een eeuw later, waren zij nog steeds de belangrijkste slavenhandelaren.’

De achterkleindochter van Elizabeth Blossom is vrij nieuwsgierig en avontuurlijk aangelegd en wil graag meer weten over de geschiedenis van haar oma. Omdat Prudence graag schrijft, wil ze het levensverhaal van haar Omama opschrijven – ze is tenslotte al 93 dus dit kan haar laatste kans zijn zeker nu haar oma steeds vaker terugdenkt aan haar jeugd. Met diverse smoesjes verzint ze telkens een reden om haar oma te bezoeken om tijd met haar door te brengen en haar natuurlijk uit te horen en om stroopwafels te eten.

Oma Betsy vertelt met tussenpozen haar verhaal, waardoor er een wisselwerking ontstaat tussen de Betsy uit 1629 en die uit 1712, die uiteindelijk naadloos samenkomen.

‘En weer viel oma Betsy stil. Het was geen holle blik ditmaal, ze leek woedend. Prudence durfde niet verder te vragen, maar deed het toch.’

Onderwerpen als geloof, slavenhandel, de ondergrondse spoorweg, het veroveren van de Nieuwe Wereld met haar oorspronkelijke inwoners worden niet geschuwd in dit boek en worden ook niet weggemoffeld, maar ook het persoonlijke verdriet van alles achter te moeten laten, opnieuw te moeten beginnen, eigen belang opzij zetten voor anderen.
Ten eerste is het een jeugdboek met een spannende verhaallijn, een gedoseerde opbouw en karakters die aan je blijven kleven, een verhaal dat dwingt tot verder lezen, een fijne schrijf- en vertelstijl. Maar Het geheim van de goudenregen is meer dan dat. Spannend, mooi, meeslepend, indrukwekkend, ontroerend. Een verhaal dat wat mij betreft breed gelezen mag en bijna moet worden in meerdere talen en op menig school leeslijst gezet mag worden. Een inzicht in onze eigen geschiedenis maar zeker ook die van de wereldgeschiedenis en ook gewoon een supertof verhaal.

Het geheim van de goudenregen is een heerlijk avonturenverhaal die je meeneemt naar het Leiden van 1629, het New York van 1712 maar die je anno 2020 je ogen laat openen.

Originaliteit: 5
Schrijfstijl: 5
Leesplezier: 5
Spanning: 5
Psychologie: 5
Plot: 5

Ik geef Het geheim van de Goudenregen 5 sterren.

Alexander

Ik ben Alexander, bouwjaar 1973. Ik lees graag thrillers en fantasyboeken. Zelf schrijf ik korte verhalen, doe mee aan schrijfwedstrijden en werk aan mijn eigen boek. Ook ben ik bouwkundig tekenaar en hou ik van Formule 1 en wielrennen.

Leave a Reply

  • (not be published)