Even geleden hielden wij een leesclub met De orde van Karin Kallenberg en Dimitri Van Hove, uitgeverij Ellessy.

Voor de leesclub werden zes deelnemers geselecteerd. Deze keer waren de gelukkigen: Sissy Hilferink, Lisanne Stam, Bonnie Wielinga-Haring, Lydia Buist, Janny Portma en Kelly Illegems. Namens Thrillers & More nam Manon Hijman-Ruiter deel. De leesclub werd gehouden onder leiding van Alexander Roessen, die zelf ook meelas en Miriam Bakker-van der Linden.

Voor het lezen werd de deelnemers gevraagd naar hun mening over de cover en hun verwachtingen van de De orde.

Sissy: Ik vind het een hele mooie sprekende cover en zo realistisch. Ik zou het boek zeker oppakken in de winkel om de achterflap te bekijken en eerlijk is eerlijk deze zou in mijn boekenkast belanden.
Het lijkt me een spannend maar realistisch boek, een boek naar mijn straatje. Ik heb van de schrijvers nog niks gelezen dus ik ben echt onwijs benieuwd.

Lisanne: Eerlijk gezegd weet ik niet of de cover mij direct zou aanspreken om de achterflap te gaan lezen. Misschien onwetendheid voor wat betreft de personen onder de ‘witte lakens’. Het onderwerp over sektes spreekt mij wel direct aan! Nog niks eerder gelezen van Karin Kallenberg en Dimitri van Hoven. Dus ik heb mijzelf laten verrassen!

Bonnie: De cover intrigeert me wel. En zeker omdat sektes (hoe werkt dat en waardoor raken mensen daar zo door beïnvloed) mij interesseren, denk ik dat ik het boek opgepakt zou hebben. De tekst op de achterflap spreekt mij aan. Ik ken deze schrijvers niet, dus ik heb geen verwachtingen over hun manier van schrijven. Leuk om dat te gaan ontdekken! Van het verhaal verwacht ik nu dat het spannend wordt met wat drama erin :-).

Lydia: Toen ik hoorde dat er een nieuw boek was verschenen van Karin Kallenberg en Dimitri van Hove was mijn eerste gedachte na de samenvatting gelezen te hebben ‘O, maar die wil ik graag lezen’. Ik heb jaren geleden kennis gemaakt met hun schrijfstijl, hun debuut B.B. vond ik echt goed geschreven. Dus ik zou het boek zeker oppakken in de winkel.
Het onderwerp sektes spreekt mij aan: hoe kan het dat een persoon een ander zo kan beïnvloeden?

Janny: De cover spreekt me wel aan, maar ik weet niet of ik het boek direct op zou pakken als ik hem in de winkel zou zien liggen. Na het lezen van de achterflap ben ik wel erg benieuwd naar het verhaal. De verhaallijn spreekt me wel enorm aan en het lijkt me een spannend boek. Ik ken nog niets van dit schrijversduo, dus ik laat me graag verrassen!

Kelly: Ik vind het wel een mooie cover. Ik zou het wel oppakken en de achterflap lezen. Ik ben heel erg benieuwd hoe het verhaal gaat aflopen en hoeveel spanning er gaat inzitten.

Manon: Ik denk niet dat ik het boek zou oppakken in de winkel, aangezien de cover mij niet aanspreekt … dat kan, ik houd hier gewoon niet zo van. Na het lezen van de achterkant, is mijn interesse wel gewekt.

Alexander: Ik weet niet of ik het boek had opgepakt aan de hand van alleen de cover. Het wekt niet direct een thriller sensatie op. Afgaande op de schrijvers had ik het boek direct opgepakt en gelijk afgerekend. Ik ken Karin & Dimitri van B.B. en die vond ik erg goed.

Wisselende meningen dus over de cover. Sommige laten zich verrassen door het verhaal, andere kijken al uit de naar de verwachte spanning in het boek.

Tijdens het lezen vroegen we de deelnemers hoe het boek bevalt en waarom.

 

Sissy: Ik merk dat ik steeds bezig blijf met het boek, ik wil steeds doorlezen. Ik kan me zo goed inleven in Amber; het gevoel ergens bij te willen horen, geliefd te zijn en een plekje te hebben waar je je thuis voelt. Ik ben benieuwd of ze dit ook gaat vinden in deze orde. Ook ben ik benieuwd hoe Jeroen er uiteindelijk in rolt. Echt een heel interessant boek en ben echt onwijs benieuwd hoe het verder gaat.

Lisanne: In eerste instantie moest ik een beetje wennen aan de schrijfstijl, voornamelijk de omschrijvingen van details. In mijn nieuwsgierigheid had ik sommige Latijnse benamingen al gegoogeld, terwijl dit later allemaal duidelijk werd uitgelegd. Iets te voorbarig geweest…
Verder bleef de spanning erin, je werd gedwongen om door te lezen omdat je weer benieuwd raakt naar wat bijvoorbeeld Amber gaat uitspoken, terwijl je dan net switcht naar Jeroen. Dat dwingt je echt om het verhaal verder uit te gaan lezen. De nieuwsgierigheid wint en ik denk zeker ook dat dat de kracht is van het boek!

Bonnie: Wat is het spannend! Ik wil eigenlijk alleen maar doorlezen. Wat maken de personages een mooie ontwikkeling door. Doordat er steeds van perspectief gewisseld wordt blijft het ook heel spannend. Ik ben zo benieuwd hoe het afloopt. Ik kan me het meest identificeren met Jeroen, denk ik. Mijn dochter heeft Mcdd en in de zorg voor haar moest ik ook steeds een stapje verder gaan. Ik snap dus dat je soms grenzen over moet om voor je kind te zorgen. Ik leef het meest mee met Amber. Tijdens het lezen denk ik ook steeds ‘kom op meisje’. Mijn dochter is 19 en dus qua leeftijd ongeveer even oud.

Lydia: Het boek is moeilijk weg te leggen. Hoever ga je als het leven van je dochter op het spel staat? Ik denk dat ik net als Jeroen er alles aan zal gaan doen, hij gaat wel ver. Ik heb het te doen met Amber. Dat zij slachtoffer is van deze sekte. Makkelijke prooi voor de sekte om haar op te nemen in de sekte. Het is bizar, hoeveel invloed een sekteleider kan hebben op mensen. En het gebeurt ook in het echte leven. Daar krijg je toch de rillingen van. Schrijfstijl is goed, boven elk pagina wordt de naam van de personage aangeduid. Duidelijk, soms is het net spannend en dan begint het volgende hoofdstuk met een andere personage.

Janny: Goed verhaal en verteld vanuit verschillende personages, wat ik altijd wel leuk lezen vindt. Korte hoofdstukken, wat het makkelijker maakt om het boek snel uit te lezen. Ik ben iemand die eigenlijk altijd een hoofdstuk uit wil hebben voordat ik een boek weg leg en nu is het dan echt zo dat ik steeds denk “Ik kan nog wel even een hoofdstuk doen” en zo blijf ik dan doorlezen.
De schrijfstijl is goed, het is vlot geschreven. Wel merk ik vaak dat de tijdlijn niet overeenkomt met de verschillende personages van waaruit het geschreven wordt, waardoor ik soms echt weer even moet schakelen. En ook ik heb soms het idee dat er stukjes missen in het verhaal.

Kelly: De schrijfstijl is goed: niet te lange hoofdstukken en vlotjes geschreven. Ik ben benieuwd hoe al die personages met elkaar gaan kennismaken. Op dit moment kan ik me nog niet linken aan een vaste personage.

Manon: De korte hoofdstukken bevallen mij, daar houd ik wel van. Ik moet eerlijk zeggen dat ik het verhaal niet pakkend vind. Ik mis voor mijn gevoel stukken verhaal. Opeens zijn dingen zo en dan ik denk, heb ik bladzijdes overgeslagen?

Alexander: Ik vind het begin gelijk goed: niet er omheen draaien, gelijk aanpakken. Heerlijk. De schrijfstijl herken ik nog uit B.B., wisselend kabbelend tot bij de strot grijpend. Ook daar houd ik van.
Er wordt duidelijk gemaakt wat de noodzaak van de hoofdkarakters zijn, er moet iets veranderen in hun leven. Bij Amber heb ik meer aanknopingspunten dan bij Jeroen – ondanks zijn motivatie komt zijn rol toch niet helemaal overtuigend over. De verwijzingen naar de Romeinen spreekt mij erg aan als liefhebber van geschiedenis.

 

De ene deelnemer zit lekker in het verhaal, de andere heeft wat moeite met erin komen of erin blijven. De schrijfstijl en opbouw spreekt iedereen wel aan.

 

Een aantal deelnemers had ook nog wat vragen voor Karin Kallenberg, die ook deelnam aan de leesclub om vragen te beantwoorden.

Lisanne: Hoe is het boek tot stand gekomen door de link te maken tussen een sekte in Nederland en jouw fascinatie/interesse voor de oude Romeinse beschaving?

Karin: Ik heb dus die belangstelling, aangewakkerd doordat ik in Rome woon. Maar ik zie ook om me heen dat sommige van mijn Italiaanse kennissen heel ver gaan in het naspelen en verering van de antieke Romeinen. Zo geven ze bijvoorbeeld veel geld uit om die kostuums, helmen en wapens na te laten maken. Samen met het gegeven dat het Christendom de meergodenverering van de Romeinen verdrongen heeft was dit de inspiratie voor de ideologie van de Orde van het Licht. Zoals Efraïm zelf zegt: ‘de oudste beschaving, dus de beste.’ M.a.w. de Romeinen waren er eerder dan de Christenen en wisten het dus beter. Dat die Romeinenverering tevens ruimte biedt voor machtsmisbruik, orgiën e.d. is wat hem betreft een zeer prettige bijkomstigheid.

Lisanne: Zijn de hoofdpersonen (gedeeltelijk) non-fictief?

Karin Nee, de hoofdpersonen zijn honderd procent fictief.

Lisanne: Hoe is jullie samenwerking ontstaan en hoe geven jullie dit vorm door middel van de woonafstand?

Karin We hebben elkaar leren kennen op een site voor hobby schrijvers. Overleggen doen we via mail, of skype.

Bonnie: Hoe schrijf je samen een boek? Wie doet wat?

Karin Een van ons oppert een idee. Als de ander daarmee akkoord is gaan we dat uitwerken en een opzet maken met een hoofdstukindeling en spreken af wie welk hoofdstuk schrijft. Als een hoofdstuk af is gaat de ander daar grondig mee aan het werk totdat het naar zijn zin is. Tussendoor wordt er veel overlegd en aangepast. Het klinkt eenvoudig, maar is altijd een uitgebreid proces. Maar dat geldt voor elk manuscript, ook als je niet samenwerkt.

Sissy: Mijn vraag is hoe ben je aan het thema sekte gekomen heb je daar iets mee of vind je het gewoon interessant en heb je onderzoek ernaar gedaan of hoe komt zoiets tot stand?
Overigens een heel interessant onderwerp juist doordat het zo onbegrijpelijk is dat mensen erin meegaan vind ik het een super onderwerp en lees ik er altijd graag over.

Karin: Dit was een idee van Dimitri, die wilde graag over een sekte schrijven. Het onderwerp interesseert mij ook in hoge mate dus dat kwam goed uit. Ik had al wat boeken hierover gelezen en documentaires gezien. Op Netflix was er een serie over Bhagwan (Wild wild country). Die heb ik gekeken. Daar speelden macht, je uitverkoren voelen, drugs en vrije seks ook een grote rol. Tja, geen wonder dat mensen zich graag bij deze beweging aansloten in een tijd waar dit nog minder gemeengoed was dan nu. Al die info bij elkaar hebben we verwerkt voor De orde.

Lydia: Hoe komt een cover tot stand? Want als je met z’n tweeën een boek schrijft, beslis je natuurlijk samen.
Hoe vind je het om deel te nemen aan leesclubs ? Wat doe je met de feedback van de lezers?

Karin Hoe een cover tot stand komt ligt aan de uitgever. Bij Zilverbron ontwierp Jos Weijmer, de uitgever, zelf de omslagen en hadden we eigenlijk geen inspraak. Ellessy geeft heel veel ruimte aan de auteurs. Die mogen samen met de ontwerper alles bepalen, waarop hij dan zijn goedkeuring geeft. Zo heeft mijn echtgenoot de foto voor Penitenza gemaakt in Tivoli (Villa Hadrianus) en ook voor De orde (Natale di Roma, zie nawoord). Leesclubs vind ik fantastisch. Doordat ik in het buitenland woon kan ik haast nooit naar boekenbijeenkomsten in Nederland toe, of zelf iets organiseren. D.m.v. een leesclub krijg ik dan toch de noodzakelijke feeling en respons. En dan ben ik bij je derde vraag: feedback is voor mij onontbeerlijk. Ik probeer altijd zoveel mogelijk mensen te laten proeflezen bij een nieuw boek en verwerk dan hun opmerkingen. Het is echter niet zo makkelijk om aan goede proeflezers te komen, want dat ligt niet iedereen. Ook aan de opmerkingen van lezers in de leesclub heb ik veel, ook al kan ik die niet meer voor het respectievelijke boek verwerken, ik neem alles mee voor een volgend manuscript.

Na afloop van het lezen vroegen wij de deelnemers hun uitgebreide mening te geven en hun recensies te delen.

 

Sissy: Ik vind het een mooie cover maar naar mijn gevoel klopt deze niet helemaal met het verhaal. Ik begreep Amber zo goed; ze was op zoek naar een plekje waar ze erbij zou horen geliefd zou zijn en gezien zou worden om wie ze was. Er is ook goed nagedacht over dat Amber al flinke bagage heeft door wat ze heeft meegemaakt en daardoor wantrouwend blijft, dat vind ik echt super dat de schrijvers daaraan gedacht hebben.
Jeroen begreep ik ook wel, maar ik miste hier wel waarom de moeder van Maartje geheel buiten beeld is en ook niks wil doen voor haar zieke dochter.
Ik ben zeker geraakt door de wijze waarop Amber is uitgewerkt, top. Ik denk alleen dat er stukken breder uitgewerkt hadden mogen worden.

Lisanne: De cover maakte mij enorm nieuwsgierig, maar ik zou nog steeds niet weten wat ik er dan van moet verwachten. Het onderwerp kon over van alles gaan eigenlijk. Door ik nu het boek heb gelezen, trekt de cover mij meer aan!
Als ik Jeroen zou zijn, heb ik het idee dat ik ook alles zou doen voor mijn kind. Of dat ook stelen zou zijn, dat weet ik niet.
Vooral in het begin dat Maartje de kaarsjes uitblaast en twee keer 7 te lezen is in de ogen vond ik wel heel goed omschreven en zeker aandoenlijk met de vraag of zij dan de 14 zou halen. Maar moest het even een paar keer lezen om het te begrijpen.
De plot vind ik echt erg open, nog steeds nieuwsgierig hoe het verder zal gaan.
Mijn verwachtingen zijn zeker overtroffen. Het boek had eigenlijk nog uitgebreider gekund door dingen te rekken, maar ik vond het eigenlijk wel heel erg prettig zo. Daardoor ga je toch sneller verder lezen.

Bonnie: Ik vind het een mooie cover. Ik kan de situatie alleen niet plaatsen in het boek. Het mysterieuze van De Orde met alle rituelen en regels zie ik wel terug in de cover.
Ik kon me het meest identificeren met Jeroen, maar omdat ik niet in zijn situatie zit, vind ik het moeilijk te beoordelen wat ik gedaan zou hebben en hoe ver ik daarvoor zou zijn gegaan.
Ik had nog niets van Karin & Dimitri gelezen, dus ik heb geen vergelijkingsmateriaal. Ik vind de schrijfstijl prettig. Ik werd echt het boek in gezogen en wilde op een gegeven moment alleen maar verder lezen.

Ik vind de opbouw van het verhaal prettig. In het begin leer je als lezer alle personages kennen en daarna begint het verhaal zich steeds sneller te ontrollen. Doordat er steeds van perspectief wordt gewisseld, blijft het ook spannend. Nadat ik het boek uit had, was ik negatief geraakt door het einde. Ik heb dat echt even moeten laten bezinken, zo jammer vond ik dat.

Lydia: Wanneer je het boek gelezen hebt snap je wel de keuze van de cover. Het is dat ik B.B heb gelezen en die vond ik echt goed. Daarom was ik ook heel nieuwsgierig naar De Orde. Je voelde als lezer echt de emoties van Amber. Het riep soms echt woede en walging bij mij op.
Wat ik een pluspunt vind, is dat er ook humor was. Even iets luchtigs, wanneer de rollen zijn omgedraaid en Efraïm moet luisteren naar zijn vrouw Engelien.
Ik snap Jeroen zijn actie om aan geld te komen want je doet alles voor je kind. Nu weet ik niet of ik zover was gegaan. Ik zou dat niet durven. Ik vond het een goed verhaal en hoop op een vervolg.

Janny: De cover roept bij mij een gevoel op van iets wat verborgen moet blijven. Wat dat betreft klopt het wel met het verhaal. Alleen had ik dat, voordat ik het boek had gelezen, er niet uitgehaald.
Het verhaal is vlot geschreven in niet te lange hoofdstukken en schakelt steeds naar een ander personage. Dit vind ik wel een prettige schrijfstijl.
De opbouw van het verhaal is op sommige momenten wat verwarrend, omdat het dan niet chronologisch lijkt te verlopen. Verder had ik af en toe het idee dat het verhaal ineens een sprongetje maakte en dan moest ik weer even schakelen. De plot was wel verrassend voor mij.
Ik had verwacht dat het meer over het reilen en zeilen binnen een sekte zou gaan. Dit kwam er wel in voor, maar het speelde toch ook wel veel buiten de sekte af.

Kelly: De cover geeft me een duister gevoel. Precies of het een sekte is. Door het boek te lezen weet ik waarom het deze cover heeft gekregen.
Jeroen begreep ik volledig. Ik vind zijn situatie moeilijk maar ik zou het ook doen als ik de kans krijg. De titel past goed bij het verhaal. Ik heb hun vorige boek (Penitenza) gelezen en dit vond ik beter. Veel leuker geschreven. Ik zou zeggen. Blijf zo verder schrijven!

Manon: Wat ik vind van de cover, in eerste instantie vind ik het geen mooie cover en daardoor pak ik het boek niet op. Na het lezen echter, klopt de cover voor mijn gevoel wel met de inhoud van het boek. Er zijn 3 hoofdpersonen in het boek, en diegene die dan het dichtst bij mij ligt is dan toch Amber. Ook al kan ik mij niet voorstellen wat ik zou doen in haar situatie. Ik vond de opbouw soms wat verwarrend, miste voor mijn gevoel stukken, waardoor ik soms ging terugbladeren of ik niks had overgeslagen. Mede hierdoor kwam ik niet lekker in het verhaal, terwijl het verhaal zeker potentie heeft.

Alexander: Ik kan mij het meest identificeren met Amber. Je niet thuis voelen op de plek waar je bent, ergens bij willen horen, een zoektocht naar jezelf waarbij je jezelf het oog verliest.
De opbouw is gedoseerd. De spanningsboog is per hoofdstuk niet altijd even strak gespannen, waardoor het verhaal wat minder spannend aanvoelt. De plot ontwikkelt zich volgens een patroon waarbij er beetje bij beetje naar een climax wordt geschreven en de verhaallijnen bij elkaar komen.
Ik denk dat de auteurs mij het meest hebben weten te raken met de personages die hun eigen grenzen stellen. Hoever gaat iemand om zichzelf of een naaste te helpen? Hoever ga jij mee in de (waan)zin van een ander?
Vooraf had ik een harde thriller verwacht over het reilen en zeilen binnen een geheimzinnig genootschap – zoals mij dat af en toe deed denken aan de sekte van David Koresh. Toch is mijn verwachting niet helemaal uitgekomen. Het verhaal is degelijk, maar de echte hardheid miste ik. Wel is uitgekomen dat de personages in De orde over lijken gaan, dat zij opkomen voor zichzelf en zich daarbij genoodzaakt voelen uit wanhoop dingen te ondernemen die ze normaal gesproken niet zouden doen, maar het verhaal voelt onaf.

Ook na het lezen zijn de meningen dus verdeeld. Over de schrijfstijl en karakterontwikkeling niets dan lof, maar een aantal deelnemer hadden graag meer verdieping gezien. Ook het einde voelt voor sommigen onaf. De hoop is er dan ook voor een vervolg, ondanks dat dit de laatste samenwerking is tussen de auteurs.

De waardering in cijfers:

Alexander, Kelly: 3,5
Janny, Lisanne: 4
Bonnie, Sissy, Lydia: 3
Manon: 2,5

Daarmee komt de T&M Leesclub De orde van Karin Kallenberg & Dimitri Van Hove op een totaal van 26,5 punten, een eindscore van 3,5 ster.

Hartelijk dank aan alle deelnemers voor het lezen en hun mening. Dank aan Karin Kallenberg & Dimitri Van Hove voor het beschikbaar stellen van de leesboeken. Rest ons beide auteurs veel succes te wensen met het schrijven van nieuwe (spannende) verhalen.

Alexander & Miriam

Ik ben Alexander, bouwjaar 1973. Ik lees graag thrillers en fantasyboeken. Zelf schrijf ik korte verhalen, doe mee aan schrijfwedstrijden en werk aan mijn eigen boek. Ook ben ik bouwkundig tekenaar en hou ik van Formule 1 en wielrennen.

Leave a Reply

  • (not be published)