Escape Room 2.0

Titel: Escape Room 2.0
Auteur: Maren Stoffels
Genre: Jeugd, Spanning
Uitgeverij: Leopold
Publicatiedatum: augustus 2022
Aantal bladzijdes: 176
Recensie: Amanda

Cover
Een hele duistere cover! Bij het zien van het silhouet van de schedel die in de rook hangt, krijg je gelijk de rillingen. Het boek zou zeker mijn aandacht trekken in de boekhandel.

Auteur
Maren Stoffels (1988, Amsterdam) publiceerde haar eerste boek Dreadlocks & Lippenstift op 17-jarige leeftijd in de laatste klas van het VWO (2005). Daarna is ze fulltime gaan schrijven, ze won meerdere prijzen voor haar werk. Ook is haar werk vertaald in Italië en Amerika. Naast het schrijven van boeken geeft Maren al jaren lezingen door het hele land. Ook is zij te boeken als jurylid/presentator van bijv. voorleeswedstrijden en geeft zij schrijfworkshops.

Achterflap
‘Jullie zijn uitverkoren om deel te nemen aan dit nieuwe spel. Escape Room 2.0. Je mag één persoon meenemen. Degene die je het allermeest vertrouwt. Je allerbeste vriend.’

Nordin krijgt een uitnodiging voor een nieuwe escaperoom. Hij neemt zijn beste vriendin Zora mee. Eenmaal binnen blijkt dat je moet wisselen met een ander team. Nordin moet niet samen, maar tégen Zora spelen. Wat moet je doen als je beste vriend plotseling je grootste tegenstander wordt? Elke keuze die je maakt heeft gevolgen voor de ander. Hoever ga je om te winnen? Kies je voor jezelf of offer je jezelf op?

Mijn mening

‘Wat ik bedoel is: soms heb je de statistieken tegen.’ Nordin glimlacht. ‘Maar statistieken zijn er om te verslaan.’

Ik lees de boeken van Maren altijd erg graag. Ze zijn lekker geschreven, spannend, bevatten vaak een maatschappelijk thema en goed uitgewerkt personages. Escape Room 2.0 is ook weer zo’n boek. We maken kennis met Nordin en zijn beste vriendin Zora en Lexie en haar beste vriendin Tess. Nordin is een bekende jonge zanger en kan niet over straat zonder herkend te worden. Hij krijgt een uitnodiging voor Escape Room 2.0 en hij mag hier zijn beste vriendin mee naartoe nemen. Lexie staat naast de spoorlijn als er een trein langs raast. Bij terugkomst bij haar fiets ziet ze iemand weglopen en vindt ze een visitekaartje met een telefoonnummer dat ze moet bellen. Ook zij krijgt de uitnodiging om samen met Tess te komen. Eenmaal daar aangekomen en binnen in het gebouw vragen ze zich allemaal af of het wel zo’n goed idee was om hier naartoe te komen…

Ze moeten de meest gruwelijke opdrachten doen en als ze een hint willen, moet het andere team het bekopen. En het andere team… daar zit je beste vriendin in. Het concept is erg leuk bedacht, want nu moet je vertrouwen op die ene persoon die je niet kent. Daarnaast is het belangrijkste thema rouw en rouwverwerking. Heel belangrijk, omdat veel mensen niet weten hoe hier mee om te gaan. Maar ook depressie bij jongeren wordt hierin verwerkt. Iets waar ook nog (te) weinig aandacht voor is, net als zelfmoord. Zet hier een psychopaat bij met een heel andere kijk op zelfmoord en de meest bizarre ideeën en je hebt een heerlijk spannend plot dat alle kanten op kan gaan. Ondanks de zware thema’s is het heel vlot geschreven, met hier en daar een vrolijke noot en de belangrijkste gemene deler, de sterke band die echte vriendschap heet. De korte hoofdstukken en wisselingen van personages zorgen ervoor dat je het verhaal door meerdere ogen beleeft en je als een trein door het boek dendert. Lekker!

Een spannend boek over rouw, zelfmoord, verlies, maar vooral over sterke vriendschappen.

Escape Room 2.0 krijgt van mij 4,5 ster.

Amanda

Waardering: 4.5 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)