Ravenburcht

Titel: Ravenburcht
Auteur: Ina De Man
Genre: jeugd
Uitgeverij: Hamley Books
Publicatiedatum: oktober 2020
Aantal bladzijdes: 250
Recensie: Amanda

Cover
Leuk en aantrekkelijke cover. Twee meiden op paarden met aan de horizon de ruïnes van de burcht. Mooie kleurencombinaties. Ik zou het boek in de boekhandel zeker oppakken.

Auteur
Ina De Man schrijft al heel haar volwassen leven. Ze schreef toneelstukken, jeugdverhalen, cursiefjes en blogteksten. Daarnaast schreef ze ook in het Engels en Duits zakelijke teksten en papers. Met Ravenburcht levert ze haar eerste jeugdthriller af.

Achterflap
Als Kaat hoort dat ze haar zomervakantie op de paardenstoeterij van haar oom en tante door moet brengen, is ze daar niet blij mee. Veel liever was ze met haar ouders meegegaan op hun expeditie naar het Midden-Oosten. Maar als ze voor het eerst de spookachtige burcht ziet die vlakbij de boerderij ligt, wordt ze nieuwsgierig. Als ze met haar nichtje Eva niet ver van de burcht het lichaam van een jonge man ontdekt en een geheim document over de burcht vindt, weet Kaat dat haar vakantie avontuurlijker zal worden dan verwacht.

Kaat en Eva gaan op onderzoek uit. Wat huist er in de geheimzinnige burcht, waarvan alleen de toren nog intact is? Een spook, of is er meer aan de hand? Al snel beseffen de meisjes dat ze in een gevaarlijke situatie zijn beland. Alleen vindingrijkheid en koelbloedigheid kan hen hieruit redden. Lukt het hen het geheim van de burcht te ontsluieren?

Mijn mening

In de buurt staat hij bekend als de magische toren, misschien omdat hij haast ongeschonden de eeuwen overleefd heeft.

In Ravenburcht maken we kennis met de nichtjes Kaat en Eva. Kaat gaat in de zomer bij haar nichtje logeren (die ze al heel lang niet meer gezien heeft). Ze heeft er weinig zin in en zou liever met haar vader en moeder mee op reis gaan. Maar eenmaal bij haar oom, tante, nichtje en twee neefjes aangekomen, lijkt het erop dat het misschien toch een leuke vakantie gaat worden. Vlakbij de boerderij staan namelijk de ruïnes van een in verval geraakte burcht. De legende die in de streek over de burcht wordt verteld, klinkt Kaat als muziek in de oren als liefhebber van geschiedenis. Ze gaat dan ook op onderzoek uit samen met Eva.

Ravenburcht is een leuk verhaal waarin historische elementen goed verpakt zitten in een spannend avontuur waarin Kaat en Eva terecht komen. Het is leuk om te lezen over de legende en de omgeving waarin het zich afspeelt. Het onderzoek van de meiden is doortastend en het politieonderzoek waarbij ze betrokken raken is spannend (al is hun aandeel in het onderzoek niet erg geloofwaardig, maar bij een jeugdboek mag dat). Het is leuk om te zien dat de nichtjes zulke goeie vriendinnen worden. Ze worden ook goed beschreven, waardoor je ze zo voorbij ziet galopperen op hun paarden.

Ina heeft een eenvoudige, vlotte en beeldende schrijfstijl, goed passend bij het genre en de leeftijd van de lezers. Maar wat mij wel, naarmate het boek vorderde, mateloos begon te storen, was het frequente gebruik van verkleinwoorden. In het begin viel me dit nog niet zo op, maar voor mijn gevoel werden het er steeds meer. Kopje (hoofd), neusje, pruillipje, kaftje, vlinderdasje, enzovoorts. Dit nam voor mij op den duur toch een beetje mijn leesplezier weg. Verder heb ik mij prima vermaakt met het lezen van dit boek en ik ben dan ook heel benieuwd naar een volgend boek van Ina. Misschien weer een nieuw avontuur met Kaat en Eva in de hoofdrol?

Ravenburcht van Ina De Man krijgt van mij 3 ruime sterren.

Amanda

Waardering: 3 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)