Namens Karakter Uitgevers mochten wij een leesclub organiseren voor de thriller Koud zonder jou van Igor Znidarsic.

Voor de leesclub werden zes deelnemers geselecteerd. Deze keer waren de gelukkigen: An Wouters, Sander Van Kerkoerle, Melanie Ariëns, Brigitte Bos, Christa Bijkerk-Bakker en Anneliese de Waal. Namens Thrillers & More nam Bianca deel aan de leesclub. De schrijver zelf nam ook deel aan de leesclub.
De leesclub stond onder leiding van Danielle, die tevens de plaatjes verzorgde. Alexander maakte het eindverslag.

VOOR HET LEZEN

An Sprekende cover, ik verwacht een spannend verhaal. Ik ken de auteur zelf nog niet, nog geen boek van gelezen.
Melanie De cover is aantrekkelijk en spreekt erg aan. Het maakt je nieuwsgierig. Ik zou het boek om deze reden dan ook zeker oppakken in de winkel. Het vorige boek van deze auteur heb ik ook gelezen en vond ik erg goed, dus ook om die reden spreekt dit volgende deel mij erg aan!
Sander De cover trekt de aandacht en maakt nieuwsgierig. Ik zou het boek dan ook zeker oppakken in de winkel. De titel en cover passen wel bij elkaar. De auteur staat al enige tijd op de Wil Ik Lezen-lijst. Ik hoop op een sterk verhaal waarin de spanning sterk aanwezig is. Het zou mooi zijn als hierin ook de psychologische kracht zit.
Christa Met deze cover heeft de schrijver direct zijn visitekaartje bij mij afgegeven. Ik zou het boek dan ook zeker in de boekhandel in mijn handen nemen. De tape over het gezicht van de vrouw roept een gevoel van mysterie op en door de titel krijg je al snel het idee dat het geen spel is, maar dat de dader een gruwelijke misstap heeft begaan. Toch straalt het beeld ook rust uit, vanwege de pastelkleuren. Deze combinatie van gruwelijkheid en toch ook een zekere zachtheid roept vragen op en dat stimuleert om het boek te kopen.
Anneliese Ik vind de cover erg mooi. Als je de cover ziet, wil je het boek heel graag lezen. Het lijkt me heel spannend.
Brigitte De cover spreekt mij aan. Het heeft iets mysterieus omdat er tape over de ogen is geplakt. Tegelijkertijd is het ook voor mij de aanleiding om te kijken waar het boek over gaat. Dus ja, ik zou het zeker in mijn handen nemen in de boekwinkel.
Bianca De cover spreekt me zeker aan. Ik zal het boek in de winkel zeker oppakken, maar dat komt vooral door de auteur die het geschreven heeft. Ik heb de vorige twee delen in de serie zeer graag gelezen. Ik vind het wel bijzonder dat de drie covers totaal verschillend zijn, er zit geen enkele gelijkenis in waar je de auteur aan zou kunnen herkennen. De cover van Koud zonder jou vind ik wat meer standaard dan de vorige twee. Ik heb ook het idee dat ik soortgelijke afbeeldingen herken van andere auteurs. Ik verwacht een spannend boek waar vooral ook de psychologische schrijfstijl van Igor weer eruit springt.

TIJDENS HET LEZEN

An Het boek leest supervlot en de spanning bouwt zich op zodat je ook verder wilt lezen. Door de korte hoofdstukken en de schrijfstijl leest het ook snel. Je wordt daardoor het verhaal in gezogen. En ik zou graag zo’n collega of vriend willen als Joris. Zo zorgzaam en positief in het leven.
Melanie De spanning zit vooral in de nieuwsgierigheid die de gebeurtenissen oproepen. Wat gaat er hierna gebeuren, waarom doet hij dit? De schrijfstijl is erg prettig, waardoor je in een hoog tempo door het verhaal heen gaat.
Mooi vind ik de manier waarop je beetje bij beetje informatie krijgt over de dader. Je legt hierdoor steeds meer verbanden met de moorden.
Sander De korte hoofdstukken en de wisselende personages lopen soepel in elkaar over. De spanningsboog is niet heel erg groot, maar het houdt me wel vast. Ik wil weten wat de beweegredenen zijn en wat er in de hoofden omgaat.
Met de schrijfstijl zit het dan voor mij wel goed. De uitwerking is goed en de belangrijkste personages zijn goed te plaatsen. Qua personage bevalt Joris mij wel.
Christa Wanneer het een schrijver lukt om de lezer halverwege het verhaal zo aan zich te binden dat het als een kwelling voelt om het boek weg te leggen, dan kun je zeggen dat het hier om een meesterwerkje gaat. De afwisseling van personages is een mooie manier om op adem te komen en het zorgt er tevens voor dat alle karakters goed uit de verf komen.
Anneliese Het boek is erg prettig om te lezen, ik zit helemaal in het verhaal en de personages. De personages die je ook goed wil leren kennen, en voor je wil zien.
Brigitte Het leest vlot door de korte hoofdstukken en de fijne, makkelijke schrijfstijl. Niets met ingewikkelde woorden, ofzo. Heerlijk! Dat het vanuit verschillende perspectieven is geschreven, maakt het ook erg leuk om verder te willen lezen. Je nieuwsgierigheid wordt constant aangewakkerd.
Bianca Het verhaal is weer als vanouds luguber en psychologisch. Wat een heerlijke schrijfstijl. Ik kan me vooralsnog met niemand identificeren. Bianca en ik hebben dezelfde naam, daar houdt de vergelijking verder mee op.

VRAGEN AAN DE AUTEUR

Sander Wat is je favoriete boek dat je zelf hebt gelezen?

Igor Znidarsic: Oef, het zijn er zoveel. Zeker iets van J.M. Coetzee, bijv. Waiting for the barbarians, of In disgrace. Geen echte thrillers dus, die lees ik eigenlijk nauwelijks. Al zit er in de genoemde boeken wel heel veel spanning!

Danielle Ik heb gelezen dat je na dit boek niet meer een thriller wilt gaan schrijven. Waarom?

Igor Znidarsic: Als je drie keer achter elkaar hetzelfde hebt gegeten ben je toe aan iets anders, zo simpel is het.

Danielle Ik heb jaren geleden eens De Covey challenge aangevraagd (helaas nooit aan begonnen). Heb je hier zelf ooit iets mee gedaan?

Igor Znidarsic: Nee, ik probeer wel Stephen Covey’s lessen in de praktijk te brengen, met name over proactiviteit. Met de nadruk op ‘probeer’, want het is allemaal makkelijker gezegd dan gedaan.

Christa Op welke leeftijd schreef u uw eerste boek?

Igor Znidarsic: Ik was ergens halverwege de 20. Maar dat boek was heel slecht. Na nog 1 poging stopte ik ermee, ook wegens tijdgebrek (gezin, carrière). Toen de kinderen wat groter werden en er weer wat tijd vrijkwam[, heb ik het weer opgepakt].

Danielle Heb je zelf ook al eens in een escape room gezeten en zo ja, wat was jouw ervaring daarin? Indien nee, hoe kwam je op het idee om dit te gebruiken?

Igor Znidarsic: Ik heb twee keer in een escape room gezeten en toen ik me afvroeg wat Hennie met de vrouwen zou gaan doen, schoot dit me spontaan te binnen. Ik besloot het meteen te gebruiken, ook omdat het actueel is en volgens mij vrij uniek in een boek/thriller.

Sander Weet je al welk onderwerp je in een volgend boek gaat gebruiken of ben je inmiddels al aan het schrijven aan een nieuwe roman?

Igor Znidarsic: Ik heb wel een idee, maar het is nog te vroeg om dat wereldkundig te maken.

Bianca Wat heeft je ertoe gebracht om voor de naam Bianca te gaan?

Igor Znidarsic: Die vond ik op de een of andere manier bij haar passen. Ellen zou niet kloppen, Birgit ook niet, en Trudy al helemaal niet. Zo ga je het rijtje af tot je denkt: Ja, die past wel. Het is een kwestie van gevoel.

Danielle Ik heb je blog gelezen, ‘Migratie is het wezen van de mens’. Is het misschien een idee om een autobiografie te schrijven?

Igor Znidarsic: Toevallig kwamen vrienden gisteren met hetzelfde idee, dus wie weet …

NA HET LEZEN

Sander Gedeeltelijk is het gevoel van de cover ook werkelijkheid geworden. Er is inderdaad weinig prettigs te verwachten voor de slachtoffers.
Waar ik eigenlijk de angst bij de personages miste, is de aandacht er in het hele boek wel bij geweest. De vlotte schrijfstijl met korte hoofdstukken en de vertelling vanuit meerdere personages hebben daarvoor gezorgd. Je ziet deze stijl steeds meer, en die bevalt me goed.
De eerste twee delen zijn bijna identiek aan elkaar. In het derde deel gaat het minder soepel en wordt er naar een afronding toegewerkt. De afwisseling tussen de personages en de terugblikken naar het verleden passen goed bij elkaar. Een logische ontwikkeling zit er zeker in. Misschien had er wat meer diepgang in gemogen, om de angst en spanning wat te versterken.
De vlotte stijl heeft voor een aangename leeservaring gezorgd. Ondanks dat ik een onderhuidse spanning miste, heb ik wel van het boek genoten. De hoop op de psychologische kracht met onderhuidse spanning is niet uitgekomen.
Bianca De foto op de cover verbergt degene die achter het plaatje schuilgaat, daar is over nagedacht. De titel is heftig, Koud zonder jou is voor de moordenaar nog zwak uitgedrukt. Vooral de auteur wekt direct mijn aandacht, ik ken zijn schrijfstijl en weet waartoe hij qua schrijven in staat is.
De schrijfstijl is in alle drie de delen hetzelfde, korte hoofdstukken, veel aandacht voor de psyche van de mens. Spannend, luguber en psychologisch goed opgebouwd. De opbouw van het verhaal is in mijn ogen goed. Al weet je al snel wie de dader is, toch blijf je nieuwsgierig hoe dit af gaat lopen. De auteur heeft mij zeker met de ontknoping weten te raken.
Mijn verwachtingen zijn zeker uit gekomen. Ik verwachtte een luguber, spannend verhaal met psychologische diepgang.
Anneliese Ik vind de schrijfstijl erg prettig, je wordt het verhaal ingezogen en kan het boek niet wegleggen. De plot vond ik heel indrukwekkend. Het personage Joris heeft me diep geraakt.
Brigitte Ik was niet bekend met de auteur. De hoofdstukken waren kort, in begrijpelijke taal, en dat vond ik erg prettig. Het is beeldend geschreven en prikkelend.
Je wordt meegenomen in het verhaal en gaandeweg kom je steeds meer te weten over de beweegredenen van diverse personen. Al vrij snel weet je wie de dader is, maar dat is niet erg. De nieuwsgierigheid naar meer of over hoe het verloopt heeft de overhand.
Hij heeft me qua gevoel niet echt geraakt, maar hij heeft wel mijn nieuwsgierigheid geprikkeld op een positieve manier.
Een echte verwachting had ik niet omdat ik de schrijver niet ken, maar ik had de hoop dat het boek me snel in het verhaal zou trekken en houden. Die hoop is zeker uitgekomen.
An Het is de eerste keer dat ik een boek van deze auteur lees, dus ik kan het niet vergelijken. Het leest wel vlot door de schrijfstijl, de opbouw van het verhaal en de korte hoofdstukken. Ik was benieuwd naar het verloop en dus kon ik het boek moeilijk wegleggen.
Je voelt mee met de personages en wilt het einde van het verhaal weten.
Ik verwachtte een spannende thriller en die verwachting is wel uitgekomen. Ik vind escape rooms ook heel leuk, dus het is een bonus dat die hier een grote rol spelen. Knap boek, ik ga de voorgaande zeker ook lezen.
Melanie De schrijfstijl is zoals ik kende van Igor Znidarsic weer erg prettig. Het is geen moeilijk taalgebruik en het verhaal leest daardoor heel makkelijk en snel weg. Door zijn omschrijvingen kun je de locatie of situatie goed inbeelden, waardoor je kunt meeleven met de personages en je het gevoel krijgt dat je ergens vanaf de zijlijn ook daadwerkelijk meekijkt. Dat is goed gedaan.
Het verhaal wordt rustig opgebouwd en de spanning neemt toe naarmate je verder in het verhaal zit. Aan het einde volgt een spetterend slotstuk. Wel halen de aparte delen voor mij enigszins de vaart/spanning uit het verhaal. Van mij had het verhaal als een geheel door mogen lopen. Nu begint er eigenlijk bij elk deel weer een nieuwe moord en begint het verhaal een soort van opnieuw. De afwisseling in perspectief houdt de vaart en de spanning er goed in en maakt het erg interessant om te lezen.
Ik vind de manier waarop Igor Znidarsic de gebeurtenissen omschrijft zeker binnenkomen. Je voelt mee met de slachtoffers, hun angsten en emoties. Daarnaast vind ik de afwisseling van karakters erg prettig. Je leert ze hierdoor beter kennen en kunt je ook inleven in de diverse personages. Met name het laatste deel raakt je en de manier waarop dat gebeurt al helemaal.
Net als het voorgaande deel dat ik heb gelezen, verwachtte ik hier weer een fijne thriller die prettig wegleest. Die verwachting heeft de auteur zeker waargemaakt. De echte spanning van een zinderende thriller ontbreekt, maar het is wel een mooie en vooral realistische thriller waarbij de psychologische kant van de dader mooi belicht wordt.

EINDWAARDERING

Bianca, An, Anneliese: 4,5
Brigitte, Christa: 4
Melanie, Sander: 3

Daarmee komt de leesclub Koud zonder jou van Igor Znidarsic tot een gemiddelde score van 4 sterren.

Dank aan alle deelnemers voor hun actieve deelname, aan Karakter Uitgevers voor het beschikbaar stellen van de recensie-exemplaren, en uiteraard aan Igor Znidarsic, voor de reacties in de leesclub.

Danielle & Alexander

Ik ben Alexander, bouwjaar 1973. Ik lees graag thrillers en fantasyboeken. Zelf schrijf ik korte verhalen, doe mee aan schrijfwedstrijden en werk aan mijn eigen boek. Ook ben ik bouwkundig tekenaar en hou ik van Formule 1 en wielrennen.

Leave a Reply

  • (not be published)