Titel: Doelgericht
Auteur: Louise Boije af Gennäs
Genre: Thriller
Uitgeverij: Karakter Uitgevers
Vertaling: Corry van Bree
Publicatiedatum: September 2019
Aantal bladzijdes: 479
Recensie: Leontine

Cover
Ik vind de cover prachtig. Wat het skelet op de cover betekent, komt de lezer te weten in het boek. De titel staat in rood midden op de cover, net als bij de andere delen.

Auteur
Louise Boije af Gennäs (1961) is een Zweedse schrijfster, feministe en co-writer van de langstlopende soap in Zweden, ‘Rederiet’. Doelgericht is het derde deel van de Resistance-trilogie.

Achterflap/samenvatting
Welke prijs ben je bereid te betalen als je ingaat tegen de gevestigde orde?

Sara’s leven is in één jaar compleet veranderd. Veel mensen uit haar naaste omgeving zijn onder vreemde omstandigheden om het leven gekomen. Tegelijkertijd proberen de politie en het ziekenhuis Sara uit alle macht te overtuigen dat alles te wijten is aan ongelukkige toevalligheden.
Sara legt zich hier niet bij neer en ondanks gevaar voor eigen leven komt ze in opstand.
Dit boek is er eentje dat je lang zal bijblijven. De grootste samenzwering van de eeuw staat op het punt te worden ontrafeld.

Mijn mening
Bloedspoor was deel een van de Resistance-trilogie en verraste mij enorm. Deel twee van de trilogie, Schijndood, was een geweldig gevolg op deel een en daarom was ik zeer benieuwd hoe de trilogie zou aflopen.

Doelgericht zit weer vol met vreemde, onverklaarbare gebeurtenissen waar Sara zich geen raad mee weet. Echter, de machteloosheid van Sara dat in deel een en twee zo duidelijk voelbaar was, slaat in Doelgericht over naar vastberadenheid. Sara is vastberaden om samen met haar vrienden Andreas en Sally achter de waarheid te komen, ook als dat levensgevaarlijk dreigt te zijn. Maar wie kun je vertrouwen in de zoektocht naar de waarheid?

Ik had heel even nodig om in dit derde deel te komen. Het is toch alweer een half jaar geleden dat ik deel twee gelezen heb. Maar al snel vallen puzzelstukken weer op zijn plek en zit je weer op het puntje van je stoel. Hoe zit het toch? Dat is de vraag die je gedurende drie delen bezighoudt.

Want wat zou je zelf doen als je een speelbal blijkt van een organisatie die bijna niet tastbaar is? Als je het gevoel hebt dat je continu gevolgd wordt? Als de tegenpartij altijd een stap verder lijkt te zijn dan jij?

De schrijfstijl van Louise Boije af Gennäs verandert niet in deel drie. Het verhaal wordt nog steeds in de ik-vorm geschreven en blijft vlot geschreven. Net als in het vorige delen zijn er maar 12 hoofdstukken, ieder onderverdeeld in korte stukjes tussen sterren. En ook ditmaal heeft de schrijfster stukken uit kranten beschreven. Die politieke stukken zijn soms wat taaie kost, maar tegelijkertijd ook heel fascinerend. Want je wilt toch weten wat die stukken te maken hebben met de vader van Sara.

Omdat dit het laatste deel is, zit je als lezer echt te wachten op het einde. Daar is het uiteindelijk toch om te doen. En Louise Boije af Gennäs laat je daarin zeker niet in de steek. Na een eerste ontknoping die mij enigszins teleurgesteld achterlaat, heeft ze nog een plottwist in haar pen. Eentje die ik niet aan zag komen! Wat een goed einde van een fascinerende en ongelooflijk spannende trilogie.

Spanning: 5
Plot: 5
Leesplezier: 5
Schrijfstijl: 4
Originaliteit: 5
Psychologie: 5

Ik geef Doelgericht 5 sterren.

Leontine

Ik ben Alexander, bouwjaar 1973. Ik lees graag thrillers en fantasyboeken. Zelf schrijf ik korte verhalen, doe mee aan schrijfwedstrijden en werk aan mijn eigen boek. Ook ben ik bouwkundig tekenaar en hou ik van Formule 1 en wielrennen.

Leave a Reply

  • (not be published)