Titel: Huis vol leugens
Auteur: Nicci French
Genre: Thriller
Uitgeverij: Ambo|Anthos
Vertaling: Linda Broeder, Bert Meelker
Publicatiedatum: Juli 2019
Aantal bladzijdes: 416
Recensie: Danielle

Over de auteur:
Het Engelse echtpaar Sean French (1959) en Nicci Gerrard (1958) vormt samen het succesvolle schrijverskoppel Nicci French. Sean French werd geboren in Bristol, Nicci Gerrard in Worcestershire. Ze studeerden allebei Engelse literatuur aan de universiteit van Oxford, maar hebben elkaar daar nooit ontmoet. Na haar studies heeft Nicci een tijdlang les gegeven in Los Angeles en Londen, en werd nadien freelancejournaliste voor de New Statesman. Intussen trouwde ze, kreeg twee kinderen, en scheidde. Sean werd na zijn studies journalist, en werkte bij de New Statesman. Daar ontmoetten de twee elkaar. Ze trouwden in 1990, en het vervolg is bekend. In 1997 debuteerden ze met Het geheugenspel, een literaire psychologische thriller die meteen een overweldigend succes kende. Tussen 1997 en 2010 schreef het echtpaar minstens één thriller per jaar, allemaal standalones. Maar in 2011 kozen ze voor een andere weg: Blauwe maandag was het eerste deel in een reeks rond de psychoanalytica Frieda Klein. Hun boeken vielen wereldwijd meermaals in de prijzen. In het Nederlandse taalgebied vallen nominaties voor de Trouw Publieksprijs en de NS Publieksprijs op. De Zilveren Vingerafdruk (publieksprijs van de internetsite Crimezone) werd in 2003 toegekend aan De bewoonde wereld en in 2004 aan De verborgen glimlach.

Achterflap:
De vijfenveertigjarige Neve leidt een ogenschijnlijk gelukkig leven, met haar echtgenoot en drie kinderen. Schijn bedriegt, want ze heeft een affaire met een getrouwde man. Ze spreken regelmatig af in zijn pied-à-terre in Londen. Op een dag krijgt Neve een berichtje dat ze naar het appartement moet komen en ze treft daar haar minnaar dood aan, zijn schedel is ingeslagen. In paniek begaat ze daarbij een grote fout: ze maakt de plaats delict schoon, zodat het lijkt alsof ze er nooit geweest is. Ze wil niet dat haar affaire naar buiten komt. Maar daarna heeft ze geen keus: ze moet blijven liegen. Tegen haar gezin, tegen haar collega’s en haar vrienden. En dan blijkt dat iedereen wel iets te verbergen heeft.

Mijn mening:
Hoge verwachtingen zijn er altijd wel als je een boek gaat lezen van een beroemde auteur. Zeker is dat bij twee topauteurs onder de naam Nicci French. Na een lange serie van de inmiddels bekende Frieda Klein was het dan nu weer tijd voor een standalone en alle ogen waren dan ook weer gericht op Huis vol leugens.

Het verhaal begint op een luchtige wijze maar ondanks dat voel je wel al de spanning in het gezin van Newe. Geen twijfel dat dit verder uitgebreid wordt en je graag door wilt lezen totdat hopelijk alle spanningsvelden opgelost zijn.

Toch ontstaat er enige ontgoocheling als er te veel met een moordwapen gesold wordt en de personages je niet raken. De spanning neemt af en je maak je allesbehalve druk over wie wat gedaan heeft omdat je weet dat dit aan het einde hoogstwaarschijnlijk nog een twist gaat krijgen.

Het geeft een raar gevoel om te beseffen dat je verwachtingen omtrent een nieuw boek van Nicci French te hoog waren ingeschat en dat je een eenvoudige thriller aan het lezen bent die ook nog een aantal ongeloofwaardigheden bevat die je interesse sterk doet afnemen.

Niet dat je hierdoor een volgende van dit glansrijk duo niet meer gaat oppakken, want de schrijfstijl blijft zoals altijd prettig om te lezen, maar het heeft wel een deukje opgelopen.

Ik geef Huis vol leugens een nipte 3 sterren.

Danielle

Ik ben Alexander, bouwjaar 1973. Ik lees graag thrillers en fantasyboeken. Zelf schrijf ik korte verhalen, doe mee aan schrijfwedstrijden en werk aan mijn eigen boek. Ook ben ik bouwkundig tekenaar en hou ik van Formule 1 en wielrennen.

Leave a Reply

  • (not be published)