De Zweedse thrillerauteur Camilla Grebe heeft voor de tweede keer de prestigieuze Glass Key Award gewonnen. Alleen Stieg Larsson en Arnaldur Indriðason wonnen deze prijs eveneens twee keer. Grebe ontving de onderscheiding voor haar meest recente thriller Skuggjägaren, waarvan de Nederlandse vertaling (De schaduwjager) in de zomer van 2021 bij Uitgeverij Cargo zal verschijnen.
In 2018 werd Camilla Grebe ook bekroond met de Glass Key Award voor haar boek Dagboek van mijn verdwijning.

Camilla Grebe

Foto: uitgeverij Cargo

De schaduwjager begint met een moord in 1944 en volgt het intrigerende politieonderzoek dat eindigt in de huidige tijd. Tegelijkertijd krijgt de lezer inzicht in de uitdagingen en problemen van politieagentes in deze tijdspanne. Grebe maakt vakkundig gebruik van klassieke thrilleringrediënten en heeft een volstrekt uniek en origineel verhaal gecreëerd, met een totaal onvoorzien einde.’ aldus het juryrapport.

De Glass Key Award is in 1991 opgericht door de Crime Writers of Scandinavia. Elk jaar wordt er per Scandinavisch land één thriller genomineerd voor de shortlist. De leden kiezen dan een winnaar die de gewaardeerde literaire prijs en titel ‘Beste Scandinavische thriller’ krijgt. De eerste auteur die bekroond werd met de Glass Key Award was de legendarische auteur Henning Mankell.

Camilla Grebe (1968) is een van de meest toonaangevende Zweedse thrillerauteurs. Ze schreef eerder zeer succesvolle thrillers met haar zus Åsa Träff en Paul Leander-Engström. De minnares wasGrebes debuut als solo-auteur. Voor haar tweede thriller Dagboek van mijn verdwijning en hiervoor werd zij voor de eerste keer bekroond met een Glass Key Award. Dit jaar verscheen In slaap gevallen en hiervoor ontving zij de Swedisch Crime Writers’ Award. Ydelet Westra heeft deze boeken naar het Nederlands vertaald voor Uitgeverij Cargo. In de zomer  van 2021 verschijnt de Nederlandse vertaling van Skuggjägaren. Grebe woont met haar man en twee kinderen in Stockholm.

(persbericht uitgeverij Cargo)

 

Ik ben Alexander, bouwjaar 1973. Ik lees graag thrillers en fantasyboeken. Zelf schrijf ik korte verhalen, doe mee aan schrijfwedstrijden en werk aan mijn eigen boek. Ook ben ik bouwkundig tekenaar en hou ik van Formule 1 en wielrennen.

Leave a Reply

  • (not be published)