Dodemanstango

Titel: Dodemanstango
Auteur: Geir Tangen
Genre: Thriller
Uitgeverij: The House of Books
Vertaling: Rymke Zijlstra
Publicatiedatum: september 2020
Aantal bladzijdes: 352
Recensie: Danielle

Over de auteur:
Geir Tangen is met meer dan 170.000 lezers de populairste crimeblogger van Noorwegen. Het meesterwerk is zijn thrillerdebuut, dat hij begin 2016 in eigen beheer uitgaf. Maar na een maand werd het gepre-empt door Gyldendal, een van Noorwegens meest prestigieuze uitgevers, en sindsdien maakt hij ook internationaal faam. De buitenlandse rechten zijn aan 15 landen verkocht.

Achterflap/samenvatting:
Journalist Viljar Gudmundsson en rechercheur Lotte Skeisvoll hebben samen een moord in de doofpot gestopt en denken ermee weg te komen als een onschuldig iemand wordt opgepakt voor hun daden. Tegelijkertijd worden er in Haugesund een aantal gruwelijke moorden gepleegd. Een vrouw wordt opgegeten door ratten en een man wordt door wespen doodgestoken. Wat ze gemeen hebben? De slachtoffers sterven door hun grootste angst. Terwijl ze hun eigen hachje proberen te redden, moeten Viljar en Lotte op onderzoek uit om erachter te komen wie de slachtoffers en hun grootste angsten zo goed kende.

Dodemanstango is het derde deel van de trilogie met in de hoofdrol Viljar en Lotte. En waar we in Het meesterwerk nog moesten wennen aan deze twee mensen is het in deel drie wel allemaal duidelijk wat ze in hun mars hebben.

Het verhaal bevat verschillende onderdelen die in elkaar verweven zijn. Viljar en Lotte worden hierdoor voortdurend onder druk gezet en dit zorgt helaas voor een aantal cliché herhalingen.

Mijn mening:
Het onderzoek naar cold-case verhalen voelt als een onoverzichtelijk onderdeel van het echte verhaal en je moet er de namen goed bij weten te koppelen wil je het allemaal nog kunnen volgen. De nadruk op het hoofdverhaal valt hierdoor een beetje op de achtergrond terwijl hier net de spanning mee opgebouwd had kunnen worden.

Angst is een emotie die je voelt bij dreiging of risico, echt of ingebeeld, en kent een grote variatie van persoon tot persoon. Van een licht gevoel van onrust tot extreme angst, ook wel paranoia of fobie genoemd.

Het lijkt wel of Tangen zich een beetje vergist heeft in het verdelen van het totale verhaal over de drie boeken en moet er nu opeens nog van alles in gepropt worden. Wel jammer aangezien zijn schrijfstijl wel heerlijk is om te lezen dus vervelen gaat het boek niet.

Het is dan ook te hopen dat Geir Tangen snel met een nieuw boek komt met nieuwe personages en een hoop inspiratie om het als een standalone neer te zetten.

Ik geef Dodemanstango 3 sterren.

Danielle

Waardering: 3 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)