In eigen hand

Titel: In eigen hand
Auteur: Linda Jansma
Genre: Thriller
Uitgeverij: De Crime Compagnie
Publicatiedatum: september 2020
Aantal bladzijdes: 257
Recensie: Miriam

Over de auteur
Linda Jansma is een echte publiekslieveling. Inmiddels heeft ze dertien thrillers op haar naam staan, waaronder de bestsellers Houvast, Kwetsbaar en het vorig jaar verschenen Bloedband. Veel van haar boeken ontvingen nominaties en prijzen.

Het verhaal
Je baas een blauw oog meppen is niet heel slim. Dat is iets waar Nikki Benjamins achterkomt als ze daardoor op straat komt te staan en haar carrière bij de Amsterdamse recherche eindigt. Nikki gaat niet bij de pakken neerzitten en begint haar eigen recherchebureau.

Voormalig hoofdinspecteur Ferry Akkermans roept haar hulp in. Zijn zoon Max is verongelukt en zijn dood wordt afgedaan als een tragisch ongeval. Akkermans gelooft daar niet in en is ervan overtuigd dat zijn ex-collega’s van de Amsterdamse politie het onderzoek afgeraffeld hebben. Was het wel een ongeluk?

Nikki twijfelt om Akkermans te helpen, zeker gezien zijn rol in alle gebeurtenissen die uiteindelijk hebben geleid tot haar ontslag, maar haar nieuwsgierigheid overheerst. Hoe meer onderzoek ze doet, hoe meer ook zij overtuigd raakt dat het geen ongeluk was. Waar was Max in verzeild geraakt?

Roekeloos had haar vader haar altijd genoemd. En altijd had ze dat weggelachen. Maar nu moest ze voor het eerst toegeven dat het flink verkeerd had kunnen uitpakken.

Nikki komt op het spoor van een crimineel die zijn hand niet omdraait voor een misdaad meer of minder, maar ze laat zich niet afschrikken. En waarom grijpt de politie niet in?

Arlidge bracht ons Helen Grace, Bryndza kwam met Erika Foster en Linda Jansma introduceert in In eigen hand Nikki Benjamins. Zeker overeenkomsten met de dames die ik hiervoor noemde, maar met een groot belangrijk verschil (vind ik): Nikki is heel sympathiek en al na een paar hoofdstukken draag je haar een warm hart toe. Doortastend, vindingrijk, eigenwijs en koppig zijn ook van toepassing. Na alle gebeurtenissen bij de Amsterdamse politie vertrouwt ze maar heel weinig mensen en doet ze het liefst alles alleen, maar langzaam maar zeker durft ze zich weer open te stellen. Fijn te lezen dat ze na haar ontslag bij de politie niet bij de pakken neer is gaan zitten en haar talenten niet verspilt.

In elk geval hadden ze haar alleen maar standvastiger gemaakt om de onderste steen boven te halen.

Linda Jansma zet haar personages neer en laat ze ontwikkelen naarmate het verhaal zich verder ontvouwt. Op zich logisch natuurlijk, maar daarom valt het niet altijd op omdat je erin meegaat tijdens het lezen. Als je er achteraf wat meer over nadenkt, dan zie je wel degelijk de groei die ze hebben doorgemaakt. Een subtiele, maar achteraf bezien veel grotere verandering dan je zou denken.

Mede door de prettige schrijfstijl van Jansma (boeiend, kort en bondig, geen ellenlange onnodige uitweidingen) is In eigen hand een zeer fijne thriller om te lezen. Je stapt vanaf pagina 1 in de wereld van Nikki, een wereld die overigens vanaf die eerste pagina heel vertrouwd aanvoelt, om daar gedwongen weer op pagina 257 uit te stappen. Dat had wat mij betreft nog niet gehoeven. Hopelijk kunnen we in de (nabije?) toekomst meer over Nikki lezen!

4 sterren voor In eigen hand.

Miriam

Waardering: 4 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)