De cursus

Titel: De cursus
Auteur: Elvin Post
Genre: Thriller
Uitgeverij: Ambo Anthos
Publicatiedatum: januari 2021
Aantal bladzijdes: 364
Recensie: Yfke

Cover
Een duistere, onheilspellende cover die de aandacht trekt door de onschuldig ogende titel die ertegen afsteekt. In het midden van een bebost gebied schijnt licht, maar je krijgt niet het idee dat dat iets positiefs is.

Auteur
Elvin Post (1973) won in 2004 als jongste schrijver ooit de Gouden Strop met Groene vrijdag. Ook zijn tweede thriller, Vals beeld, werd genomineerd voor die prijs. Met Roomservice won hij de Diamanten Kogel, de belangrijkste Vlaamse thrillerprijs. Zijn werk is uitgegeven in het Duits, Frans, Spaans, Turks, Hebreeuws en Indonesisch. Arizona Blues (2018) werd lovend ontvangen.

Achterflap/samenvatting
In De cursus heeft Carol Arrington een droom: schrijfster worden. Door omstandigheden en uitstelgedrag is het er nog niet van gekomen. Dan wijst een vriendin haar op Kill Your Darlings, de jaarlijkse schrijfcursus op Big Rock Island van bestsellerauteur Victor Aster. Carol besluit te gaan. Maar wanneer op het eiland vlak na elkaar twee cursisten om het leven komen en communicatie met het vasteland niet mogelijk blijkt, begint ze al snel te begrijpen dat haar doel om een boek van de grond te krijgen weleens zou kunnen veranderen in een strijd voor haar leven.

Mijn mening
Wanneer Carol door haar vriendin op het idee wordt gebracht om een peperdure schrijfcursus te gaan volgen bij een gerenommeerd auteur, begint het verhaal goed. Een groep wildvreemden die ermee akkoord gaat laptops en mobiele telefoons achter te laten op het vasteland, om volledig afgesloten van de buitenwereld op een eiland te gaan werken aan een boek, onder begeleiding van een auteur die niet al te lang geleden in opspraak kwam wegens huiselijk geweld. What could possibly go wrong?
Een voor een vallen de mensen op het eiland al snel ten prooi aan een moordenaar die er plezier aan lijkt te beleven zijn/haar slachtoffers te terroriseren.

Ondanks het potentieel van het begin en een redelijk vloeiende schrijfstijl (het vousvoyeren is echter wat storend) komt het verhaal nooit veel verder dan ‘leest lekker weg’. Zeker wanneer vrij snel duidelijk is wie deze moordenaar is en wat diegene motiveert, blijft het spanningsniveau laag.

Wellicht ontbrak het mij ook aan een gevoel van verbinding met de personages. Carol en de andere vrouwelijke karakters zijn wat timide, onzeker, afwachtend, angstig. De mannen nemen continu de leiding, zijn daadkrachtig. Regelmatig merkte ik vooral de mannen moeilijk van elkaar te kunnen onderscheiden.
Van een zogenaamde karakterboog was voor mijn gevoel eveneens weinig sprake. Wanneer personages iets deden dat totaal tegen hun gewoonte inging, leek dit min of meer uit de lucht te komen vallen.

Spanning: 2,5
Plot: 2,5
Leesplezier: 3
Schrijfstijl: 3
Originaliteit: 2,5
Psychologie: 2

De cursus krijgt van mij 2,5 ster.

Yfke

Waardering: 2.5 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)