Valse getuige

Titel: Valse getuige
Auteur: Karin Slaughter
Genre: Thriller
Uitgeverij: HarperCollins
Vertaald door: Ineke Lenting
Publicatiedatum: juni 2021
Aantal bladzijdes: 456
Recensie: Leontine

Cover
En witte cover met een glas water met wimpers erin. Na het lezen van het boek heb ik wel een vermoeden wat Karin Slaughter hiermee wil zeggen. De titel en de naam van de auteur zijn ook prominent aanwezig.

Auteur
Karin Slaughter (1971) groeide op in Georgia (Verenigde Staten) en woont tegenwoordig in Atlanta. Ze is auteur van tientallen thrillers die al jarenlang wereldwijd hoog op de bestsellerlijsten staan. Met haar ijzingwekkende verhalen verwierf ze internationaal de titel ‘Queen of Crime’.

Achterflap/samenvatting
Een geweldige standalone-thriller van de onbetwiste Queen of Crime: Karin Slaughter levert eersteklas spanning.

Ze dachten ermee weg te komen… Ze hadden het mis.

Leigh en haar zus Callie zijn geen slechte mensen, maar op een avond meer dan twintig jaar geleden hebben ze iets vreselijks gedaan. Het resulteerde in een leven dat getekend werd door schuldgevoelens, verraad en geheimen.

Jaren later heeft Leigh, inmiddels werkzaam bij een succesvol advocatenkantoor, de herinneringen aan die avond verdrongen. Tot ze tegen haar wil gedwongen wordt om een nieuwe cliënt aan te nemen en de grond onder haar voeten wegvalt. Want de man weet wat er destijds is gebeurd. Hij weet wat Leigh en Callie hebben gedaan. En tenzij ze hem stoppen, zal hij hun levens verwoesten.

Mijn mening
Ze dachten ermee weg te komen…Ze hadden het mis. Die zin is een goede samenvatting van het boek. Leigh en Callie zijn twee zussen die op een avond, meer dan twintig jaar geleden, iets vreselijks hebben meegemaakt. Vreselijke keuzes hebben gemaakt, al dan niet gedwongen door de situatie. Beiden willen deze herinneringen zo ver mogelijk wegduwen. Maar als Leigh geconfronteerd wordt met een nieuwe cliënt, valt haar droom in duigen. De man in kwestie is een bekende en hij weet meer dan ze eigenlijk wil.

Dit was haar schuld. Dit was allemaal haar schuld.

Valse getuige is een stand alone van de hand van Karin Slaughter. In Valse getuige heeft Slaughter de situaties zo realistisch mogelijk proberen neer te zetten, inclusief Covid19. Afstand houden en het dragen van de mondkapjes komen regelmatig voorbij. Ikzelf had het onderwerp liever niet gezien. Lezen is voor mij een escape van de werkelijkheid. Toch voert dit alles niet de boventoon en blijft het dus realistisch. Bij het woord covidioot gingen mijn mondhoeken zelfs even omhoog.

Toch is dit boek niet om te lachen. Karin Slaughter schrijft over een onderwerp dat heel belangrijk is in mijn opinie en waar niet te licht over gedacht moet worden. Er zijn dan ook stukjes die ik heel heftig vond.

In Valse getuige wordt een flink psychologisch spelletje gespeeld tussen Andrew en Leigh. In de eerste helft van het boek gebeurt eigenlijk niet heel veel behalve dat de situatie van twintig jaar geleden uit de doeken wordt gedaan. Maar bij elk stukje informatie plant Slaughter een zaadje. De onderhuidse spanning is voelbaar. Je voelt dat het uit de hand gaat lopen maar hoe dan? En dat het uit de hand loopt, kun je wel zeggen. Karin Slaughter laat alle lijntjes samen komen tot een mooie ontknoping van het verhaal.

Qua schrijfstijl is Karin Slaughter te herkennen aan de langere hoofdstukken en de mooie lange zinnen. In een stand alone krijg je natuurlijk niet veel tijd om de hoofdpersonages uit te werken, maar Slaughter geeft toch een goed beeld van het karakter van Leigh, Callie en Andrew.

Spanning: 4
Plot: 4
Leesplezier: 5
Schrijfstijl: 4
Originaliteit:4
Psychologie: 5

Eigenlijk vervelen de boeken van Karin Slaughter mij nooit. Ook van Valse getuige heb ik weer enorm genoten. Ik kom afgerond op 4,5 ster.

Leontine

Waardering: 4.5 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)