De gastenlijst

Titel: De gastenlijst
Auteur: Lucy Foley
Genre: Thriller
Uitgeverij Boekerij
Vertaling: Ans van der Graaff
Publicatiedatum: november 2020
Aantal bladzijdes: 352 (paperback)
Recensie: Brenda

Cover
Een witte cover en de titel springt met zijn rood met zwarte letters eruit. Verder vind ik de cover niet speciaal. Het nodigt mij ook niet uit om het boek daarvoor op te pakken.

Auteur
Lucy Foley (1986) woont in Londen en is naast schrijver ook redacteur bij een uitgeverij. De jachtpartij was haar thrillerdebuut. De gastenlijst is haar tweede thriller.

Achterflap/samenvatting
Jules en Will kunnen hun geluk niet op. Eindelijk is het zover: hun bruiloft op een schitterend eiland voor de Ierse kust.
Terwijl de laatste voorbereidingen worden getroffen en de gasten langzaam binnendruppelen, nadert er een storm. Wanneer die in alle hevigheid losbarst, kan niemand nog van het eiland af. Oud zeer steekt de kop op, lang vergeten vetes worden uitgevochten en de stemming op het eiland wordt alsmaar grimmiger.
Maar niemand kon vermoeden dat een van de aanwezigen in staat was tot moord.
Iedereen heeft geheimen. Iedereen heeft een motief. Een van hen zal het eiland niet levend verlaten.
Maar wie?

Mijn mening
We beginnen te lezen. Het is de avond van de bruiloft. Het stormt en de lichten vallen uit. Als de lichten weer aan zijn klinkt er al snel een verschrikkelijk akelig gegil. Wat is dat? Wat is er gebeurd? Dit zijn direct vragen die bij je opkomen.
Vervolgens gaan we terug naar de dag voor de bruiloft. De dag waar de eregasten op het eiland komen en nog een mooi samenzijn met het toekomstige bruidspaar hebben. Je leert deze personages wel wat kennen en je krijgt ook je vraagtekens bij wat er in het verleden gebeurd is.

De hoofdstukken zijn duidelijk aangegeven met de naam van de personage waar je op dat moment vanuit leest, zoals de weddingplanner, de bruid, de getuige, het bruidsmeisje en ga zo maar door. Tussendoor komen we even terug in het nu, de bruiloft, en komen we steeds meer te weten wie er vermoord is.
Maar dan blijft de vraag hangen: wie is de moordenaar?

Het klinkt allemaal spannend, maar de echte spanning miste ik wel tijdens het lezen. Ik was gewoon ontzettend nieuwsgierig naar wie er vermoord was. Daarnaast vind ik dat er wel zeer veel toevalligheden waren waardoor het een beetje ongeloofwaardig werd, maar het zorgde er wel voor dat je niet wist wie de moordenaar was. Een echte whodunit.
De korte hoofdstukken en de fijne schrijfstijl maakte het lezen zeer aangenaam. Je vliegt door het boek heen. De nieuwsgierigheid wint.
Ik heb genoten van De gastenlijst en het boek De jachtpartij komt zeker op mijn nog te willen lezen stapel.

Spanning: 3,5
Plot: 5
Leesplezier: 4,5
Schrijfstijl: 4,5
Originaliteit: 4,5
Psychologie: 4,5

De gastenlijst krijgt van mij een mooie 4,5 ster.

Brenda

Waardering: 4.5 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)