Het hotel op de rots

Titel: Het hotel op de rots
Auteur: Mel Hartman
Genre: Jeugdthriller
Uitgeverij: Hamley Books
Publicatiedatum: Mei 2021
Aantal bladzijdes: 200
Recensie: Lilian

Auteur
Mel Hartman debuteerde in 2007 met De Fantasiejagers, gevolgd door verschillende boeken en kortverhalen. Na een lange stilte schreef zij Als doden dromen, het eerste boek in een enieuwe reeks. Met Het hotel op de rots debuteert Mel Hartman in het genre jeugd thrillers.

Cover
Prachtige cover, die meteen een heleboel vragen oproept. Dit is nu echt een boek dat mijn aandacht trekt in de winkel. De hardcover doet ook veel, dat hoort toch wel bij een mooi boek.
Ook de binnenzijde is prachtig uitgevoerd. Bij ieder hoofdstuk is een grote vogel getekend en er zijn mooie illustraties die een aantal scenes uit het boek uitbeelden.

Achterflap/samenvatting
Hella gaat met haar broertje en ouders op vakantie, maar onderweg worden ze door een storm overvallen. Gelukkig komen ze het Rotshotel tegen, en ze besluiten om daar te overnachten. Er zijn nog meer gezinnen in het hotel gestrand. Alles lijkt normaal tot het gebouw van de grond loskomt en de lucht in schiet. En dan verdwijnen ook nog eens zomaar alle ouders. Samen proberen de kinderen het geheim van het hotel te ontraadselen. Daardoor komen ze al gauw in allerlei gevaarlijke situaties terecht, waarbij ze hun angsten onder ogen moeten zien. Wees maar niet bang. Of toch wel?

Mijn mening
Op een bepaalde leeftijd is alles aan je ouders stom, wat ze aan hebben, wat ze doen en waar ze heen gaan. Dat je als 12-jarige niet zelf mag beslissen om niet mee te gaan op vakantie, maar thuisblijft en gaat logeren bij een vriendin, is dus ook stom. Dit overkomt Hella, ze moet met haar ouders en broertje Serge mee op vakantie met de auto. Een lange rit op de achterbank is een feit.

Tijdens de rit steekt er plotseling een zware stom op, met felle windvlagen, donderslagen en bliksemschichten. Ze zijn genoodzaakt te stoppen om ergens te overnachten. Gelukkig staat er een bord langs de weg, dat er een hotel vlakbij gevestigd is.

Ouders ook welkom, denkt ze, wat een vreemde zin.

De ouders van Hella volgen de aanwijzing op en zo komen ze aan in “Het rotshotel”.
Er zijn meer gestrande gezinnen, maar personeel blijkt er niet te zijn. Erg vreemd allemaal. Het wordt allemaal nog vreemder als het hotel loskomt van de grond en meters hoog in de wolken verdwijnt. Ook de ouders zijn in één klap verdwenen.

Alleen de kinderen zijn nog in de lobby van het hotel: Hella, Serge, Willy, Andy en Maggy. Ze besluiten op zoek te gaan naar hun ouders. Maar steeds als ze een deur openen, krijgt iemand van de groep zijn/haar angsten onder ogen. Wat is hier gaande? Moeten ze alle deuren openen en allemaal hun angsten onder ogen komen, of is er nog een andere uitweg uit dit magische en mysterieuze Rotshotel?  

Maar het is duidelijk dat de regels van afmetingen in dit hotel niet hetzelfde zijn als in andere, normale gebouwen.

De personages zijn realistisch neergezet en zo herkenbaar… Ook de angsten die ze hebben en hoe deze zijn uitgewerkt, dat is echt goed gedaan. Mel Hartman heeft er zelfs nog een aantal moralen in verweven, zonder dat ze belerend overkomen, maar je ze wel oppikt. Zeker voor de jeugdige lezers, zal dat onderbewust wel opgepakt worden, hoop ik.

Wat een heerlijk boek om te lezen, ook voor volwassenen. Ik heb ervan genoten en ben dan ook blij dat in het dankwoord Mel Hartman aangeeft door te gaan met schrijven van jeugdboeken.

Ik heb een nieuwe passie ontdekt: het schrijven van jeugdboeken.
Dus er volgen nog meer verhalen.
Niet het einde.]

Ik zeg, kom maar op met een vervolg, want daar vraagt het einde wel een beetje naar. Ik geef Het hotel op de rots de 5 welverdiende sterren.

Spanning: 5  
Leesplezier: 5
Schrijfstijl: 5
Originaliteit: 5
Psychologie: 5

Lilian

Waardering: 5 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)