Femicide

Titel: Femicide
Auteur: Pascal Engman
Serie: Vanessa Frank #2
Genre: Thriller
Uitgever: Volt
Vertaling: Ydelet Westra
Verschijningsdatum: April 2021
Aantal bladzijdes: 377
Recensie: Bianca

Over de auteur:
Pascal Engman is journalist en werkte bij vooraanstaande Zweedse kranten. In 2018 verscheen zijn thrillerdebuut Patriotten en in 2020 verscheen Vuurland, het eerste deel van de bloedstollende trilogie over Vanessa Frank.

Achterflap:
fe·mi·ci·de (zelfstandig naamwoord • de (v) • femicides)

1 moord op een vrouw vanwege het feit dat ze vrouw is

Een jonge vrouw wordt dood aangetroffen in haar appartement. Ze is meer dan twintig keer in haar buik gestoken. Als rechercheur Vanessa Frank erachter komt dat de gewelddadige ex van het slachtoffer precies die week is vrijgelaten uit de gevangenis, lijkt het een uitgemaakte zaak. Toch heeft Frank het vermoeden dat er iets anders speelt.

Tijdens haar onderzoek stuit ze op een digitaal netwerk van mannen die vrouwen willen straffen, de zogeheten ‘incels’, die zich tegen het feminisme keren. Kunnen zij hierbij betrokken zijn, en zo ja: hoe zijn ze te stoppen?

Mijn mening:
Femicide is het tweede deel in de Vanessa Frank serie, vorig jaar verscheen het eerste deel Vuurland. Er wordt weinig tot niet terug verwezen naar het eerste deel waardoor het lastig inkomen is. De proloog is de aanzet tot het starten van een verhaal wat een totaal andere kant op gaat dan je verwacht. Het verhaal is opgebouwd in acht delen, elk deel start steeds met een persoonlijke beleving van een anonieme man, wie is deze man? Dat is de vraag.

Ze haten me misschien niet, maar ze minachten me, en dat is erger.

Elk deel is opgebouwd in korte hoofdstukken en in het begin is het wat chaotisch omdat de verhaallijnen totaal nog niet met elkaar in verband gebracht worden, het duurt een tijd voor dit enigszins in goede banen geleid wordt. De schrijfstijl van Pascal Engman spreekt mij erg aan, zowel de karakters als de belevingen van de personages worden goed uitgewerkt.

Het verhaal op zich springt nog al eens van de hak op de tak maar qua leesplezier vind ik dat totaal niet storend. Het thema Femicide wat Engman als hoofdonderwerp heeft gebruikt doet wat met je.

De plot wordt naar mijn idee iets wat te vroeg ontrafeld waardoor je als lezer te snel weet hoe het af gaat lopen, de dader had wat mij betreft nog wel wat langer onder de radar mogen blijven.

Pascal Engman schrijft thrillers waarin de psyche van de mens een prominente rol speelt.

Verder lukt het hem om ook een aantal actie scenes in te passen waardoor het verhaal een compleet plaatje wordt. Pascal Engman is zeker een aanrader voor de liefhebbers van de boeken van Camilla Läckberg.

Originaliteit: 3
Schrijfstijl: 4
Spanning: 3
Plot: 3
Leesplezier: 4
Psychologie: 4

Femicide krijgt hiermee een keurige 3,5 ster.

Bianca

Waardering: 3.5 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)