Titel: NegendoderNegendoder
Auteur: Ule Hansen
Serie: Emma Carow #1
Genre: Thriller
Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff
Vertaling: Roelof Posthuma
Publicatiedatum: oktober 2016
Aantal bladzijdes: 460
Recensie: Amanda

Cover
Mooie rode cover met een zwart vogeltje erop welke ondersteboven hangt, ik ga er vanuit dat dit vogeltje met de hangende slachtoffers te maken heeft. Ik vind de cover prima, juist door de eenvoud, less is more in sommige gevallen. Prima keuze.

Auteur
Ule Hansen is het pseudoniem van het schrijversduo Astrid Ule, een Duitse en Eric Hansen, een Amerikaan. Voor het schrijven van Negendoder hebben ze  samengewerkt aan meerdere scenario’s. Negendoder is hun debuut in het thrillerland, het eerste deel van de serie over de Duitse profiler Emma Carow.

Achterflap
Op een bouwsteiger midden in Berlijn wordt een gruwelijke vondst gedaan: drie lichamen, gewikkeld in tape, hangen aan de metalen buizen. De excentrieke profiler Emma Carow – voor gewone mensen is ze bang, maar seriemoordenaars begrijpt ze – wordt op de zaak gezet. Door haar onconventionele manier van werken botst ze nogal eens met haar collega’s van de recherche, maar met haar briljante geest denkt Emma al snel een andere kant op dan het onderzoeksteam. Daarmee zet ze haar toekomst – en haar leven – op het spel.

Mening

Mensen lijden in de openbaarheid, en de maatschappij verhindert dat niet.

Negendoder is een interessante en boeiende thriller, markante hoofdrolspelers worden in deze thriller uiteen gezet en zorgen hiermee voor een aantrekkelijk geheel. Vooral Emma Carow weet enige verbazing op te wekken, door een afschuwelijk voorval in haar leven is zij enorm getekend. Ze vertrouwd niemand en sluit zichzelf het liefste op in haar huis of in haar werk. De zogenaamde “gewone” mens snapt ze niet, maar ze kan zich hierdoor des te beter inleven in seriemoordenaars. Helaas laat het verleden haar niet onberoerd en dit zorgt ervoor dat ze zich af en toe in de raarste situaties verwikkeld die, over het algemeen, niet goed zijn voor haar werk en haar relaties. Ik vind Emma een bijzonder boeiend personage en vond het heerlijk om in haar hoofd te kruipen. Op sommige punten kon ik mij behoorlijk identificeren met Emma.

Ik ben het mes, jij bent het vlees.

Het verhaal is goed neergezet en wordt over het algemeen gezien vanuit het perspectief van Emma beschreven. Opmerkelijke moorden worden er gepleegd en ook de manier waarop zijn tentoon gesteld worden vond ik goed bedacht. De plot ontwikkelt zich goed en wordt naar het einde steeds spannender, al is het boek niet in zijn geheel even spannend. Dit doet geen afbreuk aan het verhaal, het is in grote lijnen meer een psychologisch spel wat gespeeld wordt, dus verwacht geen enorm bloederige beschrijvingen of lijkschouwingen. De uiteindelijke uitkomst werd ik door verrast, richting het einde kreeg ik zo mijn vermoedens door de richting waarheen het verhaal werd gestuurd. Hier had misschien nog iets meer misleiding in gemogen nu was het op den duur wel erg duidelijk hoe het zat. Maar ondanks dat heb ik mij een aantal uren behoorlijk kunnen vermaken met dit debuut met Emma Carow in de hoofdrol, soms grijnzend om de rare beslissingen die ze neemt maar ook af en toe met de grootste verbazing dat je denkt: NEE! doe dat nou niet..

Prima debuut, op sommige punten zit er wel verbetering in, maar hé het is ook niet voor niks een debuut eh! Ik ben erg benieuwd naar de volgende boeken van dit schrijversduo, mijn nieuwsgierigheid is gewekt en ga zeker een volgend boek van hun oppakken!

Spanning: 3,5
Plot: 3,5
Leesplezier: 4
Schrijfstijl: 4
Originaliteit: 3,5
Psychologie: 4

Hiermee, naar boven afgerond, een zeer krappe 4 sterren voor Negendoder, het thrillerdebuut van Ule Hansen.

Amanda

Leave a Reply

  • (not be published)