De liefdesbrief

Titel: De liefdesbrief
Auteur: Lucinda Riley
Genre: Roman
Uitgever: Xander Uitgevers
Vertaald door: Maya Denneman
Verschijningsdatum: september 2021
Aantal bladzijdes: 510
Recensie: Bianca

Over de auteur:

Lucinda Riley (1965-2021) is dé bestsellerauteur van deze eeuw. Wereldwijd werden er al meer dan dertig miljoen exemplaren van haar romans verkocht. In Nederland en België gingen er al meer dan 3,5 miljoen boeken over de toonbank en verbrak ze meerdere verkooprecords. In 2018, 2019 en 2020 schreef zij het bestverkochte boek. In mei van dit jaar verscheen De zevende zus, dat meteen de bestsellerlijst domineerde.

Achterflap:

De jonge journaliste Joanna stuit per toeval op een brief van de pas overleden legendarische acteur James Harrison, met aanwijzingen die naar een explosief geheim leiden. Terwijl Joanna langzaam het verhaal ontrafelt, ontdekt ze dat meer mensen de brief willen hebben, en haar ten koste van alles zullen proberen tegen te houden… Welk geheim nam de acteur mee in zijn graf? En waarom willen juist de mensen uit de hoogste kringen dat dat geheim nooit wordt onthuld?

Mijn mening:

Lucinda heeft De liefdesbrief in 1998 al geschreven; toentertijd is het manuscript afgekeurd en werd vervolgens het contract voor haar volgende boek ingetrokken, maar het tij kan keren, dat weten we inmiddels dankzij het grote succes van de boeken van Lucinda. Een paar jaar later is ze opnieuw in de pen geklommen en de rest is geschiedenis.

De liefdesbrief is totaal niet te vergelijken met haar andere boeken, het is een spannende roman, bijna thrillerwaardig. Een spannend verhaal waarin een fictieve koninklijke familie de hoofdrol speelt. Dit was toentertijd ook de reden om het boek af te keuren, het kwam te dicht bij de waarheid rondom het Brits koningshuis. Het verhaal leest heerlijk weg, ik mis in dit boek echter wel de unieke schrijfstijl van Lucinda. Het is geen heden/verleden zoals we gewend zijn, die heeft ze blijkbaar pas later ontwikkeld.

De liefdesbrief is niet uniek in zijn soort, ik krijg gewoon niet het echte ‘Riley gevoel’, dit verhaal zou ook door een andere auteur geschreven kunnen zijn. Dat neemt echter niet weg dat het een heerlijk spannende roman is om te lezen.

De liefdesbrief is een roman waarin een geheime brief de boventoon voert, als een rode draad loopt deze door het boek en het duurt erg lang voordat uiteindelijk duidelijk wordt wat de inhoud is die de gemoederen zo bezighoudt. De spanning bestaat niet alleen uit nieuwsgierigheid maar het gaat er ook persoonlijk heftig aan toe. Het draait in dit verhaal om liefde, onvoorwaardelijke vriendschap, macht, rijkdom en angst voor de waarheid, dit ten koste van alles.

Tot het einde toe blijft het spannend wie het gaat overleven en wie er nou wel of niet te vertrouwen is. Het verhaal eindigt met een cliffhanger waarbij er nog zomaar een vervolg zou kunnen komen. Het is bekend dat Lucinda Riley kort geleden is overleden maar mogelijk liggen er nog oude verhalen op de plank waarmee we als fans nog verrast kunnen worden, ik hoop het echt.

De liefdesbrief krijgt van mij 4 sterren.

Waardering: 4 uit 5.

Bianca

Ik ben Alexander, bouwjaar 1973. Ik lees graag thrillers en fantasyboeken. Zelf schrijf ik korte verhalen, doe mee aan schrijfwedstrijden en werk aan mijn eigen boek. Ook ben ik bouwkundig tekenaar en hou ik van Formule 1 en wielrennen.

Leave a Reply

  • (not be published)