Toen was ze weg

Titel: Toen was ze weg
Auteur: Lisa Jewell
Genre: Thriller
Uitgever: A.W Bruna Uitgevers
Vertaald door: Ineke de Groot
Verschijningsdatum: Juni 2021
Aantal bladzijdes: 318
Recensie: Bianca

Over de auteur:
Lisa Jewell (Londen, 1968) schreef haar eerste roman n.a.v. een weddenschap. Het werd in 1998 uitgegeven door Penguin en was dat jaar het bestverkopende debuut. Enkele jaren geleden is ze van genre veranderd – van romans, die steeds donkerder werden, naar psychologische thrillers. In Engeland komt ze met al haar titels steevast binnen op #1 in de bestsellerlijst en van haar boeken zijn al meer dan 6 miljoen exemplaren verkocht.

Achterflap:
Ze was vijftien, haar moeders oogappel. Ze had haar hele leven nog voor zich. En toen, in een oogwenk, was Ellie verdwenen.

Tien jaar later heeft Laurel de hoop nog altijd niet opgegeven dat ze Ellie zal vinden. Als ze een charismatische man leert kennen voor wie ze als een blok valt, brengt dit wat licht in haar leven. Maar wat haar volledig de adem beneemt is zijn negenjarige dochter. Want dat meisje is het evenbeeld van Ellie. En alle onbeantwoorde vragen die Laurel al zo lang achtervolgen komen in volle vaart terug. Wat is er met Ellie gebeurd? En wie heeft er nog steeds geheimen prijs te geven?

Mijn mening:
Toen was ze weg is een verhaal waarin alles draait om de vermissing van Ellie, een familiedrama wat men niemand toewenst. Lisa Jewell besteedt zeker zoveel aandacht aan de verwerking van dit trauma als aan het spanningselement.

Laurel en Paul Mack hebben een doorsnee gezin met drie kinderen en leiden een gelukkig leven totdat hun dochter Ellie verdwijnt. Daarna is geen dag meer hetzelfde en komt het huwelijk in zwaar weer terecht. Dat het uitdraait op een scheiding is onvermijdelijk.

Ondanks dat het verhaal spannende elementen heeft, leest het boek voor mij toch meer als een roman. De omgang van de familie met het verlies van Ellie wordt door elk gezinslid anders verwerkt en ieder probeert op zijn eigen manier het leven op te pakken voor zover dat mogelijk is. Sommige personages roepen zeker irritatie en weerstand op maar dat is passend bij de rol die ze hebben. Ik weet ook niet hoe ik in zo’n situatie zou gaan reageren, dus alle begrip.  De verhaallijn is iets te voorspelbaar uitgestippeld, al snel voel ik welke kant het uitgaat en de uiteindelijke ontknoping heeft hierin helaas geen verandering kunnen brengen. Her en der is het ook ietwat over de top, te ongeloofwaardig, hier zal ik vanwege spoilers verder niet over uitweiden.

De schrijfstijl van Jewell is prettig lezen, korte hoofdstukken vanuit verschillende personages die ervoor zorgen dat je meeleeft in hun emoties en getuige bent van hun gedachten alvorens ze tot handelen overgaan.  Zeker als je van familiedrama houdt is dit boek een aanrader.

Toen was ze weg was is een verhaal waarin het verlies van een kind ervoor zorgt dat men een totaal andere persoon wordt die niet meer in staat is een realistische kijk op het leven te hebben.

Originaliteit: 3
Schrijfstijl: 4
Spanning: 2
Leesplezier: 4
Psychologie: 4
Plot: 2

Toen was ze weg krijgt van mij 3 sterren.

Bianca

Waardering: 3 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)