Een nieuwe kans & kiezen

Titel: Een nieuwe kans & Kiezen
Auteur: Lauren Brooke
Serie: Heartland #3 & #4 (omnibus)
Genre: Jeugd
Uitgeverij: Kluitman
Vertaling: Sofie de Lint
Publicatiedatum: oktober 2021 (heruitgave)
Aantal bladzijdes: 304
Recensie: Amanda

Cover
Een erg roze/zoetsappige cover. Deel 1 & 2 sprong mij juist in het oog door de donkere kleuren waardoor het direct wat spanningen opriep. Hierbij krijg ik een gevoel van ‘alles is rozengeur en maneschijn’. Terwijl dat, na het lezen, zeker niet helemaal waar is. Wel een heel mooi paard op de cover.

Auteur
Lauren Brooke, pseudoniem van Linda Anne Chapman, is een Britse schrijfster van twee boekenseries bedoeld voor kinderen vanaf 10 jaar die van paarden houden, Paardenranch Heartland en Chestnut Hill. Van Paardenranch Heartland zijn 25 boeken verschenen.

Brooke reist geregeld naar de Verenigde Staten, vooral naar Virginia. In haar jeugd woonde ze op een boerderij en groeide ze op met paarden. Zelf heeft ze ook een paard. Al jong wist Brooke dat ze wilde gaan schrijven. Haar man is psycholoog en dierenarts en Brooke verwerkt zijn ervaringen in haar verhalen. Emoties ten gevolge van verdriet, verlies en pijn komen aan bod in de boeken.

Achterflap
Heartland is een paardenboerderij in de heuvels van Virginia. Met veel liefde en zorg vangen Amy en haar familie er bange en mishandelde paarden op, zodat ze kunnen genezen van hun trauma’s uit het verleden en hun vertrouwen in mensen weer terugkrijgen.
Een nieuwe kans: Door een misverstand komt een klant een paard eerder ophalen dan gepland, en dat heeft vreselijke gevolgen. Amy en haar familie verliezen hun laatste betalende klanten. Hun enige hoop is Promise, maar tot nu toe is het niemand gelukt om haar van haar agressieproblemen af te helpen. Zal het Amy wel lukken? Is Promise hun nieuwe kans? Kiezen: Amy en Ty hebben een nieuwe stalhulp, Ben. De manier waarop hij zijn springpaard Red behandelt, gaat in tegen alles waar Amy en Ty in geloven. Zij willen dat Ben de technieken van Heartland kiest, maar Ben wil daar niets van weten. Ty kan maar niet begrijpen dat Amy hem niet ontslaat. Het lijkt erop dat Amy moet kiezen tussen de twee jongens…

Mijn mening
De omnibus met Een nieuwe kans & Kiezen is een heruitgave. Aan het verhaal te lezen is het aangepast aan deze tijd, want ze hebben het ook over appen. Een goeie zet denk ik, want door het te moderniseren heb je gelijk weer een geweldige serie nieuw leven ingeblazen voor alle jonge paardenfans van dit moment. Ontzettend tof dat de volgende twee delen ook als heruitgave zijn verschenen, ik kon niet wachten om verder te lezen over Amy, Ty, Lou en de paarden.

Het is nog maar drie maanden na het overlijden van de moeder van Amy en Lou, persoonlijk lijkt het door de manier van schrijven en de reacties van Amy en Lou al veel langer. Maar iedereen verwerkt zijn/haar verdriet anders. Heartland verkeert in zwaar weer, weinig betalende klanten en de geldproblemen worden steeds groter. Wanneer het bijna onhoudbaar wordt, krijgen ze een probleempaard dat overal al is geweest en nergens geholpen schijnt te kunnen worden. Dit is de kans voor Amy en Heartland om er weer bovenop te komen. Het paard is namelijk van een enorm bekende Arabierenfokkerij. Amy moet nu laten zien wat ze waard is. Maar wat een druk op de schouders van een 15-jarige meid. School gaat ook door en alle tijd die ze heeft steekt ze in de paarden en werken op Heartland.

Als een paard bang was, kon het maar drie dingen doen: vluchten, stokstijf stilstaan of vechten.

Met wat hulp lijkt alles een heel eind goed te komen. Totdat zich een nieuwe, persoonlijke tragedie voordoet. Wat een verdriet, het spat zomaar van de pagina’s (ssst, niet verder vertellen, maar ik heb ook even een traantje weg moeten pinken!).
Wanneer ze extra hulp krijgen in Kiezen zou alles alleen maar beter moeten gaan. Maar niets is minder waar. Amy krijgt het ook nu weer zwaar te verduren. Wat een onzekerheden en wat een keuzes moet ze maken. Buitenom de moeilijkheden waar ze steeds weer op stuiten, lijkt er ook heel langzaam iets moois op te bloeien bij Lou. Dus niet alleen verdriet, maar ook de liefde komt om de hoek kijken.

Het leven gaat verder en alles verandert.

Dit is echt wel een beetje een guilty pleasure voor mij, paardenboeken voor de jeugd en er toch zo van kunnen genieten. Heerlijk om met Amy mee te leven en werken op Heartland en aan zichzelf. Te zien hoe zij en de andere personages zich ontwikkelen en hoe ontzettend sterk Amy en Lou zijn na het overlijden van hun moeder. Ik vind het heel mooi dat er boeken bestaan waarin ook over verdriet en rouwverwerking wordt geschreven, omdat iedereen hier vroeg of laat, helaas, mee te maken kan krijgen. Het is zo herkenbaar. Daar tegenover staat dat vriendschap, familie, hoop, samenwerken en zelfvertrouwen ook erg belangrijke onderwerpen zijn, die veelvuldig aan bod komen. Met een vleugje liefde erbij zorgt dat voor een heerlijke mix van moeilijke, mooie en belangrijke onderwerpen. Ook nu wacht ik weer vol spanning of de volgende delen opnieuw worden uitgegeven, want ik wil weten hoe het verder gaat!

Een nieuwe kans & Kiezen krijgen wederom een hele mooie 4,5 ster van mij.

Amanda

Waardering: 4.5 uit 5.

One Comment to: Een nieuwe kans & Kiezen – Lauren Brooke

  1. Jacqueline De Waal

    januari 6th, 2022

    Wooh super gaaf dit boek

    Beantwoorden

Leave a Reply

  • (not be published)