De babysitter

Titel: De babysitter
Auteur: Annette van ‘t Hull
Genre: Jeugd, spanning
Uitgeverij: Kluitman
Publicatiedatum: juni 2022
Aantal bladzijdes: 112
Recensie: Amanda

Cover
Aantrekkelijke cover, donker met de helft van een angstig gezicht van een jonge meid. Dit geeft gelijk een onheilspellend gevoel.

Auteur
Annette van ’t Hull (1978) schrijft korte verhalen en boeken voor zowel volwassenen als jonge lezers. In 2020 is haar jeugddebuut uitgekomen bij uitgeverij Kluitman: “Jaloers, de ellendige zomer van Sandra-zonder-S”. De babysitter is een novelle in de Kluitman novelle reeks voor jongeren vanaf 13 jaar.

Achterflap
Jelena past voor het eerst op peuter Maeve. Dan krijgt ze een appje van Jordy, de jongen op wie ze hopeloos verliefd is. Hij vraagt of ze met hem en zijn vrienden meegaat chillen op een strandje bij de rivier. Jelena twijfelt: ze kan Maeve moeilijk alleen laten, maar als ze niet meegaat, verspeelt ze misschien haar kansen. Jelena besluit om Maeve mee te nemen. Even lijkt dat prima te werken, maar als er nog een groep jongeren naar het strandje komt, gaat het helemaal mis. Hoe moet Jelena dit aan Maeves ouders uitleggen? En belangrijker: hoe krijgt ze Maeve ooit weer veilig thuis?

Mijn mening

Ieder nadeel heb z’n voordeel.

Het verhaal begint en eindigt met een brief aan de kleine Maeve, om wie een groot deel van het verhaal draait. Maeve is de 1,5-jarige peuter waarop Jelena een avondje gaat passen om wat bij te verdienen. De avond verloopt helemaal volgens plan, totdat ze een telefoontje krijgt van de jongen waar Jelena een crush op heeft. Vanaf dat moment gaat het van kwaad tot erger, totdat Jelena op den duur helemaal wanhopig is en zichzelf wel voor haar kop kan slaan.

Omdat het een novelle betreft, valt er weinig over te vertellen zonder dat je de clue van het verhaal verklapt. Maar Jelena is in mijn ogen een erg naïeve tiener die doordat ze helemaal gek is op een jongen, constant de verkeerde keuzes maakt. Hier is de kleine Maeve de dupe van. Misschien komt het doordat ik zelf een dochter van net 2 heb, maar ik dacht iedere keer: nee… Nee… NEE! Hoe kun je zo dom zijn? Maar ik denk dat dit mede komt doordat ik hierbij mijzelf zag in de rol van moeder van de kleine Maeve. De opbouw is goed gedaan en naarmate het verhaal vordert, wordt het steeds beklemmender. Je voelt de spanning steeds verder oplopen. Een spannende novelle die voor sommige tieners misschien een goede les kan zijn.

De babysitter krijgt van mij 4 sterren. Ik hoop dat ik nooit in zo’n situatie terechtkom met mijn dochter en een babysitter!

Amanda

Waardering: 4 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)