De verwarrende kraak

Titel: De verwarrende kraak
Auteur: Tui T. & Kari Sutherland
Serie: Het fabeldierenpark #3
Genre: kind, jeugd, fantasy
Uitgeverij: De Fontein
Illustratie: Hendrik Gheerardyn
Vertaling: Hanneke Majoor
Publicatiedatum: april 2021
Aantal bladzijdes: 344
Recensie: Amanda

Auteur
Tui T. Sutherland werd geboren in Venezuela op 31 juli 1978. Ze is vernoemd naar een luidruchtige Nieuw-Zeelandse vogel. Ze woonde in Paraguay, Amerika en de Dominicaanse Republiek.

Na haar studie werd Tui redacteur bij een uitgeverij, en ze begon ook haar eigen boeken te schrijven. Ze schreef al meer dan veertig boeken, van kinder- tot jeugd- en young adult-boeken. De serie Het fabeldierenpark schrijft ze samen met haar zus, Kari H. Sutherland, waar ze goed bevriend mee is.

Onder het pseudoniem Heather Williams schreef Tui T. Sutherland een spin-off van Little House on the Prairie. Onder het pseudoniem Robb Kidd schreef ze een spin-offserie van Pirates of the Carribean, én ze schreef de boekuitvoering van Pirates of the Caribbean: At World’s End, die op de New York Times-bestsellerlijst terechtkwam. Onder het pseudoniem Erin Hunter schreef ze de Warrior Cats-serie samen met Kate Cary, Cherith Baldry en Victoria Holmes.

Achterflap
Het fabeldierenpark verkeert opnieuw in zwaar weer. De gevaarlijke basilisk is vrijgelaten uit zijn verblijf en de meermensen staken. Iemand probeert het park te saboteren. De kraak lijkt aanwijzingen te hebben, maar die zijn raadselachtig. Kunnen Jonas en Evi ontrafelen wie het op het park gemunt heeft?

De verwarrende kraak is het derde en laatste deel in de trilogie Het fabeldierenpark van Tui T. & Kari Sutherland. Voor fans van Fantastic Beasts en Spirit Animals, met geïllustreerd fabeldierenoverzicht.

Mijn mening

Jonas.112! VERTEL NIETS AAN JE VADER.
Wat? Jonas tuurde naar het scherm.
De telefoon trilde weer.
We denken dat hij het fabeldierenpark saboteert.

De verwarrende kraak start op het punt waar het vorige deel gestopt is. Dus je wordt meteen weer mee het verhaal in gesleurd. (Om die reden is het wel belangrijk om alle 3 de delen op volgorde te lezen, deel 2 en 3 starten waar het voorgaande boek geëindigd is.) Jonas, Evi en Blauw hebben net even kunnen ademhalen na hun vorige avontuur met Krasser de draak en Lizzy de gouden gans als het volgende drama zich ontvouwt. Er is nog steeds iemand die probeert om het fabeldierenpark ten gronde te richten. En dat niet alleen, het fabeldierenpark staat op het punt om ontmaskert te worden door de familie Zilverschoon! We mogen daarnaast ook niet vergeten dat de moeder van Jonas ook nog steeds niet terecht is, dus genoeg reden voor een nieuw avontuur.

Heerlijk om gelijk verder te gaan waar ik vorige keer gestopt was. Mee op onderzoek met Jonas, Evi en Blauw zorgt voor de nodige spannende en grappige momenten. Je kunt je heel goed inleven in hun persoonlijkheden, karakters en privéprobleempjes, zo open en herkenbaar zijn ze beschreven. Je begrijpt moeiteloos de wanhoop en frustratie van Jonas omdat zijn moeder nog niet terecht is en de angst van Evi voor de mogelijke ontmaskering van het park. Jammer genoeg was dit ook gelijk het laatste deel van deze heerlijke trilogie.

Het verhaal is vlot geschreven, nergens moeilijk te begrijpen en vol spanning, avontuur, vriendschap, vertrouwen (of soms juist het gebrek daaraan) en een tikkeltje fantasie. Ik ga er verder niet te veel over vertellen, want dat verpest het leesplezier! Ik kan alleen zeggen, lees deze trilogie en laat je meeslepen in een fantastisch avontuur vol wonderbaarlijke fabeldieren! Je gaat je niet vervelen.

5 mooie sterren voor dit derde en laatste deel van Het fabeldierenpark. Ik zal Jonas, Evi, Blauw en de fabeldieren gaan missen!

Amanda

Waardering: 5 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)