Verdoemd

Titel: Verdoemd
Auteur: Jérôme Loubry
Genre: Thriller
Uitgever: Boekerij
Vertaling: Saskia Taggenbrock
Publicatiedatumdatum: Mei 2022
Aantal bladzijdes: 303
Recensie: Bianca

Over de auteur:
Jérôme Loubry is een prijswinnende thrillerauteur wiens werk in elf landen verschijnt. Verdoemd is de opvolger van Toevluchtsoord, dat door Algemeen Dagblad uitgeroepen werd tot een van de beste thrillers van het jaar, en nu wordt verfilmd.

Achterflap:
In een chique wijk in Port-au-Prince wordt voor de tweede keer in een week een vermoord echtpaar aangetroffen. Hun verminkte lichamen liggen in hun slaapkamer, aan het voeteneinde van het huwelijksbed: zonder handen en met pinnen in de ogen. Naast de slachtoffers worden kleine doodskisten van origami gevonden.
Alles wijst op een rituele moord. In Haïti, waar voodoo een officiële godsdienst is, berichten de kranten dan ook snel over een voodoo-seriemoordenaar. Inspecteur Simon Bélage wil van die verklaring niets weten. In zijn ogen is voodoo puur bijgeloof en ligt het motief van de moorden eerder bij de kinderhandel en corruptie die het land teisteren. Samen met zijn partner Marcus en dochter Rachelle gaat hij op onderzoek uit. Hun zoektocht leidt naar een oud weeshuis dat de sinistere bijnaam ‘het vrolijke graf’ draagt. Bélage duikt in het duistere verleden van het inmiddels allang gesloten rusthuis, en legt meer bloot dan hem lief is. Wat heeft zich al die jaren geleden tussen deze muren afgespeeld? En hoeveel mensen zullen daar nu nog de prijs voor moeten betalen?

Mijn mening:
Verdoemd is voor mij de eerste kennismaking met Loubry, dus vergelijkingsmateriaal heb ik niet.

Simon Bélage, een nuchtere ervaren inspecteur, kan maar moeilijk geloven dat een tweede dubbele moord in één week het werk is van een voodoo moordenaar, er zijn teveel aanwijzingen dat dit nogal kort door de bocht is. Middels de hoofdstukken die terug in de tijd gaan wordt langzaam duidelijk wat zich in het verleden van een weeshuis in Haïti heeft afgespeeld en welke link dit mogelijk heeft met de moorden in het heden. Loubry legt de geheimen laag voor laag bloot en laat de rillingen over je rug lopen als je leest welke werkwijze er in het weeshuis gehanteerd werd.

Vincent is gelukkig getrouwd met Méline en samen hebben ze een dochter. De gebeurtenissen die plaatsvinden hebben zijn weerslag op het complete gezin en de gevolgen zijn op zijn zachts gezegd dramatisch. De uitwerking van de hoofdpersonages had van mij wel wat intenser gemogen, hierin mis ik met momenten emotionele gevoelens. Dit alles speelt zich af vlak voor de aardbeving in Haïti en is deels berust op ware gebeurtenissen. De aardbeving op zich heeft in dit verhaal een bijzondere rol gekregen, daar heeft Loubry goed over nagedacht en het maakt het verhaal echt realistisch.

Loubry hanteert een schrijfstijl waarin je steeds heen en weer wordt geslingerd tussen heden en verleden, dit maakt dat twee verschillende verhaallijnen langzaam naar elkaar toe groeien.  Beide lijnen zijn afzonderlijk interessant en boeiend te noemen en gedurende je verder in het verhaal komt begint alles tot een mooi geheel samen te vloeien.

Zelf ben ik niet zo van de voodoo, de zwarte magie zorgt er vaak voor dat alles dan te makkelijk op die manier te herleiden of verklaren is, maar in dit verhaal is dat niet aan de orde en berusten de aanwijzingen op feiten die realistisch zijn. Loubry heeft mij met deze thriller zeker nieuwsgierig gemaakt naar zijn eerder verschenen boek.

Originaliteit: 4
Schrijfstijl: 4
Leesplezier: 4
Psychologie: 3
Spanning: 4
Plot: 4

Verdoemd komt hiermee afgerond op een mooie 4 sterren.

Bianca

Waardering: 4 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)