Rennen of sterven

Titel: Rennen of sterven
Auteur: Maria Adolfsson
Serie: Doggerland #4
Genre: Thriller
Uitgeverij: Luiting-Sijthoff
Vertaling: Elina van der Heijden
Publicatiedatum: maart 2022
Aantal bladzijdes: 352
Recensie: Amanda

Auteur
Maria Adolfsson woont in Stockholm en werkte als communicatie-expert en persvoorlichter. De vertaalrechten van haar thrillerdebuut Doggerland werden voor verschijnen al aan 15 landen verkocht. Een tv-serie is in de maak.

Achterflap
Op Doggerland is het herfstnachtevening – een groots feest waarmee volgens een lange traditie het sterven van de zomer wordt gevierd. En dit jaar is er een nieuw onderdeel aan toegevoegd: Doggerlands eerste Pride parade. Alsof dat nog niet genoeg is, is het ook nog een verkiezingsjaar. En dus is de havenstad gevuld met een gevarieerd publiek.

Karen Eiken Hornby bekijkt het allemaal van een afstandje, jaloers omdat ze vanwege haar zwangerschap niet mee kan drinken. En dan opent iemand het vuur op het nietsvermoedende publiek…

Mijn mening
Rennen of sterven is het vierde deel in de Doggerland serie met Karen Eiken Hornby is de hoofdrol. Ze krijgt het in dit vierde deel weer zwaar te verduren. Ze is bijna 50 en zwanger, haar verlof begint bijna, als ze tijdens een feest in de stad betrokken raakt bij een schietpartij. Meerdere schoten worden gelost en er vallen verschillende slachtoffers. Samen met haar collega’s gaan ze op onderzoek uit naar de toedracht van de schietpartij, waardoor ze ongewild zelf in de problemen komt.

De boeken volgen vaak wel een beetje een ‘vaste’ verhaallijn, waardoor de verhaallijn redelijk voorspelbaar verloopt. Ondanks dat leest het wel heerlijk en ben ik toch steeds benieuwd naar een volgend deel. De plot is goed uitgewerkt maar met de nodige losse eindjes, waardoor er met een vijfde deel makkelijk op voortgeborduurd kan worden. Het verhaal is niet overal even spannend, de spanningsboog stijgt langzaam, zakt dan weer weg en kabbelt voort tijdens de vele gesprekken die worden gevoerd, waarna deze tegen het eind ineens enorm stijgt als de ontknoping dichterbij komt. Het houdt je nieuwsgierig naar het verdere verloop.

De personages worden naarmate er meer delen verschijnen ook steeds gelaagder. We leren ze steeds beter kennen en durven hun emoties steeds meer te tonen. Langzaamaan komen er steeds weer nieuwe inzichten uit hun verleden bovendrijven, waarbij voornamelijk het verleden van Karen en Leo de boventoon voeren. Beiden blijken nog de nodige geheimen voor elkaar te hebben, geheimen die ze niet zagen aankomen. De verhaallijn kent grote tegenstellingen, geluk en verdriet liggen hier heel erg dicht bij elkaar, vloeien zelfs in elkaar over. De vlotte schrijfstijl en korte hoofdstukken zorgen voor de nodige vaart achter het verhaal. Al met al weer een geslaagd nieuw deel met Karen Eiken Hornby. Ik ben benieuwd wat zij nog meer voor ons in petto heeft.

Spanning: 3,5
Plot: 4
Leesplezier: 4
Schrijfstijl: 4
Originaliteit: 3,5
Psychologie: 4

Een mooie 4 sterren voor Rennen of sterven.

Amanda

Waardering: 4 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)