Mama heks

Titel: Mama Heks
Auteur: Kaat De Kock
Genre: Kind/Jeugd, Fantasy, vanaf 7 jaar
Uitgeverij: Hamley Books
Publicatiedatum: april 2022
Aantal bladzijdes: 126
Recensie: Amanda

Cover
Een leuke en toepasselijke cover. Tijdens het lezen begrijp je op den duur waarom het boek blauw is en wat de kat op de bezemsteel betekent. Leuk gedaan.

Auteur
Kaat De Kock (Bornem, 20 februari 1975) is een Belgische schrijver van jeugdliteratuur en romans. In 2016 debuteerde ze met jeugdboek ‘Selfie’, dat genomineerd werd voor de Jonge Jury debuutprijs.

Achterflap
Als Stella op een nacht wakker wordt en een zwarte kat op haar bezem voorbij ziet vliegen, denkt ze nog dat het een gekke droom is. Maar als ze wat later wormen in haar lunchbox vindt en blijkt dat haar mama hun broodtrommels heeft omgewisseld, beseft ze dat er iets heel vreemds aan de hand is.

Maar zou het echt waar kunnen zijn dat haar mama een heks is? En zij dus ook? Want heksen bestaan niet, toch? Nou, misschien toch wel, alleen mag niemand dat weten. Want heksen zijn lang geleden verbannen uit de mensenwereld en als iemand ontdekt dat Stella en haar mama heksen zijn, zijn ze in groot gevaar. Gelukkig krijgen ze al snel hulp. En nog wel van iemand die al lang geleden gestorven is…

Mijn mening
Wat een ontzettend leuk en toegankelijk boek over Stella. Ze komt er op een bijzondere manier achter dat haar mama een heks is. Dit heeft ze nooit geweten en het komt dus als een complete schok voor haar. Haar eerste vraag is dan ook of zij dan óók een heks is. Tijdens de zoektocht naar haar ware identiteit komt ze tot ontdekking dat ze heel veel dingen eigenlijk helemaal niet wist. Over haar mama, haar familie, zichzelf, maar vooral over heksen. Want vroeger leefden de heksen gewoon tussen de ‘normale’ mensen, totdat ze door een miscommunicatie verbannen zijn. Ze maakt kennis met nieuwe mensen en maakt nieuwe vrienden, maar vergeet ook haar ‘oude’ vrienden niet. Ze leert heel veel over het heksenbestaan en komt erachter dat ze hele rare eetgewoontes hebben, zoals boterhammen met rattenstaart, gedsie! Samen met haar vriendinnen gaan ze de strijd aan met alle boze geruchten die de ronde doen over heksen, in de hoop dat alles weer net als vroeger kan worden.

Stella is een heel leuk, open, behulpzaam en vriendelijk personage. Wel een beetje een buitenbeentje, waardoor ze regelmatig onenigheid heeft met andere kinderen uit haar klas. Ze is ontzettend trouw en loyaal aan haar echte vriendinnen en heeft alles voor ze over. Het verhaal leest soepel en vlot, vol humor en herkenning. Want het gaat niet alleen over heksen, maar vooral over anders zijn, verstoten/gepest worden, vriendschap en openstaan voor nieuwe dingen. Dit alles verpakt in een makkelijk te lezen verhaal vol met heksenfeitjes en spannende momentjes. De illustraties die je regelmatig tegenkomt tijdens het lezen vormen een leuke toevoeging en bevorderen het inlevingsvermogen.

Mama heks krijgt van mij 4 mooie sterren. Ik ben benieuwd of we Stella nog een keer tegen gaan komen.

Amanda

Waardering: 4 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)