Tuesday Mooney Gaat In Het Zwart

Titel: Tuesday Mooney gaat in het zwart
Auteur: Kate Racculia
Genre: Roman
Uitgeverij: De Fontein
Vertaling: Lia Belt
Publicatiedatum: februari 2022
Aantal bladzijdes: 416
Recensie: Yfke

Cover
De cover knalt met de close-up van een illustratie in zwart op een gele achtergrond. De vrouw die is afgebeeld heeft knalblauwe ogen.
Een mooi plaatje, wel wat verwarrend; is Tuesday Mooney nou een roman, of juist een feelgood, een YA of een thriller? Na het lezen ben ik daar nog steeds niet helemaal uit.

Auteur
Kate Racculia woont in Amerika en werkt in een bibliotheek, waar ze alle inspiratie kan vinden die ze nodig heeft voor haar eigen boeken.

Achterflap
Tuesday Mooney is prima tevreden met haar leven: haar tijd besteedt ze liever aan puzzels dan aan mensen. Als de excentrieke miljardair Vincent Pryce overlijdt en Tuesday hoort dat hij zijn geld nalaat aan de eerste persoon die zijn speurtocht tot een goed einde brengt, gaat Tuesday de uitdaging aan. Maar al snel begint Tuesday zich af te vragen of ze deze intrigerende speurtocht wel tot een goed einde zal brengen. Want om de puzzels van Vincent Pryce op te kunnen lossen, moet ze eerst het raadsel van haar eigen verleden onder ogen zien…

Mijn mening
Voor mij is Kate Racculia een onbekende auteur en ik ben erg benieuwd naar dit verhaal. De premisse van het verhaal wekt mijn interesse; een eenling die graag puzzelt en een raadselachtig verleden heeft, en op een speurtocht gaat die is uitgezet door een excentrieke miljardair. Kom maar door!

Het verhaal begint met de introductie van Tuesday, wier werk het (niet geheel verrassend) is om onderzoek te doen naar mensen met geld. Zij en de mensen in haar leven zijn aparte personages met potentie en hen leren kennen is fijn. De beschrijvingen en dialogen zijn vlot en origineel, prettig om te lezen dus.

Qua structuur is er wel het een en ander aan te merken. Al bij het eerste hoofdstuk wisselt Racculia van perspectief, zonder echt duidelijke reden. Na het voltrekken van een tragische gebeurtenis die alles in beweging zal zetten, lijkt het verhaal vervolgens in te veel verschillende richtingen tegelijk te willen gaan, waardoor geen daarvan voldoende aandacht of diepgang krijgt.

Er zijn te veel (hoofd)personages (Tuesday, Tuesdays buurmeisje Dorry, haar ex-collega/vriend Dex, love interest en mysterieuze rijkeluiszoon Archie) waar tussen wordt gewisseld. Aan het eind van het verhaal bereiken ze wel allemaal hun doel of vinden ze verlossing en in die zin wordt alles netjes afgewikkeld. Net als het verhaal van Tuesday en haar jeugdvriendin is het allemaal uiteindelijk wat mager en laat het je met een gevoel achter alsof er iets ontbreekt; het intrigeert, het houdt bezig, maar het bevredigt niet.

Spanning: 3
Plot: 3
Leesplezier: 3
Schrijfstijl: 3,5
Originaliteit: 4
Psychologie: 2,5

Ik heb geworsteld met het vormen van een mening over dit boek, omdat het te veel wil zijn en ook heel veel is, maar uiteindelijk was het niet voldoende.

Drie sterren voor Tuesday Mooney gaat in het zwart.

~Yfke

Waardering: 3 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)