1979

Titel: 1979
Auteur: Val McDermid  
Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff
Vertaling: Frank Lefevere
Publicatiedatum: Januari 2022
Aantal bladzijdes: 382
Recensie: Miriam

Over de auteur
Val McDermid is de internationale bestsellerauteur van de Tony Hill & Carol Jordan-reeks. Haar werk is odnerscheiden met o.a. de Diamond Dagger en de Gold Dagger. Ze wordt in meer dan dertig talen uitgegeven en haar werk is wereldwijd al meer dan 16 miljoen keer verkocht. 1979 is haar eerste Allie Burns-thriller.

Het verhaal
Allison ‘Allie’ Burns is een jonge, veelbelovende journaliste bij een Schotse krant. Als vrouw heeft ze het daar niet makkelijk. Er werken niet veel vrouwen bij de krant en die er wel werken worden niet voor vol aangezien. Allie heeft een groot verhaal nodig om door de mannen als een serieuze collega te worden gezien in plaats van alleen dat meisje dat goed genoeg is om de koffie te halen of om af te schepen met de kleine, veelal nietszeggende verhalen. Allie weet dat ze veel meer in haar mars heeft en kan niet wachten om dat te laten zien.

Haar collega Danny Sullivan ziet Allie wel als een volwaardige collega en hij vraagt haar om hem te helpen met een verhaal. In eerste instantie is Allie wat skeptisch maar al snel realiseren zowel Danny als Allie hoe groot het verhaal eigenlijk is. Wordt dit het grote artikel waarmee Allie de voorpagina kan halen?

Ik wil dat mensen zich mijn naam herinneren, Danny. Om de juiste redenen, en voor lange tijd.

Dat Val McDermid weet hoe het reilt en zeilt op een redactie van een krant komt heel duidelijk naar voren. Ze beschrijft uitgebreid hoe de redactie er alles aan doet om te voorkomen dat ze aangeklaagd worden naar aanleiding van een gepubliceerd artikel. De feministische Allie wordt realistisch neergezet, ze is wat onzeker en worstelt met het aanhoudende seksisme op de werkvloer, maar groeit naarmate het verhaal vordert en je bewondert haar vasthoudendheid om wat van haar carriere te maken. Danny Sullivan is een lieve jongen, een enorm familiemens, maar hij delft het onderspit ten opzichte van zijn broer. Danny’s rechtvaardigheidsgevoel zorgt voor problemen en de gevolgen daarvan zijn niet te overzien.

Je waant je in katholiek Schotland in de tijd van politieke onrust en terroristische dreigingen, McDermid weet de tijdsgeest en de sfeer in 1979 goed neer te zetten. De top 40 van 1979 (achterin het boek) waar McDermid tijdens het schrijven van dit boek naar luisterde, maakt het wat dat betreft af.
Onverwachte wendingen genoeg in het verhaal, maar toch, toch wordt het nergens echt spannend. Daar is het tempo te laag voor en daarvoor is McDermid te uitgebreid in haar be- en omschrijvingen. De persoonlijke ontwikkeling van Allie maakt wel dat je als lezer nieuwsgierig wordt naar een eventueel volgend boek met haar in de hoofdrol.

3 sterren voor 1979

Miriam

Waardering: 3 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)