De Nederlandse thriller – door Ingrid Oonincx

Laatst gebeurde het nog: de plaatsvervangende juryvoorzitter van de NBD Biblion Gouden Strop (de prijs voor de beste Nederlandse thriller) begon zijn jurybetoog met de opmerking dat hij eigenlijk nooit Nederlandse thrillers las. Vreemd genoeg leek deze man daar zelfs een beetje trots op te zijn. Hoe hij in de jury van deze prijs terecht is gekomen is mij een raadsel, maar op zich is het verschijnsel niet onbekend. Regelmatig hoor je mensen stellig beweren dat ze geen Nederlandse thrillers lezen. Nooit! Als je vervolgens een beetje doorvraagt blijken ze in het verleden een of twee teleurstellende ervaringen te hebben gehad die tot dit onverbiddelijke oordeel hebben geleid.

De Nederlandse thriller
Uitreiking NBD Biblion Gouden Strop tijdens De Avond van Het Spannende Boek, Bibliotheek Utrecht
Foto: Thrillers & More

Nogal eens kiest men dan wél voor een Scandinavische thriller. Ik begrijp dat mensen met een drukke baan, gezin en andere bezigheden, keuzes moeten maken want die paar keer per jaar dat ze een boek ter hand nemen, moet het wel meteen raak zijn. De Scandinavische thriller is wat dat betreft een veilige keuze want je weet in grote lijnen wat je kunt verwachten: donkere nachten, sneeuw, huiveringwekkende moorden en een vleugje maatschappijkritiek.

Maar, net zoals de Amerikaanse, Franse, Engelse of Australische thriller, is de Nederlandse thriller veel gevarieerder dan dat. Nederlandse auteurs schrijven bijvoorbeeld actiethrillers, vrouwenthrillers, cosy crime, psychologische thrillers, politiethrillers, whodunits, erotische thrillers, historische thrillers, misdaadromans en vakantiethrillers. Het niveau van die boeken gaat van buitengewoon complex naar laagdrempelig en leesbevorderend en daardoor uitermate geschikt om mensen het plezier in lezen terug te geven.

Het voordeel: als die vakantie- of actiethriller jou niet ligt, kun je overstappen op een meeslepende misdaadroman of een ingewikkelde psychologische thriller. In ons kleine taalgebied hebben we een grote verscheidenheid aan thrillergenres. Dat is rijkdom en daar mogen (nee moeten) we trots op zijn.

Er is hoop, want door het accepteren van dit juryklusje had de plaatsvervangende juryvoorzitter van de Gouden Strop namelijk ontdekt dat er prachtige boeken tussen de inzendingen zaten. Hij leek er wat moeite mee te hebben om het toe te geven, maar deed dat uiteindelijk wel, waarvoor hulde!

Ingrid Oonincx

Auteur, moordwijf en bestuurslid van de sectie Misdaadauteurs van de Auteursbond.

P.s. Ook enthousiast over Nederlandse thrillers? Gebruik dan #nederlandsethriller op de sociale media en promoot de Nederlandse thriller.


Moordwijven tijdens De Avond van Het Spannende Boek, Bibliotheek Utrecht Foto: Thrillers & More

Ingrid Oonincx (Baarle-Nassau, 1968) is thrillerschrijver, columnist en communicatieadviseur op een hogeschool. Ze studeerde journalistiek en woont met man en twee zonen in Tilburg.

Ingrid heeft zes thrillers op haar naam staan: Verdwenen (2021), Pretty Boy (2018), Medicijn (2016), Sluipweg (2013), Botsing (2011) en Nickname (2010), dat werd genomineerd voor de Schaduwprijs voor het beste Nederlandstalige thrillerdebuut en de Crimezone Award voor de beste Nederlandstalige thriller. Begin 2023 verschijnt haar nieuwste thriller Wakker. Meer informatie over de Moordwijven op moordwijven.com

Kijk voor hier meer Moordwijven columns.

Ik ben Alexander, bouwjaar 1973. Ik lees graag thrillers en fantasyboeken. Zelf schrijf ik korte verhalen, doe mee aan schrijfwedstrijden en werk aan mijn eigen boek. Ook ben ik bouwkundig tekenaar en hou ik van Formule 1 en wielrennen.

One Comment to: Moordwijven: De Nederlandse thriller – Ingrid Oonincx

  1. juni 18th, 2022

    Goed betoog, Ingrid!

    Ik snap nog steeds niet dat potentiële leden voor de jury van de Gouden Strop, die doodleuk bekennen niet of nauwelijks Nederlandstalige thrillers te lezen, door de ballotage komen. Dat zou toch de eerste vraag moeten zijn die de Stichting Gouden Strop aan mogelijke kandidaten stelt: ‘Leest u wel eens Nederlandse thrillers? Zo ja, hoe vaak?’ Vervolgvraag: ‘Kunt u vijf Nederlandse thrillerschrijvers noemen?’
    Het is ook neerbuigend naar het genre als een jurylid er – in het openbaar – prat op gaat geen Nederlandse thrillers te lezen.

    Werk aan de winkel voor de Stichting Gouden Strop!

    Beantwoorden

Leave a Reply

  • (not be published)