Verknipt

Titel: Verknipt
Auteur: Sandra J. Paul
Genre: Thriller
Uitgeverij: Hamley Books
Publicatiedatum: september 2022
Aantal bladzijdes: 367
Recensie: Lilian

Auteur
Sandra J. Paul is een veelzijdig genre-overschrijdend auteur die vooral bekend staat om haar spannende jeugdboeken, paranormale Young Adult en psychologische thrillers. Zij debuteerde in 2015 met de paranormale Young Adult-reeks ‘Het Eiland’ Sandra schrijft en publiceert ook Engelstalige boeken onder het pseudoniem Joanne Carlton. Sandra is samen met haar partner Cathy de oprichter en eigenaar van Hamley Books. Zij is daarnaast ook de uitgever.

Cover
Een stemmige cover met een vrouw in de regen in een park met een witte paraplu. De titel staat pontificaal in het midden, in het wit en in hoofdletters. De tekst daaronder: “Wanneer ze alles verliest, blijft enkel duisternis over”, is een goede teaser en vat het verhaal in die paar woorden goed samen.

Achterflap/samenvatting
Zoey raakt zwaargewond bij een roofoverval die compleet uit de hand loopt. Als gevolg van het drama vervreemdt haar man Philip van haar, en lijdt ze zelf aan een zware depressie. Avond na avond dwaalt ze rond in Central Park, tot ze op een dag Vivian tegenkomt. Zij geeft haar moed, kracht en zelfvertrouwen. Tot Philip aankondigt dat hij haar gaat verlaten, en het sprankeltje hoop dat ze nog over heeft om haar huwelijk te redden, vervliegt. Zoey wordt aan de deur gezet en moet zich noodgedwongen beredderen. Terwijl ze de scherven van haar leven tracht op te rapen, geraakt ze alsmaar dieper verwikkeld in de duisternis die al zolang om haar heen sluimert.

Mijn mening
Sandra J. Paul staat bekend om haar geraffineerde thrillers met een twist. Zo ook dit keer weer met Verknipt, ze weet je als lezer een richting in te manoeuvreren waar je dan toch weer aan gaat twijfelen en je zo steeds verder het verhaal intrekt. Ik dacht echt halverwege te weten hoe het zat, en voor een gedeelte had ik gelijk, maar het plot was nog duisterder dan ik had verwacht.

Zoëy en Philip leven nog samen, na een heftige en uit de hand gelopen roofoverval, maar toch eigenlijk apart van elkaar. Het is duidelijk dat ze beiden deze dramatische gebeurtenis anders verwerken. Zoëy keert volledig in zichzelf en raakt zwaar depressief. Als Zoëy tijdens één van haar vele wandelingen in Central Park Vivian ontmoet, heeft ze een vriendin voor het leven gevonden.

Vivian lijkt de enige te zijn die Zoëy met beide benen op de grond weet te houden, zonder haar zou ze gek geworden zijn.

Verknipt. Zo voelde het aan. Mijn hele leven was gewoon verknipt geworden.

Toch blijf je steeds dat beklemmende gevoel houden dat er iets niet klopt. Het verhaal lees je vanuit het perspectief van Zoëy. Dit heeft als gevolg dat je de andere personages door haar ziet en zo beter leert kennen, je ziet ze vanuit haar oogpunt. Is de ex-man echt zo’n gemene man en zijn Vivian en Mac wel zulke goede vrienden?

Het verhaal geeft je een beklemmend gevoel en kruipt onder je huid, het laat niet los. Ook al had ik al snel een vermoeden hoe het in elkaar zat. Maar Sandra J. Paul weet je toch aan het twijfelen te brengen. Het is spannend vanaf het begin en er zitten verrassende elementen in.

Het plot is duisterder dan ik had verwacht, al gaat het op het einde erg snel, want voor je er erg in hebt is het uit en zit je nog met legio vragen. Dat is vast de opzet van Sandra, maar ik wil dan het liefst ook die laatste puntjes op de i kunnen zetten en het afsluiten. Ik zal niet te veel ingaan op de vragen die ik nog heb, want dan zou ik kunnen gaan spoileren en dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Medelijden met me hebben was onnodig. Ik was hier de baas.

Het is duidelijk dat Sandra J. Paul weer een heerlijke thriller heeft afgeleerd, met veel spanning en wendingen, die ik met veel plezier heb gelezen.

Spanning: 4
Plot: 3,5
Leesplezier: 4
Schrijfstijl: 4,5
Originaliteit: 4
Psychologie: 4,5

Verknipt van Sandra J. Paul krijgt van mij 4 sterren.

Lilian

Waardering: 4 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)