Titel: Het Negende Huis
Auteur: Leigh Bardugo
Serie: Alex Stern #1
Genre: Fantasy/thriller
Uitgeverij: Boekerij
Vertaald door: Maren Mostert
Publicatiedatum: Oktober 2022 (Heruitgave, Limited Edition)
Aantal bladzijdes: 496
Recensie: Amanda

Cover
Bij het zien van de cover van deze limited edition was ik gelijk verliefd. Een hele mooie uitgave (mooier dan de oorspronkelijke eerste druk), zwarte hardcover met metallic zilver en blauw. Mooie bijpassende afbeeldingen en de rug van het boek is ook prachtig. Geeft het gevoel van een heel oud boek. De pagina’s zijn niet gelijkmatig afgesneden (deckle edges) om het boek een oudere en veel gelezen ‘look’ te geven. Hier moet je van houden. Persoonlijk vind ik het wel passen bij deze uitgave.

Auteur
Leigh Bardugo is een nummer 1 New York Times-bestsellerauteur. Inmiddels zijn van haar boeken wereldwijd meer dan vijf miljoen exemplaren verkocht en werden de filmrechten gekocht door Netflix en Amazon. De Netflix-serie Shadow and Bone, gebaseerd op de wereld van de Grishaverse, trok miljoenen kijkers. Het Negende Huis is haar eerste boek voor volwassenen.

Achterflap
Alex Stern heeft altijd geesten kunnen zien, maar ze had nooit verwacht dat die gave nog eens van pas zou komen. Als ze na een jeugd vol angsten een beurs krijgt om aan de prestigieuze Yale-universiteit te studeren, is ze stomverbaasd. Waarom wordt uitgerekend zij uitgenodigd? Het antwoord blijkt al snel: vanwege haar gave. Op Yale maken acht geheime genootschappen de dienst uit. Ze opereren vanuit de schaduwen, waar ze rituelen uitvoeren die de wereld naar de hand van de elite zetten. Om hun activiteiten veilig en geheim te houden, bestaat Het negende huis. Een negende genootschap dat de taak heeft de geesten op afstand en de levenden veilig te houden.

Als het lijk van een neergestoken meisje wordt gevonden, komt Het negende huis direct in actie. De genootschappen ontkennen elke verantwoordelijkheid, maar Alex heeft haar twijfels. Ze gaat op onderzoek uit en hoe dichter ze bij de waarheid komt, des te groter wordt het gevaar. Alex wordt in de gaten gehouden en de geesten worden steeds agressiever. Als haar mentor – de leider van Het negende huis – verdwijnt, is de chaos compleet. Hoe kan Alex zich verweren tegen een onzichtbare vijand die overal tegelijkertijd lijkt te zijn?

Mijn mening

De dood neemt ons allemaal te grazen.

In Het Negende Huis maken we kennis met Alex Stern en Daniel Arlington, vanuit hun perspectieven wordt het verhaal ons voorgeschoteld, waarvan Alex het grootste deel voor haar rekening neemt. Het verhaal kent meerdere sprongen in tijd (heden en verleden) waardoor je wel echt je aandacht erbij moet houden, dit zijn namelijk momenten waarop je makkelijk de draad van het verhaal kwijt kan raken. Zeker gezien het groot aantal personages dat wordt geïntroduceerd en de uitgebreide beschrijvingen en uiteenzetting van de personages en de plekken waar het verhaal zich afspeelt. Dit is op sommige momenten verwarrend en langdradig. De vele uitgebreide beschrijvingen van de omgeving en de personages halen deels de spanning en vaart uit het verhaal. Langzaam wordt een beeld geschetst van (voornamelijk) Alex en Daniel en van Yale en de omgeving van de universiteit. (Dit is niet per se een negatief punt). De acht verschillende genootschappen die hun eigen tak binnen de magie beoefenen en waarbij ze rituelen uitvoeren die de wereld naar de hand van de elite zetten, blijven vaag en mysterieus. Ik was ook regelmatig in de war met de specialiteiten van de verschillende genootschappen. Het Negende Huis, waar Alex deel van uitmaakt, is in het leven geroepen om alle magische activiteiten geheim en veilig te houden, zij houden de geesten (Grijslingen) op afstand en de levenden veilig. Alex kan deze geesten zien, dit is ook meteen de reden waarom zij met een studiebeurs is toegelaten tot Yale, Het Negende Huis heeft zijn zinnen op haar gezet.

Laat de doden met rust, richt je blik op het leven.

Door alle uitgebreide beschrijvingen komt het verhaal erg traag op gang en hierdoor duurde het voor mij ook echt een poos voordat ik een beetje in het verhaal zat. Ik denk dat het pas vanaf pagina 100/150 was dat ik echt een beetje door kon gaan lezen en volgde wat er allemaal gebeurde. In het geval van een eerste deel van een serie, is dit voor mij nog wel acceptabel, aangezien er nog meer boeken voort zullen borduren op wat er in het eerste deel wordt uitgelegd. Maar ik kan mij ook goed voorstellen dat er mensen al ruim voor die tijd zouden afhaken. De spanning komt ook eigenlijk pas een beetje naar voren vanaf de helft van het boek. Dit had van mij wel wat eerder gemogen, ik bleef nu vrij lang op mijn honger hiernaar zitten. Alex daarentegen is een interessant en duister personage. Gedurende het verhaal worden er langzaam steeds meer lagen van haar zichtbaar, hierdoor bleef ik steeds nieuwsgierig naar wat ze nog meer te verbergen had. Ik denk dat we tot nu toe nog niet alle lagen gezien hebben die Alex maken tot wie ze is. Ik ben nieuwsgierig wat ze nog meer onder al die lagen (en tatoeages) verbergt.

Wij zijn de Hoeders.

Het Negende Huis is een magisch, bij vlagen spannend en zeer uitgebreid beschreven fantasythriller (bestaat dat genre?) met erg interessante personages. Een eerste deel met veel potentie voor een goede serie.

Spanning: 3
Plot: 3,5
Leesplezier: 3,5
Schrijfstijl: 3,5
Originaliteit: 3,5
Psychologie: 4

Ik kom uit op 3,5 ster voor Het Negende Huis van Bardugo. Een serie met potentie, ik ben dan ook heel benieuwd naar het tweede deel, Duivelsvlucht, dat in april verschijnt.

Amanda

Recensie-exemplaar ontvangen van Uitgeverij Boekerij, waarvoor onze hartelijke dank!

Waardering: 3.5 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)