Hellenacht

Titel: Hellenacht
Auteur: Erik Jan Tillema
Genre: YA/Jeugd, Horror
Uitgeverij: Clavis Uitgeverij
Publicatiedatum: maart 2023
Aantal bladzijdes: 120
Recensie: Amanda

Cover
Kleurrijk, angstaanjagende cover die in het oog springt. Trekt de aandacht en zorgt ervoor dat je je afvraagt wat er staat te gebeuren met al die bliksem.

Auteur
Al zijn hele leven vertelt godsdienstwetenschapper Erik Jan Tillema (1983) verhalen en laat zich daarbij inspireren door de vele eeuwenoude teksten uit verschillende religies. Met Bureau Deus geeft hij boeken uit waar hijzelf enthousiast van wordt: van vrijzinnige kerkgeschiedenis tot prachtige prentenboeken.

Achterflap
Netflix, pizza en stiekem Bacardi-cola drinken. Emma en haar vriendinnen hebben een chill avondje met de meiden, tot er opeens onverklaarbare dingen gebeuren. Het begint nog redelijk onschuldig: de lampen knipperen, er klinken geluiden. Maar al snel wordt het indringender en dreigender, helemaal als er een oude vrouw in huis verschijnt. Iemand heeft het duidelijk op Emma gemunt. Maar waarom?

Mijn mening


Ik kijk naar mijn linker pols, want daar voelde ik het. Nog net zie ik de rode afdrukken op mijn huid voordat die wegtrekken.

Hellenacht is een YA-horrorverhaal. Het gaat over Emma en haar vriendinnen. De oma van Emma is pas overleden en haar ouders zijn er naartoe om alles te regelen (Emma vond haar oma niet zo leuk). Op vrijdag heeft Emma altijd een vriendinnenavond en dat kan nu dus mooi bij haar thuis omdat haar ouders niet thuis zijn. Maar Emma heeft ook Tessa uitgenodigd, zij zit nog maar net bij hun in de klas. Maaike en Jorien vinden dit eigenlijk niet zo leuk, want ze vinden Tessa raar omdat ze altijd helemaal in het zwart gekleed is en zwarte make-up draagt. Ze denken dat Tessa van het occulte houdt en vinden dit maar niks. Zeker niet als er rare geluiden klinken en lampen beginnen te knipperen…

De proloog nodigt uit tot lezen, deze zorgt ervoor dat je gelijk in de juiste sferen komt en een idee hebt wat voor soort verhaal je kunt verwachten. Het verhaal draait voornamelijk om Emma, zij is aan het woord en wordt daardoor het duidelijkst uitgewerkt. Ze is een echte tiener: onzeker, rebels, verzet zich tegen haar ouders, maar heel lief voor haar vriendinnen. Persoonlijk vond ik het verhaal een beetje eendimensionaal. Het had meer verdieping gegeven als het bijvoorbeeld ook vanuit een van de vriendinnen werd bekeken (Tessa?). De spanning is constant voelbaar, er hangt dreiging in de lucht en er bekruipt je een gevoel van onbehagen tijdens het lezen. Dit is goed uitgewerkt. De plot zit prima in elkaar, maar het slot had van mij nog wel een andere wending mogen krijgen. Ik vond hem nu wat voorspelbaar.

Hellenacht is een spannend verhaal waarvan je haren langzaam overeind gaan staan. Een verhaal voor jongeren die houden van paranormale verschijningen. Geen boek voor watjes.

Hellenacht krijgt van mij 3,5 ster.

Amanda

Waardering: 3.5 uit 5.


Recensie-exemplaar ontvangen van Uitgeverij Clavis, waarvoor onze hartelijke dank!

Leave a Reply

  • (not be published)