Vlucht 703

Titel: Vlucht 703
Auteur: Chinouk Thijssen
Serie: Kluitman-novelles #23
Genre: Jeugd, Thriller
Uitgeverij: Kluitman
Publicatiedatum: juni 2023
Aantal bladzijdes: 112
Recensie: Amanda

Auteur
Chinouk Thijssen (1983) vertelt al haar hele leven verhalen, maar pas toen ze begin twintig was begon ze aan haar eerste boek. Met Fataal spel debuteerde ze bij Clavis. Truth or Dance stond op de shortlist voor Young Adult-boek van het jaar en Break a Leg won Beste Young Adult Nederlandstalig. Naast YA-thrillers schrijft ze ook kinderboeken. Wanneer ze niet aan het schrijven is, bezoekt ze scholen.

Achterflap
Iris en Timon gaan met de klas naar een escape room in een vliegtuig: een Escape Flight. Doel van het spel: vind de bom en ontmantel hem binnen twee uur. De groep van Iris en Timon checkt in op Vlucht 703. Iedereen neemt plaats op zijn stoel en maakt zijn riemen vast, klaar om het spel te beginnen. Maar dan stijgt hun vliegtuig ineens op. En de bom die ze moeten ontmantelen, blijkt echt te zijn. Lukt het hun om samen te werken, de bom te vinden en te voorkomen dat ze neerstorten?

Mijn mening

‘Tieners,’ fluister ik terug. ‘Een grote vloek voor volwassenen.’ Beiden schieten we in de lach. Dit is letterlijk iets wat meneer Morris een keer tegen ons heeft gezegd. Tieners zijn de hel, dat kwam er nog achteraan.

Het boek start in het verleden, een jaar eerder, waarbij we met twee jongens in een vliegtuig zitten met hevige turbulentie. Dan stappen we over naar nu, waarbij we wisselen tussen Timon en Iris. Zij gaan met de klas een escaperoom doen in een vliegtuig. De vliegtuigen kunnen niet vliegen omdat ze geen motoren en landingsgestel hebben. Zegt men… De klas wordt ingedeeld in groepen, waarbij toevallig Timon en Iris samen zitten, samen met hun vroegere clubje. Ze waren vrienden, maar sinds vorig jaar spreken ze elkaar bijna nooit meer. En dan is er nog die vreemde eend in de bijt, pas nieuw in de klas en ook ingedeeld in hun groepje. Tijdens het spelen van de escaperoom worden de (voormalige) vrienden bang, want waarom lijkt het of het vliegtuig echt vliegt? En hoe komt het dat er zulke persoonlijke vragen worden gesteld?

Een lekkere en vlot lezende novelle. Weinig bladzijdes, dus hij is zo uit. Ondanks dat komt Chinouk goed to the point en is het verhaal redelijk af. Het was lekker spannend, zo mee op escape-tocht door het vliegtuig en de geheimen die langzaam aan het licht komen maken het leuk om door te lezen. Stap voor stap komen we te weten waarom juist deze groep bij elkaar is ingedeeld. Mijns inziens had er nog wel meer in gezeten, een uitgebreidere uitwerking zou niet hebben misstaan bij dit boek! Ondanks dat is het netjes en vrij volledig afgewerkt.

4 sterren voor Vlucht 703.

Amanda

Recensie-exemplaar ontvangen van Uitgeverij Kluitman, waarvoor onze hartelijke dank!

Waardering: 4 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)