De beeldhouwer

Titel: De beeldhouwer
Auteur: Chris Carter
Serie: Robert Hunter #4
Genre: Thriller
Uitgeverij: HarperCollins
Vertaald door: Henske Marsman
Publicatiedatum: mei 2023
Aantal bladzijdes: 400
Recensie: Amanda

Auteur
Chris Carter werd geboren in Brazilië en groeide op in de Verenigde Staten. Hij studeerde psychologie en bestudeerde in zijn baan als forensisch psycholoog het gedrag van criminelen. Tegenwoordig is hij fulltimeschrijver. Zijn reeks rondom profiler Robert Hunter wordt in meer dan 20 landen uitgegeven.

Achterflap
Een student verpleegkunde krijgt de schrik van haar leven als ze haar patiënt, officier van justitie Derek Nicholson, op brute wijze vermoord in zijn bed aantreft. De moord lijkt zinloos, aangezien hij terminaal ziek was en nog maar kort te leven had. Wat profiler Robert Hunter en zijn collega Carlos Garcia het meest schokt, is de aanwijzing die de moordenaar heeft achtergelaten. Waarom zou hij met de politie willen communiceren?

Terwijl Hunter en Garcia hun onderzoek starten, wordt er een lichaam gevonden dat op dezelfde manier is toegetakeld. De seriemoordenaar ziet zichzelf als kunstenaar, concludeert Hunter, die door zijn ervaring precies weet hoe dit soort verknipte geesten denken. En juist dat vermogen zou ditmaal weleens zijn doodvonnis kunnen betekenen…

Mijn mening

Slaap werd een gevangenis waar hij uit alle macht uit wilde ontsnappen. Wakker blijven was het logische antwoord van zijn lichaam op de angst en de vreselijke nachtmerries die hem ’s nachts bestookten.

Ik keek reikhalzend uit naar dit vierde deel met Robert Hunter en Carlos Garcia in de hoofdrol, want wat schrijft Carter heerlijk spannende en gruwelijke thrillers. Hij heeft mij ook nu weer niet teleurgesteld. Wat. Een. Verhaal! Als Hunter en Garcia denken dat ze de meest gruwelijk zaken al wel hebben behandeld, kijken ze nu toch weer even lelijk op hun neus. Want schijnbaar kan het nog erger, nog gruwelijker en nog (ogenschijnlijk) zinlozer dan wat ze al gezien hebben. Beiden hebben nog steeds nachtmerries van hun vorige zaak, als ze tijdens een rustige vrije dag toch moeten komen opdraven voor een brute moordzaak. Ze lijken al gauw op een doodspoor te komen, als er een tweede lichaam wordt gevonden, een politieagent. Dit zorgt ervoor dat alle politiekorpsen uit de omgeving laaiend zijn en zich ermee willen bemoeien. Dit maakt het er voor Hunter en Garcia niet makkelijker op helaas. Ze krijgen hulp van een vroegere klasgenoot van Hunter, een hacker die niet loslaat voordat ze de laatste steen boven heeft.

Na voorgaande delen van de serie was ik al wel wat gewend met betrekking tot gruwelijke, bloederige moorden. Maar ze kunnen schijnbaar toch nog erger dan de vorige zijn, nog bloederiger, om de rillingen van te krijgen. Wat heeft Carter een verdorven ideeën en gedachten. Maar wat verwerkt hij deze geweldig in zijn thrillers. In combinatie met zijn heerlijke to the point schrijfstijl en goed uitgedachte personages is het weer een genot om te lezen. De beelden verschijnen zo voor je geestesoog (dit is niet altijd bevorderlijk voor de nachtrust overigens). De plot zit goed in elkaar, houdt de spanning constant hoog met de nodige pieken en het slot is een complete verrassing. Het boek is weer in een vloek en zucht uit en laat mij alweer op mijn honger zitten naar het volgende deel. Want ik ben heel benieuwd wat Hunter hierna weer mee gaat maken. Overigens zijn dit geen boeken voor mensen met een zwakke maag!

Spanning: 5
Plot: 5
Leesplezier: 5
Schrijfstijl: 5
Originaliteit: 5
Psychologie: 5

De volle 5 sterren voor De beeldhouwer.

Amanda

Recensie-exemplaar ontvangen van HarperCollins, waarvoor onze hartelijke dank!

Waardering: 5 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)