Het kaartenhuis

Titel: Het kaartenhuis
Auteur: Katy Hays
Genre: Roman
Uitgeverij: Ambo|Anthos Uitgevers
Vertaald door: Eefje Bosch, Cecile de Hoog
Publicatiedatum: juni 2023
Aantal bladzijdes: 368
Recensie: Amanda

Cover
Het is een mooie limited edition uitgave, een hardcover met dustjacket en blauw op het boekblok. Mooie versieringen maken het echt af. Een plaatje voor in de boekenkast.

Auteur
Katy Hays studeerde kunstgeschiedenis aan Williams College en Berkeley. Ze heeft bij diverse kunstinstellingen gewerkt en is nu adjunct-hoogleraar kunstgeschiedenis in Californië. Het kaartenhuis is haar debuutroman, die meteen in The New York Times-bestsellerlijst terechtkwam. Ook werd deze een bestseller in Engeland.

Achterflap
Ann Stilwell heeft hoge verwachtingen voor de zomer: ze denkt een felbegeerde stageplek bij het Metropolitan Museum of Art in New York te hebben bemachtigd. Maar de werkelijkheid blijkt anders: de enige plek die beschikbaar is, is bij een dependance van het museum, ergens aan de noordkant van New York. Het gaat om The Cloisters, een museum vol middeleeuwse kunstwerken en met een indrukwekkende tuin. Ze gaat er aan de slag en wordt er langzaamaan opgenomen in de groep. Curator Patrick Roland, die geobsedeerd is door de geschiedenis van waarzeggerij, intrigeert haar mateloos en ze raakt in de ban van medestudent Rachel. Wanneer Ann een verborgen set tarotkaarten ontdekt, ontpopt Rachel zich echter als iemand die niets- en niemand ontziend haar ambities voor haar toekomst probeert waar te maken.

Mijn mening

‘Soms,’ zei ik voorzichtig, ‘moet je niet op je gevoel afgaan. Intuïtie is nog geen bewijs.’

Het kaartenhuis is een ander boek dan ik verwacht had. Hij wordt ingedeeld onder romans, maar hoort dan wel bij het spannende type. We maken kennis met Ann die het dorp waar ze woont graag achter zich wil laten. Een suf gat waar ze niet vindt wat ze wil. Ze gaat naar New York voor een zomerbaantje en komt terecht bij conservator Patrick. Ze ontmoet hier Rachel en samen doen ze onderzoek naar tarot en tarotkaarten en ze zijn voor Patrick opzoek naar de oudste kaarten die in de historie beschreven worden. Rachel is beroemd in de kringen waarin ze zich nu bevinden. Maar of dit nu ook helemaal in positieve zin is, dat valt nog te bezien.

Het verhaal komt wat traag op gang, veel introductie met betrekking tot de personages en veel informatie over tarot en over The Cloisters. Dit maakt het verhaal af en toe wat langdradig. De personages van Ann, Rachel en Leo zijn interessant en geheimzinnig. Alle drie dragen ze de nodige geheimen met zich mee die gedurende het verhaal langzaamaan een beetje meer aan het licht komen. Daarnaast zijn er de nodige gebeurtenissen die voor wat spanning in het verhaal zorgen. In combinatie met de tarot en de geheimzinnige omgeving van The Cloisters, vormt dit samen een mooi geheel met een verrassende ontknoping.

Kortom, een met vlagen spannende roman, op sommige momenten wat traag, maar de goed uitgewerkte en geheimzinnige personages, maken het een aangenaam boek om te lezen.

Het kaartenhuis krijgt van mij 3,5 ster.

Amanda


Recensie-exemplaar ontvangen van Ambo|Anthos Uitgevers, waarvoor onze hartelijke dank!

Waardering: 3.5 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)