Onder de magnolia

Titel: Onder de magnolia     
Auteur: T.I. Lowe
Genre: Roman
Uitgeverij: Kok Boekencentrum
Vertaald door: Roeleke Meijer – Muilwijk
Publicatiedatum: september 2023
Aantal bladzijdes: 317
Recensie: Bianca

Over de auteur:
T.I. Lowe begon met schrijven toen haar moeder ernstig ziek was. Sindsdien schreef ze bijna twintig feelgoodromans. Met Onder de magnolia is ze een andere richting in geslagen en het resultaat is een prachtige roman.

Achterflap:
Magnolia, South Carolina, 1980. Austin Foster is nog maar een tiener als haar moeder sterft in het kraambed. Terwijl haar vader zich opsluit in zijn verdriet, komt de zorg voor haar broertjes en zusjes volledig op Austins schouders terecht.

In de jaren die volgen is het leven op de tabaksboerderij van de Fosters zwaar en lukt het ze nauwelijks om het hoofd boven water te houden. Austin doet haar uiterste best om haar vaders extreme stemmingswisselingen voor de buitenwereld verborgen te houden, maar dat wordt steeds moeilijker als er hulp komt uit onverwachte hoek.

Precies op het moment dat er iets moois lijkt te ontstaan tussen Austin en een rijke jongen uit de buurt, op wie ze al jaren verliefd is, maakt haar vader een keuze waardoor alle familiegeheimen in één klap op straat komen te liggen.

Mijn mening:
Wow, wat is dit een heftig en realistisch verhaal. De weg die Austin Foster moet gaan is zwaar, maar even zo zwaar is deze weg voor haar vader die kampt met psychische problemen. Als lezer word je meegenomen in het leven van Austin, haar levenservaringen, verwerking van verlies en het gevoel van verantwoordelijkheid voor het gezin is een zware last op haar schouders. Hier doorheen loopt de rode draad van vriendschap en de zoektocht naar liefde. Vance, een jeugdvriend, sluit ik direct in mijn hart, hij prikt qua gevoel door het masker heen. T.I Lowe heeft de personages met veel gevoel en karakter neergezet, ze gaan samen door diepe dalen maar leren ook opstaan en te ervaren dat ze er niet alleen voor staan.

Lowe heeft mij met haar schrijfstijl niet alleen weten te raken maar ook laten ervaren dat er veel schaamte is om hulp te vragen wanneer er sprake is van een psychische ziekte die je het liefst voor de buitenwereld verborgen houdt. Vanuit mijn werkervaring in de psychiatrie geeft dit verhaal veel herkenning, dit boek is hierin zeker een handvat om ermee om te gaan. 

Onder de magnolia krijgt van mij 4,5 ster.

Bianca

Recensie-exemplaar ontvangen van Kok Boekencentrum, waarvoor onze hartelijke dank!

Waardering: 4.5 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)