Wie ik ben zonder jou

Titel: Wie ik ben zonder jou           
Auteur: Susan Muskee
Genre: Feelgood
Uitgeverij: HarperCollins     
Publicatiedatum: oktober 2023
Aantal bladzijdes: 335 (E-pub)
Recensie: Bianca

Over de auteur:
Susan Muskee (1993) is auteur en stemacteur. Van haar hand verschenen onder andere de Kobo Original-serie Zand erover en de feelgoodserie Liefde, natuurlijk, voordat ze doorbrak met haar debuut op papier: Nooit meer hetzelfde. Ze is verslaafd aan thee en rekent voor elke afspraak standaard tien minuten extra reistijd om onderweg alle honden en katten te aaien.

Achterflap:
Joy (27) heeft haar leven helemaal uitgestippeld: huisje, boompje, Pinterestbord voor haar droombruiloft. Tot haar vriend verliefd wordt op een ander. Van het ene op het andere moment stort haar toekomstbeeld in elkaar. Voor Frida (72) voelt het alsof iemand drie jaar geleden de pauzeknop van haar leven heeft ingedrukt. Sinds het overlijden van haar man bestaan haar dagen uit een wandeling naar de supermarkt en een gesprekje met Nico en Thea – haar kamerplanten.

Wanneer de twee vrouwen elkaar op een bankje in het park ontmoeten, is dat het begin van een onwaarschijnlijke vriendschap. Gewapend met een stapel zelfhulpboeken maken ze een plan om het leven én de liefde weer naar hun hand te zetten. Aangezien de boeken een gegarandeerd succes claimen, zou dat moeten lukken. Toch?

Mijn mening:
Wie ik ben zonder jou is een feelgood verhaal waarin je je helemaal kunt onderdompelen. De paden van Joy en Frida kruisen elkaar bij toeval, of bestaat toeval niet? Wat mij betreft heeft het zo moeten zijn. Hun leeftijdsverschil speelt geen enkele rol, ze leren van elkaar, weinig of veel levenservaring, het doet er allemaal niet toe.

Openstaan voor verandering, voor het toelaten van emoties en gevoel, en vooral je hart volgen daar draait het om in het leven.

Inmiddels heb ik al vele boeken van Susan Muskee gelezen, zij schijft met vaart, weet gevoelens over te brengen en brengt een lach op ieders gezicht, zij stelt nooit teleur.

Alles wat de hoofdpersonen meemaken, is in meer of mindere mate herkenbaar, ze staan midden in het leven en proberen hun leven waar nodig weer op orde te krijgen, dit gaat gepaard met vallen en opstaan, zo mooi om te lezen.

Onze grootste uitdaging zit hem in het kunnen én willen veranderen wat je niet kunt accepteren, maar ook in het accepteren wat je niet kunt veranderen.

De verlieservaring van Frida raakte mij persoonlijk enorm, het riep veel herinneringen op, en voelde daardoor heel fijn.  Ook qua rouwverwerking krijgt iedereen vroeg of laat zijn portie te verwerken in het leven, dat maakt het allemaal zo realistisch.

Wie ik ben zonder jou is een titel die je op meerdere manieren uit kunt leggen, mooi gevonden en zeer toepasselijk in dit verhaal. Het is liefde, vriendschap, rouw en humor wat dit verhaal tot een compleet plaatje maakt.

Wie ik ben zonder jou krijgt van mij 4,5 ster.

Bianca

Recensie-exemplaar ontvangen van uitgeverij HarperCollins, waarvoor onze hartelijke dank!

Waardering: 4.5 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)