Reykjavik

Titel: Reykjavík
Auteur: Ragnar Jónasson & Katrín Jakobsdóttir
Genre: Thrillers & Spanning
Uitgeverij: A.W. Bruna Uitgevers
Vertaald door: Willemien Werkman
Publicatiedatum: januari 2024
Aantal bladzijdes: 288 (e-book)
Recensie: Brenda

Cover
Een donkere cover met een eilandje in zicht. De subtitel “Wat gebeurde er met Lara? “ geeft een idee van wat we gaan lezen.

Auteur
Ragnar Jónasson is de bekroonde internationale bestsellerauteur van een tiental thrillers. Wereldwijd verkocht hij tot dusver meer dan 1 miljoen boeken in 32 landen.
Ragnar woont in Reykjavík en geeft daar les aan de rechtenfaculteit van de universiteit.
Katrín Jakobsdóttir is sinds 2017 premier van IJsland. Ze is het kopstuk van de partij Vinstrihreyfingin-graent framboð (Links-Groen). Dit is haar eerste thriller.
Een unieke samenwerking tussen de succesvolle thrillerauteur en de premier van IJsland.

Achterflap/samenvatting
IJsland, 1956. De vijftienjarige Lára heeft een vakantiebaantje op het kleine eiland Viðey, net voor de kust van de IJslandse hoofdstad Reykjavík. Begin augustus verdwijnt ze spoorloos. De vermissingszaak groeit uit tot IJslands grootste onopgeloste zaak. Wat gebeurde er met Lára – leeft ze nog? Verliet ze het eiland? Of gebeurde er daar iets met haar?

Dertig jaar later, in augustus 1986, viert Reykjavík zijn 200e verjaardag en zal de stad het toneel zijn van de vredestop tussen wereldleiders Ronald Reagan en Michail Gorbatsjov.

In diezelfde periode begint journalist Valur Róbertsson zijn eigen onderzoek naar Lára’s verdwijning. Maar als hij dichter bij een oplossing komt, en de ogen van de hele wereld op Reykjavík zijn gericht, wordt het langzaam maar zeker duidelijk dat iemand alles op alles zet om te voorkomen dat de zaak wordt opgelost. 

Mijn mening
Het boek is opgedragen aan Agatha Christie. Dat vond ik best apart, maar wel leuk om te lezen dat ze de persoon is geweest die de auteurs op het pad van de misdaadromans heeft gezet. Dus eigenlijk een mooi eerbetoon.

Vervolgens krijgen we nog een lijst met ‘Belangrijkste personen’ te zien voordat het verhaal begint. In het begin ben ik er zeker een aantal keren naar terug gegaan wanneer ik een personage nog niet kon plaatsen. Even opzoeken wie het is en wat de connecties zijn. Best handig vond ik dat.

Het verhaal begint op 6 augustus 1956, Lára wordt vermist en agent Kristján Kristjánsson wordt naar het eiland gestuurd om navraag te doen. Al snel lees je de politieke voorkeursbehandeling bij ondervragingen.

In het volgende hoofdstuk zijn we 10 jaar verder voor een krantenknipsel, een interview met de politieagent en zo springen we weer 10 jaar verder waarin weer een andere journalist de politieagent Kristján interviewt om als laatste weer een sprong te maken van nog eens 10 jaar om dan uit te komen bij Valur, een energieke journalist die zich volledig heeft vastgebeten in de vermissing van Lára. Zo heftig dat hij denkt te weten wat de waarheid is totdat …

Wat schrijven de auteurs enorm beeldend. Ik kan mij tijdens het lezen goed in IJsland wanen. De personages zijn ook zeer goed neergezet. Het maakt niet uit, vanuit welk personage je leest, je bent direct die persoon.

Een link met Agatha Christie zie ik tijdens het lezen ook wel aardig, want er waren best wat mensen die op mijn verdachtenlijstje kwamen te staan. De auteurs wisten mij iedere keer weer op een ander dwaalspoor te zetten. Een echte whodunit. Bij de ontknoping was ik dan ook zeker verrast.

De spanning voelde je wel door het gehele verhaal, maar die was niet intens aanwezig. Het was meer het onderliggende gevoel van spanning dan dat het er daadwerkelijk was.

Ragnar Jónasson en Katrín Jakobsdóttir hebben samen een zeer goed verhaal weten neer te zetten. Van mij mogen ze wel vaker samen iets uitbrengen. Het smaakt absoluut naar meer.

Spanning: 4
Plot: 4,5
Leesplezier: 4,5
Schrijfstijl: 4
Originaliteit: 4
Psychologie: 4,5

Reykjavík krijgt van mij een prachtige 4 sterren.

Brenda

Recensie-exemplaar ontvangen van A.W. Bruna Uitgevers, waarvoor onze hartelijke dank!

Waardering: 4 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)