De zussen van Fjallbacka

Titel: De zussen van Fjällbacka                     
Auteur: Åsa Hellberg
Serie: De zussen van Fjällbacka #1
Genre: Roman
Uitgeverij: Xander
Vertaald door: Neeltje Wiersma
Publicatiedatum: januari 2024
Aantal bladzijdes: 381
Recensie: Bianca

Over de auteur:
Åsa Hellberg beschrijft zichzelf als ‘tussen de 25 en 85 jaar oud, afhankelijk van mijn humeur’. Ze is een van de meest geliefde feelgoodauteurs van Zweden, waar ze bijna een miljoen boeken verkocht. Ze schreef eerder de Hotel Flanagans-serie,
en baseerde De zussen van Fjällbacka op de vrouwen uit haar eigen familie.

Achterflap:
Twee onafscheidelijke zussen worden uit elkaar gedreven door een verboden liefde.

De Zweedse zussen Anna en Cornelia groeien op in een liefdevol maar arm gezin, op een boerderij net buiten het pittoreske Fjällbacka. De verlegen en bedachtzame Anna is gewend op haar vastberaden en onbevreesde zus Cornelia te leunen. Als ze allebei de kans krijgen om een opleiding tot verpleegkundige te volgen, grijpen ze die met beide handen aan. Daar aangekomen gaat er een wereld voor ze open: het feminisme is in opkomst, op het werk leren ze fascinerende dingen en ze ontmoeten charmante mannen die totaal anders zijn dan thuis. Eindelijk voelt het alsof hun dromen uitkomen en ze écht onafhankelijk zijn.

Het lot heeft echter andere plannen, en wanneer een beschamend familiegeheim aan het licht komt, worden Anna en Cornelia onverhoopt uit elkaar gedreven. De sterke band die ze hadden lijkt daarmee voorgoed verbroken. Maar als alle hoop verloren lijkt, tot wie kun je je dan beter wenden dan tot je favoriete zus?

Mijn mening:
Op de cover prijkt de sticker met de tekst ‘Voor de lezers van Lucinda Riley’ en dat is in deze zeker waar. Åsa Hellberg weet het leven van Anna en Cornelia op een gevoelige manier neer te zetten. Het zijn twee krachtige zussen die het nodige voor hun kiezen krijgen. Toch proberen ze positief te blijven en hun bloedband maakt hun vriendschap onvoorwaardelijk. Ze respecteren elkaar en maken ieder hun eigen keuzes.

De rol van Erik had een grote impact op het verhaal, hij had daardoor wel iets meer uitgediept mogen worden, alsof ik wat achtergrondinformatie miste, zo ervaarde ik het.

Het is een pakkend verhaal over armoede, verlies, rouw, verdriet maar vooral onvoorwaardelijke liefde.

Åsa Hellberg heeft De zussen van Fjällbacka deels gebaseerd op ware feiten. Ze is in haar eigen geschiedenis gedoken en dat voel en ervaar je. Het is een historische roman waarin je je bewust wordt welke veranderingen er in de geschiedenis hebben plaatsgevonden. Vrouwen moeten strijden voor zelfstandigheid, hierin is niets vanzelfsprekend. De sterke zussen Anna en Cornela zijn hierin het ultieme voorbeeld. Een strijd die hedendaags, wel veel minder fanatiek, nog steeds gestreden wordt, dit is toch wel bijzonder te noemen.

De zussen van Fjällbacka is het eerste deel in een nieuwe serie en ik ben reuzebenieuwd wat Hellberg nog meer voor ons in petto heeft. Het was voor mij de eerste ontmoeting met deze auteur en die is me zeer goed bevallen.

De zussen van Fjällbacka krijgt van mij 4 sterren.

Bianca

Recensie-exemplaar ontvangen van Xander Uitgevers, waarvoor onze hartelijke dank!

Waardering: 4 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)