De donkere kant van Sally Diamond

Titel: De donkere kant van Sally Diamond
Auteur: Liz Nugent
Genre: Thriller
Uitgeverij: A.W.Bruna Uitgevers
Vertaald door: Valérie Janssen
Publicatiedatum: mei 2024
Aantal bladzijdes: 410
Recensie: Bianca

Over de auteur:
Liz Nugent schrijft psychologische thrillers en won hiermee diverse literaire prijzen. In Ierland en Engeland belanden haar thrillers rechtstreeks op nummer 1. Haar boeken worden verfilmd en verschijnen in vertaling in meer dan twintig landen. Ook schrijft ze voor radio en televisie. Ze woont in Dublin met haar man. De donkere kant van Sally Diamond is de tweede thriller die in het Nederlands verschijnt.

Achterflap:
Zet me maar bij het vuilnis,’ zei hij vaak. ‘Als ik doodga, zet me dan maar bij het vuilnis. Ik ben dan toch dood, dus mij maakt het niet uit. Jij zult wel tranen met tuiten aan het huilen zijn.’ En dan lachte hij. Net als ik, want we wisten allebei dat ik niet zou huilen. Ik huil nooit.

Sally Diamond snapt niet wat er zo vreemd is. Ze deed gewoon wat haar vader altijd al zei: hem bij het vuilnis zetten na zijn dood. Nu staat ze plotseling in het middelpunt van de belangstelling. Niet alleen van de media en de politie, maar ook van een stem uit een verleden dat ze zich niet herinnert. Terwijl Sally wegwijs wordt in de horror van haar vroegste jeugd, maakt ze ook voor het eerst nieuwe vrienden en belangrijke keuzes. En leert ze dat mensen niet altijd zeggen wat ze bedoelen…

Mijn mening:
De donkere kant van Sally Diamond is een heftig verhaal, de draad van het verhaal maakt je boos en verdrietig tegelijk. Nugent schrijft grotendeels vanuit de ik-persoon Sally, hierdoor krijg je een goed beeld van haar functioneren en inlevingsvermogen in anderen. Verder is er een rol voor de 2de ik-persoon Peter wiens hoofdstukken zich in het verleden afspelen.

Je wordt meegesleept in beide levens welke ieder afzonderlijk wreed zijn te noemen en dan druk ik het nog licht uit. Af en toe verlies ik tijdens het lezen de geloofwaardigheid een beetje uit het oog, dat is wel jammer. Dat het verhaal an sich schrijnend is, staat buiten kijf maar sommige acties of gebeurtenissen zijn wat simpel bedacht. Hierin is geen rekening gehouden met de realiteit, dit is toch wel een minpuntje in het totale verhaal. Ik heb dan het gevoel dat ik iets mis, het is moeilijk dit zonder spoilers toe te lichten dus dat doe ik dan ook niet.

De donkere kant van Sally Diamond zal me altijd bijblijven, het psychisch functioneren van Sally is door Liz Nugent op een realistische inlevende manier neergezet, toch mis ik soms emotionele diepgang, qua emoties had het wat intenser gemogen.

De plot is goed uitgewerkt, de ontknoping vooral tragisch en aangrijpend, het betreft hier een verhaal met alleen verliezers waarbij ik als lezer toch een andere uitkomst gehoopt had.

Originaliteit: 3
Schrijfstijl: 3
Leesplezier: 3
Psychologie: 4
Spanning: 3
Plot: 3

De donkere kant van Sally Diamond krijgt van mij 3 sterren.

Bianca

Recensie-exemplaar ontvangen van Uitgeverij A.W. Bruna, waarvoor onze hartelijke dank!

Waardering: 3 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)