Titel: UitzonderlijkUitzonderlijk
Auteur: Colleen Hoover
Genre: Young Adult
Uitgever: Zomer & Keuning
Vertaling: Jeannet Dekker
Publicatiedatum: oktober 2018
Aantal bladzijdes: 320
Recensie: Bianca

Over de auteur:
Colleen Hoover (1979) schreef haar eerste boek Slammed na het horen van een liedje op de radio. Ze had geen enkele bedoeling om haar boek te publiceren. Na een positieve recensie door een bekende Amerikaanse blogger, ging het snel met de carrière van Hoover en beklom haar eerste roman de New York Times bestellerlijst.

Het verhaal:
‘Ik heb een hoop mensen ontmoet in mijn leven, Merit. Maar jij bent misschien wel de raarste van allemaal.’ Merit, de hoofdpersoon in Uitzonderlijk van Colleen Hoover, is inderdaad een opmerkelijk type. Ze woont met haar familie in het souterrain van een kerk en verzamelt trofeeën die zij nooit heeft gewonnen. Maar als ze een jongen ontmoet die haar anders naar zichzelf en haar familie laat kijken, beseft ze dat ze niet meer zo kan doorgaan. Uitzonderlijk gaat over de leugens die een familie bijeenhouden en de kracht van liefde en waarheid.

Mijn mening:
Merit is een van de vijf kinderen uit een complex samengesteld gezin. Zowel de woonomgeving als de omgang met elkaar is toch wel als vreemd te omschrijven. Het gezin de Voss woont in een verbouwde kerk waarin ieder zo’n beetje zijn eigen deel toegewezen heeft gekregen.
Merit is een 17-jarig meisje wat naarstig op zoek is naar haar eigen identiteit, haar tweelingzus lijkt alles goed voor elkaar te hebben maar bij haar ontbreekt het aan van alles.

Wat in Uitzonderlijk vooral aan de kaak gesteld wordt, is communicatie binnen een gezin, het is belangrijk gevoelens en gedachten met elkaar te bespreken anders gaan die met je aan de haal. Dat is zeker bij Merit het geval, zelfs zo erg dat ze zichzelf flink in de problemen brengt.

Niet elke fout verdient een consequentie.
Soms verdient een fout alleen vergiffenis.

Het is heel herkenbaar dat er eerst heftige gebeurtenissen plaats moeten vinden alvorens mensen echt hun ogen openen en luisteren naar elkaar.
De persoon van Merit is goed neergezet, gaandeweg het verhaal begin je steeds meer te begrijpen waarom ze doet zoals ze doet en gun je haar een goede toekomst. De overige personages hadden wat mij betreft wel wat meer uitgewerkt mogen worden. Ik mis daarin wat achtergrondinformatie en dan doel ik vooral op de moeder van het gezin en de huidige vrouw van vader, ik had beiden graag beter leren kennen.

Ik vond Uitzonderlijk wel wat warrig geschreven, ik kon moeilijk in het verhaal komen, pas het laatste gedeelte van het boek voelde ik de band met Merit ontstaan.
Uitzonderlijk is een young adult die voor velen een eyeopener kan zijn, het zal een gevoel van herkenning geven niet gehoord te worden en je geen raad weten met je gevoelens, waardoor je soms dingen doet waar je later spijt van krijgt.
Voor mij was dit boek van Colleen Hoover een wat mindere dan de vorige die ik heb gelezen, maar dat is zeker geen issue om er geen meer op te pakken.

Uitzonderlijk krijgt van mij een krappe 3 sterren.

Bianca

Leave a Reply

  • (not be published)