Tijden van duisternis

Titel: Tijden van duisternis
Auteur: R.J. Ellory
Genre: Thriller
Uitgeverij: De Fontein
Vertaald door: Lia Belt
Publicatiedatum: november 2023
Aantal bladzijdes: 352
Recensie: Amanda

Auteur
R.J. Ellory werd geboren in Birmingham, waar hij nog steeds woont. Zijn vader is onbekend en zijn moeder overleed toen Ellory zeven jaar oud was. Samen met zijn broer belandde hij in een weeshuis, een gebeurtenis die van grote invloed is geweest op zijn werk. Hij brak in 2007 door met zijn boek Een stil geloof in engelen, snel gevolgd door een groot aantal thrillers die stuk voor stuk geroemd worden. Naast bekroond auteur, is R.J. Ellory een niet onverdienstelijk gitarist en fotograaf.

Achterflap
Jasperville, Québec, het stadje dat Jack Devereaux na een moeilijke jeugd zo snel mogelijk verliet. Maar dan wordt hij gebeld met het bericht dat zijn jongere broer een man heeft aangevallen en verwond. Niemand weet waarom, maar Jack vermoedt dat het iets te maken heeft met de Jasperville-meisjes die al jaren vermist zijn. Terwijl hij aan de lange reis naar huis begint door het bevroren, meedogenloze landschap, vraagt Jack zich niet af waaróm zijn kleine broertje gek is geworden. Hij vraagt zich vooral af waarom het zo lang heeft geduurd…

Mijn mening

Jouw hart is net een leegstaand gebouw. Iedereen die ervoor kiest om daar te wonen, zal er alléén wonen.

Het is lang geleden dat ik een boek van Ellory las, dat beviel destijds prima. Nu was ik dan ook heel benieuwd naar zijn meest recente boek. Ellory is van de langzame thrillers, meer psychologisch dan dat er veel dingen gebeuren. Ook nu probeert hij door te dringen in je geest met kou, eenzaamheid, verlies en legendes. Hij diept het personage van Jack (Jacques) goed uit door veel heen en weer te springen tussen zijn jeugd en het heden. Hierdoor merk je dat je langzaam in zijn vel kruipt, zijn leven overneemt en zijn verleden meebeleefd.

Een luie geest was de speeltuin van de duivel.

Naast de goede verdieping in Jack, de korte momentjes in de geest van zijn broer Calvis en de tijdwisselingen, is Ellory een meester in sfeerbeschrijving. Je waant je in het ijskoude, donkere en eenzame gehucht Jasperville in Québec. Je loopt over keihard bevroren wegen, door lagen sneeuw in min 15 in het pikkedonker. Je voelt de kou in je botten trekken en je krijgt het idee dat je het nooit meer warm krijgt.

Als je niet bereid bent om offers te brengen voor wat je wilt, dan wordt wat je wilt hetgeen je opoffert.

Ondanks de goede uitwerking van de personages, de verdieping in hun geest en de ontzettend donkere sfeerbeschrijvingen, miste ik iets. Ik kon mij prima inleven, maar het was allemaal zo traag. Het duurde lang voor het allemaal op gang kwam en nog langer voor er echt wat spanning in kwam. De zoektochten naar de vermiste meisjes waren niet echt verrassend en de zoektocht van Jack naar de waarheid over zijn broer komt pas laat echt tot wat spanning. De uiteindelijke ontknoping was dan nog weer wel een verrassing, dat maakte het nog enigszins goed.

Spanning: 2,5
Plot: 3,5
Leesplezier: 3
Schrijfstijl: 4
Originaliteit: 4
Psychologie: 4

Hiermee kom ik op 3,5 ster voor Tijden van duisternis.

Amanda

Recensie-exemplaar ontvangen van Uitgeverij De Fontein, waarvoor onze hartelijke dank!

Waardering: 3.5 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)